NATIVE

5G u Hrvatskoj: 33 vodeća stručnjaka, inženjera, poduzetnika, doktora, youtubera i glazbenika prvi put otkrivaju što se sve mijenja za dva milijuna ljudiISTRAŽIVAČKI SPECIJAL

Najveća i najbrža 5G mreža u Hrvatskoj uz gigabitne brzine od 12. kolovoza dostupna je zahvaljujući Hrvatskom Telekomu na više od 600 lokacija i za čak 2 milijuna ljudi, a istaknuti hrvatski znanstvenici i menadžeri prvi otkrivaju kako iskoristiti prilike koje donosi 5G tehnologija!

Dobrodošli u 5G Hrvatsku.

Najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj osigurao je Hrvatski Telekom na nedavno održanoj javnoj dražbi osvojivši najviše radiofrekvencijskog spektra. Zahvaljujući tome od 12. kolovoza Hrvatski Telekom je uveo gigabitne brzine kao standard te korisnicima diljem Hrvatske omogućio da uživaju u novoj eri evolucije mobilne mreže. Jedini preduvjet je da imate mobitel koji podržava 5G signal i nalazite se u području pokrivenosti. Pritom od 600 lokacija, na kojima HT osigurava 5G mrežu, njih čak 149 ili svaka četvrta radi na 3,6 GHz, čime su na području 12 gradova već sada za čak pola milijuna stanovnika omogućene još veće gigabitne brzine!

Velike brzine, veći kapaciteti, brži odaziv i široka primjenjivost 5G mreže promijenit će internet kakav znamo i potaknuti stvaranje dosad nezamislivih usluga i proizvoda koji će nam pojednostaviti i olakšati život te potaknuti gospodarski zamah Hrvatske i razvoj društva.

Kako svi možemo iskoristiti priliku koju donosi 5G tehnologija? U 5G UNBOXING specijalu Hrvatskog Telekoma znanstvenici, inženjeri, gejmeri, inovativni poduzetnici, menadžeri, doktori, umjetnici i youtuberi iznose više od 30 rješenja temeljenih na 5G tehnologiji.


Budućnost je stigla u Hrvatsku i pogonjena je 5G tehnologijom koja će promijeniti način na koji živimo, radimo, učimo, krećemo se po našim gradovima i zabavljamo. Nalazimo se na prekretnici. Obrazovanje, zdravstvo, poljoprivreda, turizam, promet, zabava i čitave industrije suočene su s dosad nezamislivim promjenama. Gradovi, društva i ekonomije ulaze u novu, gigabitnu eru, a Hrvatsku očekuje gospodarski zamah i rast standarda potaknut digitalizacijom.

5G tehnologija promijenit će gospodarsku sliku Europe. Prema Svjetskoj udruzi mobilnih operatera GSMA, 5G mreža generirat će rast europskog BDP-a od 2,9 posto, odnosno 135 milijardi dolara do 2034. godine. Procjenjuje se da će uz 5G tehnologiju biti otvoreno 2,3 milijuna novih radnih mjesta u EU.

Internet će biti brži no ikada, čak i 5 Gb/s. Najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj osigurao je Hrvatski Telekom te među 600 lokacija ima čak 149 stanica s najvećim brzinama u 12 hrvatskih gradova! 5G mreža omogućit će spajanje do milijun uređaja na kvadratnom kilometru, a vrijeme odaziva (latencija) bit će toliko malo da će biti moguća komunikacija mašina u realnom vremenu. Time će se stvoriti pretpostavke za snažan razvoj umjetne inteligencije i zamah četvrte industrijske revolucije, koju još nazivamo znanstveno-tehnološkom. Više neće biti pametni samo naši telefoni.

