Otpočetka se izdvajaju od konkurencije jer koriste napredne tehnologije u stakleniku. A sada direktor Rajske Zvonimir Belić otkriva svoju viziju i plan razvoja uz novu, 5G tehnologiju
Još jednom u povijesti imamo priliku povećati kvalitetu života
čovječanstva. Uskoro i u Hrvatsku stiže peta generacija mobilne mreže: to je
tehnologija budućnosti koja donosi revolucionarne promjene u zdravstvu,
prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici, čitavim gospodarstvima, a mogla
bi imati toliki značaj kao otkriće struje ili prvi automobil.
Uz razvoj 5G
tehnologije stiže 2.3 milijuna novih poslova u zemljama EU, a globalni BDP
mogao bi narasti i za 4 bilijuna dolara do 2030. U Hrvatskom Telekomu i
Tportalu očekujemo i zahtijevamo da sva nova tehnologija bude brza,
jednostavna i u korist čovječanstva! Istražujemo kakav će utjecaj 5G
tehnologija imati na naš svakodnevni život.
Nalazimo se Svetoj Nedjelji, u jednom od najmodernijih proizvodnih pogona
posebnih sorti rajčica u Hrvatskoj, Rajskoj, u kojem se upravo planira novi
inovacijski zamah uz 5G tehnologije. Dok hodamo modernim staklenicima uz
nas se nižu nepregledne kolone cherry, shake i cocktail rajčica. Radnici - od
kojih neki dolaze iz daleke Indije i Nepala - predano i nježno ubiru rajčice koje
se uzgajaju hidroponski i to bez upotrebe pesticida. Biološki uzgoj
podrazumijeva korištenje predatora koji štite rajčice od bolesti, a 10.000
nizozemskih bumbara brine se da cvjetovi postanu sočne i slasne rajčice.
Mirisne rajčice rastu iz kokosovih jastuka jer je tako rast biljaka brži, a prinosi
su veći. I usred maglovita jesenska dana, u staklenicima Rajske temperatura
je dvadesetak stupnjeva i vlaga je vrlo visoka kako bi mirisne rajčice brže
dozrijevale. Temperaturu i vlagu unutar staklenika kontroliraju posebni
softveri koji nadziru i cijeli proizvodni proces.
U Rajskoj se uz najmodernije tehnologije sve radi sa samo nekoliko klikova.
Svaki iskorak koji se na tržištu pojavi kako bi se automatizirali procesi budno
prati direktor Rajske, Zvonimir Belić.
O tome kako je pokrenuo svoje
poslovanje i stvorio respektabilnu i modernu tvrtku u kojoj radnici dolaze sa
smiješkom na posao i kako će iskoristiti 5G tehnologiju za nove inovacije,
razgovarali smo s direktorom Belićem. Ponosan je na to što je njegova tvrtka
prije sedam godina ušla među top 50 najpriznatijih proizvođača cherry i
cocktail sorti na svijetu. Zanimalo nas je kako su izgledali sami počeci
stvaranja jednog od najmodernijih pogona za uzgoj rajčice u Hrvatskoj.
Prije dvadeset godina bavio sam se nekretninama. Moja je želja bila da se
okrenem prirodi. Htio sam se baviti biljkama i zbog toga smo izgradili pogone.
Počeli smo uzgojem jagoda, a kasnije smo krenuli s rajčicom. Od jagoda smo
odustali jer tad nije bilo izvansezonske potrošnje pa se jagoda teže prodavala
i mi smo se zbog toga odlučili za rajčicu. Prije trinaest godina pokrenuli smo
veliki projekt s najmodernijim staklenikom, a dvije godine kasnije napravili
smo prvo proširenje, dok smo 2018. godine opet povećali proizvodnju tako da
sada imamo ukupno pet hektara posebnih sorti rajčica - govori Belić.
Dodao je da se oni od samih početaka poslovanja pokušavaju izdvojiti od
drugih tako da koriste sve što im moderna tehnologija može pružiti. Zbog toga
su, smatra, uvijek korak ili dva ispred konkurencije i u proizvodnim procesima,
uredima, ali i prodaji te u komunikaciji s klijentima. Moderna tehnologija
pomogla im je u olakšavanju i proizvodnih i radnih procesa, pa smo htjeli
doznati i kako će iskoristiti prednosti 5G tehnologije?
- Svaki novi iskorak u tehnologiji pratimo i nastojimo implementirati za stvaranje inovacija, tako cemo iskoristiti i nova rješenja koja stižu u poljoprivredu na temeljima 5G mreže. U proizvodnji bi uz 5G tehnologiju mogli napraviti značajne korake prema naprijed. Pomoći će nam prije svega u razvoju programa koje koristimo za upravljanje klimom u stakleniku, očekujemo bolji pristup situaciji i još brže reakcije.
Kako izgleda jedan od najmodernijih pogona za uzgoj posebnih sorti rajčice i
kako uz modernu tehnologiju biti bolji od konkurencije pogledajte
u videu:
