NATIVE

5G ZA PAMETNIJU POLJOPRIVREDU:


Otkrivamo novi inovacijski zamah najmodernije hrvatske farme za uzgoj rajčica!

Otpočetka se izdvajaju od konkurencije jer koriste napredne tehnologije u stakleniku. A sada direktor Rajske Zvonimir Belić otkriva svoju viziju i plan razvoja uz novu, 5G tehnologiju

Još jednom u povijesti imamo priliku povećati kvalitetu života čovječanstva. Uskoro i u Hrvatsku stiže peta generacija mobilne mreže: to je tehnologija budućnosti koja donosi revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici, čitavim gospodarstvima, a mogla bi imati toliki značaj kao otkriće struje ili prvi automobil.

Uz razvoj 5G tehnologije stiže 2.3 milijuna novih poslova u zemljama EU, a globalni BDP mogao bi narasti i za 4 bilijuna dolara do 2030. U Hrvatskom Telekomu i Tportalu očekujemo i zahtijevamo da sva nova tehnologija bude brza, jednostavna i u korist čovječanstva! Istražujemo kakav će utjecaj 5G tehnologija imati na naš svakodnevni život.

Nalazimo se Svetoj Nedjelji, u jednom od najmodernijih proizvodnih pogona posebnih sorti rajčica u Hrvatskoj, Rajskoj, u kojem se upravo planira novi inovacijski zamah uz 5G tehnologije. Dok hodamo modernim staklenicima uz nas se nižu nepregledne kolone cherry, shake i cocktail rajčica. Radnici - od kojih neki dolaze iz daleke Indije i Nepala - predano i nježno ubiru rajčice koje se uzgajaju hidroponski i to bez upotrebe pesticida. Biološki uzgoj podrazumijeva korištenje predatora koji štite rajčice od bolesti, a 10.000 nizozemskih bumbara brine se da cvjetovi postanu sočne i slasne rajčice.

Mirisne rajčice rastu iz kokosovih jastuka jer je tako rast biljaka brži, a prinosi su veći. I usred maglovita jesenska dana, u staklenicima Rajske temperatura je dvadesetak stupnjeva i vlaga je vrlo visoka kako bi mirisne rajčice brže dozrijevale. Temperaturu i vlagu unutar staklenika kontroliraju posebni softveri koji nadziru i cijeli proizvodni proces. U Rajskoj se uz najmodernije tehnologije sve radi sa samo nekoliko klikova. Svaki iskorak koji se na tržištu pojavi kako bi se automatizirali procesi budno prati direktor Rajske, Zvonimir Belić.

O tome kako je pokrenuo svoje poslovanje i stvorio respektabilnu i modernu tvrtku u kojoj radnici dolaze sa smiješkom na posao i kako će iskoristiti 5G tehnologiju za nove inovacije, razgovarali smo s direktorom Belićem. Ponosan je na to što je njegova tvrtka prije sedam godina ušla među top 50 najpriznatijih proizvođača cherry i cocktail sorti na svijetu. Zanimalo nas je kako su izgledali sami počeci stvaranja jednog od najmodernijih pogona za uzgoj rajčice u Hrvatskoj.

Prije dvadeset godina bavio sam se nekretninama. Moja je želja bila da se okrenem prirodi. Htio sam se baviti biljkama i zbog toga smo izgradili pogone. Počeli smo uzgojem jagoda, a kasnije smo krenuli s rajčicom. Od jagoda smo odustali jer tad nije bilo izvansezonske potrošnje pa se jagoda teže prodavala i mi smo se zbog toga odlučili za rajčicu. Prije trinaest godina pokrenuli smo veliki projekt s najmodernijim staklenikom, a dvije godine kasnije napravili smo prvo proširenje, dok smo 2018. godine opet povećali proizvodnju tako da sada imamo ukupno pet hektara posebnih sorti rajčica - govori Belić.

Dodao je da se oni od samih početaka poslovanja pokušavaju izdvojiti od drugih tako da koriste sve što im moderna tehnologija može pružiti. Zbog toga su, smatra, uvijek korak ili dva ispred konkurencije i u proizvodnim procesima, uredima, ali i prodaji te u komunikaciji s klijentima. Moderna tehnologija pomogla im je u olakšavanju i proizvodnih i radnih procesa, pa smo htjeli doznati i kako će iskoristiti prednosti 5G tehnologije?

- Svaki novi iskorak u tehnologiji pratimo i nastojimo implementirati za stvaranje inovacija, tako cemo iskoristiti i nova rješenja koja stižu u poljoprivredu na temeljima 5G mreže. U proizvodnji bi uz 5G tehnologiju mogli napraviti značajne korake prema naprijed. Pomoći će nam prije svega u razvoju programa koje koristimo za upravljanje klimom u stakleniku, očekujemo bolji pristup situaciji i još brže reakcije.

Kako izgleda jedan od najmodernijih pogona za uzgoj posebnih sorti rajčice i kako uz modernu tehnologiju biti bolji od konkurencije pogledajte u videu:

5g