Sve što vidimo oko nas međusobno će komunicirati. Semafori, klupe, parkirni automati, protupožarni sustavi, aparati za kavu, vodovodi, naši automobili – sve to bit će spojeno na internet i tako nam olakšati i ubrzati život te ga učiniti sigurnijim. Uzmimo primjer vožnju automobilom. Poznato je to da brzina ljudske reakcije u najboljem slučaju iznosi 200 milisekundi dok automobil povezan s 5G mrežom može reagirati za svega pet milisekundi. Dakle gotovo u stvarnom vremenu, a kako će i semafori biti spojeni na 5G mrežu – više se neće moći dogoditi da proletite iako je upaljeno crveno svjetlo. 5G mreža omogućit će nam IoT rješenja, a ona će, osim što će paziti na našu sigurnost, štedjeti i naše vrijeme, resurse te – novac.

Vlasnik ste kafića koji se otvara u 7 ujutro, a vaši omiljeni gosti nestrpljivo čekaju kavu već u prvoj minuti radnog vremena? Uz 5G tehnologiju, aparat za kavu moći ćete zagrijati iz udobnosti vašeg kreveta i tako ubrzati svoje radne procese. Napredna 5G komunikacijska struktura dovest će do revolucionarnih promjena u gotovo svim industrijama koje poznajemo. Naime većom pouzdanosti mreže, bržim odazivom te mogućnošću povezivanja većeg broja uređaja omogućit će se razvoj inovacija i dostizanje digitalizacijskih ciljeva u svim sektorima, što donosi velik potencijal cijelom gospodarstvu.

Zdravstvo će se promijeniti uz usluge na daljinu, daljinsko praćenje i savjetovanje, zatim razmjenu bolničkih podataka u stvarnom vremenu, ali i poboljšanom komunikacijom između liječnika i pacijenta te automatizacijom u bolnicama što će smanjiti troškove zdravstvene zaštite. Komunalni sektor i energetika donijet će nam pak kombinaciju pametnih brojila i pametne mreže, što će omogućiti uštedu energije, a 5G će osigurati i bolje gospodarenje otpadom. Uz nove tehnologije moći će se učinkovitije upravljati vodnim resursima, što će smanjiti gubitak vode. U promet dolazi čitav niz pametnih senzora i novih usluga te s vremenom i korištenje autonomnih vozila.

Čitave industrije uz 5G tehnologiju moći će optimizirati svoje poslovanje i bolje pratiti procese dok će se u poljoprivredi – uvođenjem visoko precizne opreme i senzora, digitalizacijom i korištenjem umjetne inteligencije – maksimizirati prinosi i smanjiti gubici. Pametno upravljanje poljoprivrednim površinama uz 5G tehnologiju imat će dugoročno pozitivne učinke na tlo i okoliš dok će se uz senzore u prometu smanjiti emisije CO2, a koje su sektor prometa stavile u fokus napora za borbu protiv klimatskih promjena. Od svega toga imat će koristi cijeli planet.

Kako svi mi možemo iskoristiti prilike koje donosi 5G mreža kako bismo pametnije radili, efikasnije poslovali, više uživali i bolje se zabavljali? Prvi put u Hrvatskoj otkrivaju to 33 vodeća znanstvenika i menadžera koji u ekskluzivnom 5G UNBOXING serijalu Hrvatskog Telekoma u razgovoru s popularnim youtuberom Vidom Juračićem, arhitektom i kreatorom Kvart priče, najavljuju rast inovativnih usluga, startup revoluciju u Hrvatskoj i efikasnije javne sustave.

5G UNBOXING: KAKO ĆE 5G PROMIJENITI HRVATSKU. POGLEDAJ!

KAKO GEJMERI MOGU ISKORISTITI 5G TEHNOLOGIJU?

“Brzina interneta i odziv mreže za gejmere su najbitniji na svijetu. Ponekad doslovno milisekunde odlučuju o tome hoćeš li pobijediti ili izgubiti. Zahvaljujući 5G tehnologiji stiže cloud gaming, a to je doslovno revolucija! Videoigre ćemo igrati bez ikakvih problema i zastajkivanja bilo gdje se nalazimo. Igre koje su najveće čudo moderne tehnologije imat ćemo samo na klik. Zato unaprijedite svoja znanja i vještine i pripremite se za cloud gaming!”
Malajski Tapir, gejmer i youtuber

