tportal.hr
Okus blagdana

Proveli smo dan s nevjerojatnom ženom koja je iza sebe ostavila ozbiljnu karijeru i otvorila restoran koji je postao hit. Usput nas je naučila raditi najbolje štrukle!

Kako započeti priču od Dragani Dilparić, a da ne krenemo s činjenicom da je riječ o ženi koja je nakon ozbiljne 25-ogodišnje karijere brend menadžerice odlučila napraviti neočekivani životni preokret. Dala je otkaz na poslu koji je, kako kaže, neizmjerno voljela i otisnula se u nesigurnost poduzetničkih voda.

Malo je znala da će njen koncept tradicionalne bakine kuhinje u svega godinu dana u potpunosti promijeniti zagrebačku kulturu doručka. Jer upravo je to pozitivna disrupcija koju je njezina kavana Darling&Shegrts prouzročila. Draganina je kuhinja, naime, zagrebačke Ravnice upisala na kulinarsku kartu, a ljudi njene delicije u redovima čekaju od 7 ujutro!

A kako je završila u ovom biznisu? Pa, Dragani je očito sudbina od samih početaka namijenila vijugavi karijerni put. Umjesto planirane anglistike upisala je pravo. Nije upala na Filozofski pa se posvetila nečem drugom. I, kako kaže, mrzila je svaki trenutak koji je provela studirajući materiju koja ju nije ni najmanje zanimala. Štoviše, čim joj se ukazala prilika, a kraju bezbrižnim studentskim danima svoj je obol zasigurno dao i početak rata, pobjegla je u potpuno novo područje.

U beauty svijet je ušla slučajno, honorarno promovirajući parfeme ne bi li tako podebljala svoj tanani studentski budžet. Svidjelo joj se pa je na kraju tu izgradila i ozbiljnu karijeru. Dragana je, naime, 25 godina bila brend menadžerica za poznatu kozmetičku kuću Clarins. Brend koji je vodila smatrala je najljepšim na svijetu, a posao koji je radila opisivala bi kao posao iz snova.

Foto: Sven Delač

Zašto je onda otišla, pitate se? Jednostavno se nije mogla zamisliti da do penzije radi isti posao. Dozlogrdila joj je jednoličnost s kojom se budila i lijegala iz dana u dan. Radila je dugo, putovala je mnogo. Bila je sretna kad bi pronašla vremena da pobjegne frizeru na farbanje i riješi izrast. Od stresa koji ide uz zahtjevan posao koji je obavljala bježala bi pomoću kuhanja. To je istovremeno bio njen kreativni auspuh i kreativna oaza u kojoj je mogla funkcionirati drugačije nego u uredu.

No, Dragana svoju odluku o potpunom karijernom zaokretu nije donijela niti nepromišljeno niti preko noći. Najprije se dugo kulinarski tražila i istraživala, a onda je k tome još shvatila i da joj ugošćivanje ljudi čini priličnu ugodu da bi se pred 10 godina, paralelno uz posao, odlučila za prekvalifikaciju. Postala je slastičarka. I daleko od toga da su tu njene dvojbe o tome je li pametno ostaviti siguran posao i otisnuti se u poduzetničku avanturu stale. O tome koliko je taj proces previranja bio dugačak vjerojatno najviše govori podatak da je od stjecanja diplome slastičarke do potpisivanja otkaza prošlo osam godina.

Tijekom tog vremena Dragana je imala vremena dobro posložiti svoj biznis, a onih dva i pol desetljeća koje je provela vodeći veliki brend pomoglo joj je da svoj novi mali indie brend postavi na zdrave temelje. Krenula je polako, s cateringom. Kavanu je otvorila tek kad su se posložile sve zvijezde i nakon što je zgrnula dovoljno kapitala.

Foto: Sven Delač

A najljepše od svega je što je njen brend Darling&Shegrts od samih početaka koncipiran kao obiteljska priča, svojevrsni hommage maminoj kuhinji. Jer upravo je s njom zavoljela magiju koja nastaje za štednjakom. Kako i ne bi kad je od malih nogu vrijeme koje je provodila sa svojom mamom u srcu svakog doma bilo vrijeme koje je bilo rezervirano samo za njih dvije. Vjerojatno nije odmogla niti činjenica što joj je mama, iako potpuno druge profesije, bila vrsna kuharica. O njenim se ručkovima pričalo od nedjelje do nedjelje, a upravo su neki od recepata koje je spremala u roditeljskom domu danas glavni hitovi u Draganinoj kavani na istočnom rubu centra grada.

Kavana Darling&Shegrts je inače svoje ime dobila prema Draganinom nadimku. Prijatelji je, naime, oduvijek zovu Darling. Ali glavni šegrt je i dalje mama. Premda, ženska je energija ono što je ovu glasovitu kavanu postavilo na noge. Uz familiju, koja je bezuvjetno stala uz Draganinu odluku, na putu do kulinarskog uspjeha pomogle su i frendice. Sve odreda žene s ozbiljnim karijerama koje bi bespogovorno priskakale u pomoć kad god je zatrebalo. Neovisno o tome jesu li se znojile Dragani uz bok u kuhinji ili, na početku, sjedile za stolovima u kavani i glumile goste. Jer, ako ne znate, to je dobar stari psihološki trik. Gomila će se stvoriti ondje gdje gomila već postoji, vodeći se za idejom da se ta gomila ondje stvorila zbog nekog dobrog razloga. Kako Dragana zna reći kroz smijeh, nemaš ništa, ako nemaš prijateljsku logistiku.

