tportal.hr
Okus blagdana

Donosimo vam inspirativnu priču mladih poduzetnica koje su postigle nemoguće, a njihovi recepti za tople koktele će vas oduševiti!

Priče o uspješnim mladim poduzetnicama koje su bezrezervnom vjerom u svoju ideju i neumornim radom uspjele ostvariti gotovo nemoguće uvijek je lijepo čuti. Još ih je ljepše čitati (i pisati) tijekom ovih ludih vremena kad se mnogi mali i srednji obrtnici iz dana u dan bore za svoju sigurnost. Marija Matković i Irena Mićić ponosne su vlasnice mladog brenda kofer. s kojim su u svega tri godine ostvarile zavidan poslovni uspjeh.

U Zagrebu su, tako, otvorile slatki dućan u centru grada u kojem su prodavale svoje hit poklone jednako popularne među Zagrepčanima i njihovim domaćim i stranim gostima, a poslovanje su proširile čak i preko granice Lijepe naše, u Mađarsku. Na društvenim ih mrežama prate tisuće, prihodi su im rasli iz kvartala u kvartal, poslovne suradnje nizale su se jedna za drugom, a njihovi se obrazi i dalje rumenili kad bi na ulici srele nekoga tko u ruci nosi vrećicu s imenom njihova brenda.

Kako je sve počelo, pitate se. Ove su se dvije mlade žene upoznale još na faksu, pred 10-ak godina kad ih je spojila Irenina mlađa sestra Ana i tad im pomisao da će jednom voditi uspješan zajednički biznis nije bila čak niti na kraju pameti. Ali, brzo su kliknule i uvidjele da slično razmišljaju.

Priča se zakotrljala, kako to obično biva, sasvim slučajno. Irena, inače pasionirana hobby kreativka koja se oduvijek voljela potruditi oko rođendanskih poklona za svoje prijatelje, našla se jednom prilikom u A most unusual gardenu – još jednom kultnom zagrebačkom mjestu koje vode Mario Piteša i Ivan Knežević. Dečki su svoj magični prostor naumili dekorirati svijećama od prepolovljenih boca gina. Irena je pomislila kako bi bolje od toga bilo samo to da te svijeće miriše na neki od sastojaka koji se nalaze u koktelima koje dečki miksaju.

Kako same nismo mogle kreirati svijeću i lijevati vosak, limenku smo dale dečkima koji su već bili iskusni u tome i nagovorili smo ih da ubace miris da bi im dokazale da je to dobra ideja. Kad su kreirali svjećicu, nismo ni pomislile da bi to mogao biti hit, ali svidjela se našim prijateljima koji su planirali svadbu te smo izradili 100tinjak kom za te potrebe nakon čega su se počeli javljati gosti sa svadbe pitajući možemo li isto napraviti i za njih. Tada smo odlučili da to i nije tako loša ideja i tako se pomalo rodio kofer.

Zapravo je jednako zanimljiva i geneza imena ove kompanije budući da je vezana uz isti četverac. S dečkima iz Gardena debatirale su o iteracijama imena firme. U igri je bilo kofer&company dok djevojke nisu presjekle i rekle „kofer i točka“. Et, voila. Ideja o kompaniji koja će se baviti simpatičnim mirisnim svijećama poprimila je svoj prepoznatljivi oblik.

U to prvo vrijeme poslovanja, kad su još radile isključivo svijeće za vjenčanja, obje su suvlasnice radile regularne uredske poslove. Radno vrijeme za njih nije postojalo. U svoj su startup uložile 20.000 eura, od čega su čak 16.000 prikupile zahvaljujući suradnji s dečkima iz Gardena. Iako su svega par mjeseci po pokretanju službenog biznisa otvorile dućan u centru grada, inicijalno su se fokusirale na online prodaju. Tih su dana još muku mučile s prikupljanjem pratitelja na društvenim mrežama jer su htjele da njihovi pratitelji budu iskonski zaljubljenici u brend. Zato su odlučile ne ulagati u oglašavanje na socialu.

Svoju su ponudu s vremenom širile. Uz svijeće i ginove, koje su im nabavljali dečki iz Gardena, uskoro su u ponudu uvele i poklon-pakete. Na taj su se korak odlučile osluškujući potrebe svojih kupaca i pogodile su u sridu. Počele su, tako, sa svojim svijećama i ginovima, kombinirati različite začine i čajeve. Uslijedili su rokovnici i platnene torbe, a daleko najvećim hitom pokazale su se božićne gin kuglice. Dosad su ih prodale na tisuće.

 A prošle su godine ostvarile i suradnju s Ivanom Čuljak, slastičarkom koja je za njih osmislila tri vrste kolačića. Još jedan hit. Potom pak je nadošao najveći uspjeh koji su dosad ostvarile. Prošle su godine, zahvaljujući kolegici iz Budimpešte koja se zaljubila u njihov brend, svoje poslovanje proširile i u Mađarsku. Idući cilj im je osvajanje regije. Sigurnim koracima do velikih rezultata!

Ove ambiciozne poduzetnice pritom ne zaboravljaju na važnost društvenog angažiranog poslovanja. Štoviše, upravo im je podržavanje lokalne scene jedna od vodećih misija pa zato redovito surađuju s mladim hrvatskim umjetnicima koji oslikavaju njihove proizvode, dok su platnene torbe izašle iz radiona članica Kamensko. Osim toga, njihovi su proizvodi proizvedeni od lokalnih sirovina, kad god je to moguće, a usto su većim dijelom i ekološki održivi – što je podvig na čiju su realizaciju tijekom ovih teških vremena osobito ponosne.

S obzirom na aktualnu situaciju i ograničenja u kojima živimo, činjenicu što ove godine ne možemo uživati u omiljenim adventskim aktivnostima na otvorenom šećući od štanda do štanda na najljepšem adventskom sajmu na svijetu ispijajući omiljeni kuhani alkoholni napitak, Marija i Irena udružile su svoje kreativne snage s platformom priceless.com ponudivši nam čak dva nenadmašna božićna iskustva.

I kad kažemo nenadmašna, mislimo nenadmašna jer iz kofer.-ove radionice stižu tutoriali za najbolje kuhane punch koktele. Sve što morate učiniti kako biste sebe i svoje najbliže ovog Božića usrećili s čašom tople tekuće sreće jest biti korisnik Mastercard® kartice i na priceless.com besplatno preuzeti video tutorial u kojem ćete saznati kako pripremiti dva blagdanska koktela pod nazivom GIN gle all the way. Proces je brz i bezbolan, a nagrada je iskustvo koje ćete pamtiti mnogo dulje od godine na izmaku.A kad ste već ondje i čvrsto ste naumili slijediti recepturu za kofer.-ove koktele, za iskonsko iskustvo koje su dizajnirali najbolji poznavatelji gina u zemlji možete usput naručiti i eksluzivni kofer. paket za GIN gle all the way koktele koji sadrži sve potrebne sastojke koji će vam trebati za najljepše iskustvo Božića!