“Gejmeri će najbolje iskoristiti 5G tehnologiju kroz cloud gaming, novi način dostave igara korisniku: igra se događa na nekom serveru, a korisniku se šalje samo videozapis visoke razlučivosti koji on onda gleda na svom mobitelu, PC-ju ili laptopu. To znači da će od sada moći igrati bilo koju igru na bilo kojem uređaju i bilo gdje. Uz 5G više nema nikakvih ograničenja – ne morate više biti doma, gejmat će se i u tramvaju.”
doc. dr. sc Mirko Sužnjević, Zavod za telekomunikacije, FER

“Uz 5G mrežu više nećemo ovisiti o hardveru. Za igranje videoigara bit će nam potreban samo mobitel u džepu ili bilo kakav zaslon te 5G mreža. Hardver postaje nepotreban.”
Nikola Stolnik, Good Game Global

“Uz 5G tehnologiju moći ćemo streamati igre kao što danas streamamo filmove ili serije. Igre će raditi puno bolje i veza neće pucati. Sit back and relax, uz 5G sve će raditi bolje.”
Anita Mandić ZEFYxo, gejmerica i twitcherica

“Uz 5G tehnologiju iskustvo igranja više neće biti rezervirano samo za vlasnike moćnih konzola ili PC-ja. Uz cloud gaming svi možemo igrati visokobudžetne naslove s vrhunskim grafikama na jednostavnim uređajima kao što je TV ili mobitel opremljen 5G mrežom. Uz to, zbog 5G mreže dobit ćemo novi set igrača koji su možda htjeli probati našu igru, ali do sada nisu mogli. Naša igra Scum dostupna je na streaming servisu, što znači da je možeš probati i na mobitelu putem ultrabrze mreže. Više ne moraš imati računalo od 20000 kuna za to.”
Andrej Levenski, Gamepires

5G UNBOXING: POGLEDAJ WEBIZODU O BUDUĆNOSTI GEJMINGA

KAKO ISKORISTITI 5G U PROŠIRENOJ, VIRTUALNOJ I POMIJEŠANOJ STVARNOSTI?

“5G omogućuje obradu velike količine podataka istovremeno, čime snaga za pokretanje VR i AR tehnologije može živjeti u oblaku, odnosno cloudu. Time je 5G umirovio funkciju downloada i na scenu je doveo streaming u stvarnom vremenu. Upravo zato se predviđa da će oko 100 milijuna kupaca u sljedeće dvije godine kupovati u trgovini i putem interneta koristeći VR i AR tehnologije. Uz to, uz 5G tehnologiju moći ćemo igrati digitalni paintball po cijelom gradu. Moći ćemo i ukrašavati zidove, a grafiti će biti virtualni, stajat će u zraku. Nad našim fizičkim svijetom postojat će digitalni sloj koji će se moći vidjeti uz pomoć naočala za virtualnu stvarnost (VR). Taj digitalni sloj omogućit će nam i da vidimo u prošlost. Nađemo li se na arheološkom nalazištu, moći ćemo vidjeti kako su izgledale građevine prije 1000 ili 1500 godina! Dolaze nam jako, jako uzbudljive stvari!”
Darian Škarica, DivIT

"5G tehnologija donosi nam virtualno iskustvo kupovine. Propusnost 5G mreže omogućit će puno više interakcije s kupcem i personalizirani sadržaj u stvarnom vremenu. Korisnikov mobitel bit će glavno oruđe u ovom novom načinu života. Doći će na lokaciju, a ondje će ga čekati personalizirani sadržaj. Dočekat će ga i personalizirane promocije koje će moći vidjeti samo kroz virtualnu stvarnost ili augmentet reality, a isto tako će dobavljači sudjelovati u tome sa svojim pakiranjima. Razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja, koji će omogućiti 5G tehnologija, dovest će do toga da korisnik sve manje i manje razmišlja o kupnji, a vrijeme koje bi joj inače posvetio – posveti onim stvarima koje su mu puno važnije. Uređaji će međosobno komunicirati, a komunicirat će i s virtualnim shopping asistentima koji će možda postojati u vašim domovima.“
Dalibor Sović, Konzum klik