I tako se priča kvalitetno zakotrljala. Draganini su gosti prepoznali njenu ljubav prema kuhanju i želju za istraživanjem tradicionalne zagrebačke kuhinje iz kuharica naših baka. Ipak nam je baš takva hrana upisana u genetski kod, što je ujedno i glavni razlog što će kontinentalac teško pronaći jelo ‘utješnije’ od štrukli. To je, kako kaže ova rođena Zagrepčanka, izvorni hrvatski comfort food koji je nemoguće napraviti bez ljubavi. Svatko tko se ikad upustio u taj proces, znati će koliko je on zahtjevan. Nema te lijeve noge koja će umijesiti i razvući štrukle, ako ih ne radi za nekoga koga bezuvjetno voli.

Foto: Sven Delač

Osim toga, štrukle su nekad imale barem milijun varijacija na koje bi se spremale. Slatke ili slane. Kuhane ili pečene. Sa špekom ili s pekmezom. Vjerovali ili ne, spremale su se čak i s heljdom. Ovisno o prilici i potrebi. Dragani su, kao vjerojatno i većini nas, štrukle direktni highway u djetinjstvo i toplu bakinu kuhinju, u vrijeme kad je sve bilo ljepše, bolje i ukusnije. A uvjerena je i da se čovjek ne bi trebao bojati prionuti za ovaj posao.

Štrukle su u svojoj osnovi prilično jednostavno jelo. Brašno, voda, ulje i prstohvat soli za tijesto. Svježi sir, par jaja i prstohvat soli za nadjev. Caka je, objašnjava, u miješenju. Tijesto treba dobro izlevetati. Najbolje, kroz šalu će, zamisliti osobu koja vam ide na živce i dati si oduška tako da brašno otpusti gluten. Zatim pustite da tijesto odleži dok vi perete suđe ili uživate u zasluženoj čaši gin tonica i nakon tri frtalj sata iz pećnice izvučete iskustvo koje nema cijenu.

Foto: Sven Delač

Upravo je su taj aspekt prepoznali i u Mastercardu na čijoj se platformi Priceless Croatia (priceless.com) odnedavna može pronaći i Draganin tutorial za najbolje štrukle u gradu. Kad već zbog vremena u kojem živimo ne možemo uživati u većini iskustva koja su nas usrećivala u nekom starom životu koji se iz ove današnje perspektive nove normalnosti čini nedostižnom, pravo je vrijeme da ugrabimo priliku i stvorimo nova sjećanja. Na kraju dana, netko s bakinim receptima mora zaraziti i generacije koje dolaze.

Da ne duljim. Nije mi vrag dao mira pa sam skočio na priceless.com i pogledao Draganin tutorijal za te glasovite štrukle u kojima svakog jutra uživaju deseci naših sugrađana. S obzirom na to da sam ponosni korisnik Mastercard® kartice, ovo sam virtualno iskustvo skinuo besplatno. Isto pravilo vrijedit će i za vas.

Bit ću potpuno iskren. Mrzim mijesiti tijesto i da ovo nije bio poslovni zadatak, vjerojatno se nikad ne bih upuštao u razvlačenje štrukli. I, bože, kako bih li samo pogriješio! Proces je zaista jednostavan. Dugotrajan, ali jednostavan. Umiješaš tijesto i onda rokaš 10-15 minuta. Teretane su zatvorene, svi smo napeti. Stress relieve je nešto što nam je svima ovih dana prijeko potrebno. Zubić vila koja je fotodokumentirala moj proces – jer ako čovjek nema dokaze za društvene mreže kao da se nije ni dogodilo – smijala se kapljicama znoja koje su se rojile na mom čelu dok sam uspuhano kovitlao s tijestom po kuhinji koja se nalazi usred renovacije. Ali, okej, pećnica radi. Nahajcaš ju na 146 stupnjeva i čekaš čudo da se desi.

Bez brige, Darling sve to super objasni u tutorialu. Usto, čovjek se zaista od srca nasmije slušajući njen duboki džezerski glas koji na pristojnom engleskom valja fore dok se ti znojiš iznad tijesta. I žena fakat ne laže. Jednom kad dobro pretučeš tijesto, razvlačenje ide kao od igre. Trunka nježnosti, pravilna tehnika (još jedna ključna stvar koju će Dragana preko video veze podijeliti s vama) et voila! Još ako imate stolnjak bolji od moga i ne odlučite prepoloviti recept jer ste usidjelica kojoj zaista ne treba kila utjehe, onda će vam poslužiti bilo koji stol. Stolnjak sam inače kupio samo za potrebe ovog projekta i gadno se prevario u njegovoj kvaliteti pa sam na kraju štrukle motao rukom. Svejedno su ispale genijalno.

Miris koji se širio mojom zagorskom kućicom usidrenom nasred uspavanog brijega okovanog maglom bio je neprocjenjiv. Baš kao i ovo iskustvo koje bez po’ muke može biti i vaše. Jer, zaista je nevjerojatna magija mirisa i okusa koju može proizvesti ovih par bogečkih namirnica, nešto vremena, mnogo ljubavi i malo strpljenja. Svakako tople preporuke! I u slast. Bog zna da sam ja pola pleha svojih štrukli smazao u dva ujutro. Nimalo guilty pleasure vrijedan svake kalorije! Nemojte nikome reć!

Foto: Sven Delač

Ili još bolje, recite svima i organizirajte štrukle party s omanjom ekipom poštujući epidemiološke mjere. Realno, što nam ovih dana drugo preostaje? A uz Draganine male i učinkovite trikove, tako mi svega, nećete pogriješiti. Jer, ako sam mogao ja – zakleti antislastičar, onda to može zaista bilo tko. Osim moje mame, ali ona će se rado pozvati na moje štrukle koje su sad postale dio mog stalnog repertoara.