“5G tehnologija omogućit će nam ono što nismo mogli ni zamisliti. Nekad je trebalo 80 dana da prijeđemo cijeli svijet dok uz 5G to možete za 80 sekundi. U situaciji u kojoj nismo u prilici biti fizički prisutni na nekim mjestima, kad nismo u mogućnosti putovati, onda je VR i AR odlično rješenje. Te nam tehnologije pomažu bolje upoznati proizvod, ući u njegovu dubinu i vidjeti njihove karakteristike kako bismo odabrali onaj najbolji. Krajem prošle godine u Pragu smo otvorili naš najnoviji Magenta experience center te smo korisnicima na 800 četvornih metara ponudili širok spektar naših usluga i proizvoda te VR i AR iskoristili za gejming. Korisnici su tako u shopu mogli odigrati košarku, hokej na ledu ili ping-pong, sve to zahvaljujući korištenju novih tehnologija. Moram priznati, pokazali su veliko oduševljenje.“
Danijela Ćorić, Deutsche Telekom

“Svi smo u školi navikli na klasičan koncept učenja baziran na predavanjima, čitanju knjiga, eventualno videosadržaju. Ono što nam napredna tehnologija kao što je 5G mreža omogućuje jest da iskoristimo u podučavanju napredne usluge kao što su umrežena proširena i virtualna stvarnost. Kad kreiramo neki VR ili AR sadržaj, stvarno možemo pustiti mašti na volju. Recimo da učimo o nekoj povijesnoj bitki. Ova vam tehnologija omogućuje da stavite VR naočale i nađete se usred te bitke, možda čak u njoj i sudjelujete, a ondje su uz vas kolege iz razreda. Ili istražujete globalno zatopljenje. Umjesto da o tome samo čitate, sva djeca iz razreda mogu staviti VR naočale i vidjeti kako se one točno odražavaju na naš okoliš.“
prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov, Zavoa za telekomunikacije, FER

“Nove aplikacije i novi hardvari omogućit će iskorištavanje punog potencijala 5G tehnologije, osobito u području edukacije, tehnologije i inženjerske primjene. Brojne tvrtke razvijaju kompleksne proizvode, a sada će uz 5G tehnologiju i virtualnu stvarnost moći koristiti virtualne prototipove kako bi ispitale kvalitetu svojih modela. Uz specijalna odijela u virtualnoj stvarnosti uskoro ćemo u još većoj mjeri mijenjati doživljaj stvarnosti. S obzirom na to da 5G tehnologija omogućava veće informacijske tokove, to znači da bismo mogli u skoroj budućnosti uz haptička odijela dobiti i osjetilo dodira pa bismo mogli i fizički osjetiti predmete koji su oko nas u virtualnoj stvarnosti.“
doc. dr. sc. Stanko Škec, Zavod za konstruiranje, FSB

5G UNBOXING: POGLEDAJ WEBIZODU O NOVIM STVARNOSTIMA

KAKO MOŽEMO UZ 5G MREŽU KVALITETNIJE STREAMATI VIDEOSADRŽAJ?

“Bilo da ste u vlaku, tramvaju ili autobusu, uz 5G mrežu moći ćete pratiti omiljenog glazbenika u stvarnom vremenu, a osjećaj će biti kao da ste u istoj prostoriji s njim.”
Igor Drvenkar, glazbenik, performer point VR SESSIONS

“Uz 5G tehnologiju streaming će biti ultrabrz za sve. Glazbenicima je to posebno zanimljivo jer baš glazba i bilo kakva multimedija traže velike brzine i pouzdanost streaming.”
Ante Gelo, gitarist, skladatelj i aranžer

“Svi oblici streaminga zbog 5G tehnologije profitirat će jer jednostavno neće postojati ono usko grlo kada šalješ ili primaš podatke.”
Luka Tralić Shot, reper i producent – Elemental

“Uz 5G tehnologiju moći ćemo s vremenom streamati videozapise u vrlo visokoj kvaliteti, u 4K ili 8K rezoluciji. 5G nam donosi veće brzine, ali i veće kapacitete mreže. To znači da će naprimjer na nekom glazbenom festivalu puno više korisnika moći ostvariti puno veću kvalitetu streaminga. Uz to, upravljanje proizvodnim procesima koji su robotizirani u stvarnom vremenu postaje puno jednostavnije na 5G mreži jer se zbog niske latencije skraćuje vrijeme od trenutka u kojem vidite neku informaciju na zaslonu do trenutka u kojem pokrenete određenu radnju. To je ono što omogućava 5G: s jedne strane dobijete veću rezoluciju, kvalitetniju sliku, s druge strane s tom slikom možete nešto napraviti. Znači, s tom informacijom možete pokrenuti neku drugu radnju.”
Boris Drilo, CTO Hrvatski Telekom

“Uz 5G tehnologiju moći ćemo imati visokokvalitetne streaminge sportskih događaja – i to bez kašnjenja gola.”
Ivica Blažičko, sportski komentator i TV voditelj

“5G tehnologija je osnova 360 prijenosa i ostalih streaminga. Svi smo se našli u situaciji da nešto gledamo i onda počinje zapinjati… Prvo pikseli, pa zvuk. 5G je motor koji će sve to pokrenuti i koji će svakome od nas na ekran u realnom vremenu donijeti savršenu kvalitetu slike. Brzina je ključna za to, a 5G je omogućuje.”
Pavle Zobundžija, Samsung Electronics Adriatic

5G UNBOXING: POGLEDAJ WEBIZODU O STREAMINGU

Kako je Hrvatski Telekom stvorio najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj?

• siječanj 2018. donesena odluka o implementaciji 5G mreže
• ožujak 2019. prvo testiranje 5G mreže u Hrvatskoj – u Samoboru
• lipanj 2019. izmjerene prve gigabitne brzine na otoku – i to na Krku
• veljača 2020. s FER-om dogovoreno pokretanje prve privatne 5G kampus mreže
• lipanj 2020. potpisan sporazum s kompanijom Ericsson Nikola Tesla na zajedničkom razvoju 5G mreže
• listopad 2020. Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj pustio u rad komercijalnu 5G mrežu
• prosinac 2020. 5G mreža dostupna u 17 hrvatskih gradova uz pokrivenost od 1,2 milijuna stanovnika
• lipanj 2021. 5G mreža dostupna u 76 gradova i 11 općina uz pokrivenost od 2 milijuna stanovnika
• lipanj 2021. omogućen prvi 5G roaming • kolovoz 2021. još veće, gigabitne brzine za 500 tisuća stanovnika u 12 hrvatskih gradova

KAKO UZ 5G TEHNOLOGIJU MOŽEMO RAZVITI PAMETNE HRVATSKE GRADOVE?

“Pametan grad i 5G tehnologija ponudit će čitav niz novih usluga građanima. Živjet ćemo ugodnije i jednostavnije se kretati kroz grad, a u tome će nam pomoći Internet of Things jer će se snažnije razviti uz 5G. To je nova paradigma u kojoj su različiti uređaji iz svakodnevnog života povezani s različitim senzorima koji opažaju okolinu i daju nam informacije o svijetu oko nas. Naprimjer – o kvaliteti zraka ili o gustoći prometa. Te informacije zatim možemo koristiti u stvarnom vremenu. Obaviješteni smo o promjenama u okolišu, primamo informacije o tome na svoj telefon i prema tome odlučujemo kojom ćemo ulicom ići na posao – onom u kojoj je u tom trenutku zrak najčišći”.
prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko, Centar za potporu istraživanju, FER

“Živimo četvrtu industrijsku revoluciju, a umjetna inteligencija i robotika njezini su glavni pokretači. Otvaraju se potpuno nove mogućnosti na svim razinama društva, a zdravstvo je jedno od važnijih područja primjene. 5G tehnologija značit će jako puno u razvoju medicinske robotike. Pomoću pametnih naprava i 5G mreže moći ćete, naprimjer, pratiti vlastite zdravstvene parametre koji će se pohranjivati u centralnim bazama podataka i analizirati u realnom vremenu. Analitikom tih podataka moći ćete prevenirati čitav niz bolesti.”
prof. dr. sc. Bojan Jerbić, CRTA, FSB

“5G nam omogućuje pokrivanje većeg gradskog područja s našim senzorima koji mjere kvalitetu zraka, a time i veću količinu podataka kojima možemo raspolagati u svakom trenutku. Tako preciznije možemo djelovati na onečišćenje. Uz 5G mrežu podaci koje prikupljamo na terenu brže se obrađuju, što donosi i našu bržu reakciju koja će poboljšati kvalitetu zraka, odnosno smanjiti onečišćenje zraka u određenom gradskom području.”
Hana Matanović, Smart Sense

“5G će omogućiti to da razni uređaji koji su ključni u zaštiti okoliša međusobno komuniciraju. Korisnici tih uređaja efikasnije će prikupljati informacije iz tih sustava i donositi informirane odluke o tome što napraviti da bi zaštitili okoliš na najbolji mogući način.”
Karlo Guštin, Ericsson Nikola Tesla

“Ispred zgrade Hrvatskog Telekoma nalazi se mali smart city. Tu je pametna klupa sa solarnom pločom pa građani mogu puniti mobitele ili surfati s obzirom na to da ima ugrađen hot spot. S desne strane je pametni koš. I on ima solarnu ploču, a unutar se nalaze senzori popunjenosti spremnika i kada se koš napuni, javljaju informaciju u centralu. Na pametnom parking nalaze se senzori koji detektiraju zauzetost parkirnog mjesta. Ako imaš aplikaciju, možeš unaprijed provjeriti koje je mjesto slobodno na parkingu. Uz parking je stanica koja predstavlja sustav javnih bicikala. Korisnik može doći, autorizirati se, uzeti bicikl, voziti se određeni broj sati, na kraju ga vratiti i platiti koliko je potrebno. Na dashboardu u zgradi prikazuju se podaci svih naših pametnih rješenja. Na njima vidimo i prikaz mreže električnih punionica Hrvatskog Telekoma, kao i podatke senzora koji mjere kvalitetu zraka. Upravo gledamo kakva je kvaliteta zraka u Radničkoj. Indeks 37 pokazuje da količina štetnih čestica u zraku nema visok utjecaj na stanovništvo, što je super stvar za nas. Ovo je mali prikaz toga kako uz 5G mrežu može izgledati pametan hrvatski grad.”
Josip Stjepanović, Hrvatski Telekom

“S obzirom na to da u prometu provodimo i nekoliko sati na dan, a dosta vremena otpada na potragu za parkirnim mjestom, uz 5G tehnologiju s mnoštvom senzora koji će biti spojeni na 5G mrežu lakše ćemo se i brže kretati i skratiti vrijeme provedeno u prometu. 5G tehnologija stvorit će ekosustav pametnog mobiliteta u kojem će biti povezani osobni promet s gradskim i zračnim prometom, a sve u svrhu lakšeg i bržeg dolaženja do cilja.”
Krešimir Meštrić, Mobilisis

“Uz 5G tehnologiju sve više robota bit će prisutno u operacijskim salama diljem Hrvatske te će raditi wireless (bez žica). Te robote ćemo i proizvoditi u našoj zemlji, a pomagat će pri operacijama i biti korisni građanima Hrvatske. Očekujem još preciznije, sigurnije, brže, kvalitetnije zdravstvo.”
prof. dr. sc. Darko Chudy, Zavod za neurokirurgiju, KB Dubrava

5G UNBOXING: SMART CITY WEBIZODA USKORO NA YOU TUBE KANALU HRVATSKOG TELEKOMA

KAKO ĆE SE UZ 5G KORISTITI DRONOVI U PROMETU, POLJOPRIVREDI I HITNOJ?

“Uvođenje 5G mreže znači da mogu sjediti doma, staviti videonaočale, uzeti kontrolnu stanicu u ruke i spojiti se na dron koji leti u Grand Canyonu. 5G tehnologija u kombinaciji s dronovima omogućit će nešto najbliže teleportaciji do čega ćemo ikada moći doći. Također, uz javnu sigurnost, poljoprivreda je jedna od industrija u kojoj će 5G i dronovi imati važnu primjenu. S Hrvatskim Telekomom upravo radimo na poslovnom konceptu za poljoprivrednike koji će im omogućiti da mogu iz zraka, pomoću multispektralnih kamera, detektirati pojavnost određenih nametnika ili bolesti. Na taj način njihovi ukupni godišnji prinosi povećat će se korištenjem 5G tehnologije i dronova.”
Ivan Jelušić, startup Orqa

"Uz 5G tehnologiju razvijamo sustav autonomnih bespilotnih letjelica za unutarnje prostore koje autonomno obavljaju zadaće u skladištima, lukama i distribucijskim centrima. Dronovi će se potpuno autonomno kretati kroz zatvoreni prostor, a pomoću algoritama, strojnog učenja i računalnog vida prepoznavat će objekte u prostoru, skenirati na njima QR kodove te sve podatke slati u bazu podataka. Tako će se moći dobiti uvid u kompletno stanje skladišta. Dronovi nisu ovdje da u potpunosti zamijene čovjeka, već da mu budu komplementarni i da se posao obavlja brže i efikasnije. 5G dron će omogućiti da ubrzamo i unaprijedimo već započete procese digitalizacije u industriji i logistici.”
Filip Novoselnik, Protostars Labs

“5G mreža imat će značajnu ulogu u situacijama različitih nepogoda, potresa ili poplava jer ćemo moći prenositi podatke iz dronova direktno u komandni centar neke službe, u kojem će se u realnom vremenu moći pratiti razvoj situacije na terenu. Naprimjer, kad se dogodi prometna nezgoda, Hitna služba dobit će podatke o unesrećenima u realnom vremenu. Te informacije bit će automatski dostavljene u kola Hitne ili u centar Hitne pa će liječnici i prije nego što dođu na lice mjesta točno znati kakvu pomoć trebaju pružiti unesrećenima.”
prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS), FER

“Upotreba drona u provođenju edukacijske vježbe u Slavonskom Brodu omogućila nam je uvid u načine i mogućnosti korištenja naprednih tehnologija, uključujući dronove te 5G tehnologiju, u našem svakodnevnom radu. U provođenju vježbe simulirali smo prometnu nesreću, a upotreba drona nam je omogućila brži i izravan uvid u mjesto nesreće, bolju procjenu mjesta nesreće prije dolaska timova, brže alarmiranje dodatnih timova ako su potrebni i ono što je vrlo bitno – dislociranu pretragu iz zraka.”
Branko Godić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije

“Uz 5G tehnologiju i smanjenu latenciju na 5G mreži dronovi će imati sposobnost bolje se pozicionirati u prostoru i na taj način bit ćemo bliže očekivanoj budućnosti u kojoj nam dron sam dostavlja paket na kućnu adresu. Ako imamo zgradu od 25 katova s 1500 ljudi, pitanje je kako dostaviti paket baš u određeni stan, određenom čovjeku. Trenutno je to najveći izazov, čijem će rješenju značajno pridonijeti 5G tehnologija.”
Milan Domazet, AIR – RMLD

5G UNBOXING: WEBIZODA O DRONOVIMA USKORO NA YOU TUBE KANALU HRVATSKOG TELEKOMA

ŠTO ĆE INOVATIVNI PODUZETNICI MOĆI UZ 5G KAMPUS MREŽU?

“Kampus mreža je mobilna mreža uspostavljena na ograničenom fizičkom prostoru, u našem slučaju na FER-u. Istraživačima i studentima 5G tehnologija je jako bitna zato što nam omogućava potpuno novu kvalitetu mreže, veću brzinu među strojevima koji međusobno funkcioniraju i kašnjenje koje je zanemarivo malo. Ako moramo provoditi istraživanja koja zahtijevaju besprijekornu mrežu, ako imamo 250 projekata u više od 30 laboratorija i svaki od njih ima potrebu za ovako kvalitetnom mrežom, onda je jasno da nam 5G daje potpuno novu dimenziju rada. Sva infrastruktura na FER-u tu je da bi služila studentima i mnogim studentskim startup tvrtkama koje djeluju u sklopu našeg startup inkubatora. Ne možemo ni zamisliti kakve sve ideje studentima padaju na pamet, ali im zato možemo osigurati infrastrukturu da ih ispune. Tome će doprinijeti i kampus mreža.”.
prof. dr. sc. Nikola Mišković, prodekan za znanost, FER

“5G kampus mreža omogućuje kontrolu same mreže, i to je njena glavna diferencijacija u odnosu na javnu mrežu. Možemo se igrati njome, mijenjati njene parametre i simulirati razne probleme, a posebno je interesantna zbog svoje mogućnosti potpune prilagodbe krajnjem korisniku i velike sigurnosti koju pruža.”
prof. dr. sc. Marko Jurčević, Zavod za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, FER

“Uz 5G tehnologiju sada su moguće privatne kampus mreže za korporaciju, industriju, organizaciju, sveučilište ili bilo kakvu drugu privatnu namjenu u ograničenom prostoru. Zanimljiv primjer je njemačka tvornica žarulja Osram. Oni u suradnji s Deutsche Telekomom preko privatne 5G mreže testiraju autonomna vozila. Imaju viličare koji se sami kreću po tvornici, orijentiraju se vizualno uz pomoć kamera i senzora te prepoznaju okolinu i snimke šalju na obradu u cloud. Iz clouda dobivaju povratnu informaciju na osnovi koje određuju je li pred njima prepreka, u kojem smjeru trebaju krenuti i koji zadatak trebaju obaviti. I mi u Ericssonz Nikoli Tesli imamo privatnu 5G mrežu koja nam omogućuje znatno brži odziv u odnosu na staru mrežu. No ono gdje će se 5G i privatne mreže pokazati društveno najkorisnijima jest zdravstvo. Uz 5G izvodit će se operacije na daljinu uz pomoć robotske ruke i lasera koji će obavljati fizičke poteze što moraju biti momentalni i pratiti vještu ruku kirurga.”
mr. sc. Barbara Pavelić Grbić, Ericsson Nikola Tesla

“U Međunarodnoj tračnoj luci Zagreb 5G kampus mreža je neophodna jer je primarni cilj svih naših operacija – sigurnost. 5G nam omogućava i sigurnost i unaprijeđenje usluga za korisnike putničkog prometa i avioprijevoznike. 5G mrežu moći ćemo efikasno iskoristiti i u dnevnim operativnim aktivnostima koje svakodnevno repetitivno radimo. Jedna od tih aktivnosti je pregled operativnih površina uz pomoć dronova. Da dođemo do te razine tako da nam dronovi mogu unaprijediti procese, moramo imati tehnologiju koja omogućava donošenje odluka u realnom vremenu, a to nam omogućava 5G.”
Marin Tica, Međunarodna zračna luka Zagreb

"Nekima je u 5G priči bitna brzina, nekima će biti potrebna količina podataka, a nekima velika brzina odziva same mreže. Nama je najvažniji moment – sigurnost. To znači ćemo zahvaljujući 5G kampus mreži imati potpuno zaštićenu okolinu u kojoj ćemo moći razvijati buduće proizvode. U Infobipu je 5G mreža baza za inoviranje! Također, uvjeren sam da će 5G kampus mreže biti velika prilika za sve startupe u Hrvatskoj. Velika brzina 5G mreže omogućit će im razvijanje novih, do sada neviđenih ideja. 5G mreža donijet će ubrzanje u hrvatskom startup svijetu.”
Mijo Soldin, Infobip

5G UNBOXING: WEBIZODA O KAMPUS MREŽI USKORO NA YOU TUBE KANALU HRVATSKOG TELEKOMA