Usvojite ovu sitnicu i napravit ćete veliku stvar za borbu protiv klimatskih promjena

arrow

Ovih dana medijima odjekuju vijesti kako Italija, kao prva zemlja u svijetu, u škole uvodi obaveznu nastavu o održivosti i klimatskim promjenama. Lijep je to nastavak priče o alarmantnim promjenama koje zahvaćaju okoliš. Dobre i zdrave navike važno je usvajati od najranije dobi. Razvoj svijesti da se već i malim koracima može značajno utjecati na velike promjene ključna je pretpostavka dugoročne održivosti. Zašto ne početi recikliranjem?

Zašto se Hrvati boje recikliranja?

Jedna je nedavno objavljena studija prilično direktno ukazala na razloge zašto naši sugrađani od te prakse zaziru. U istraživanje je bilo uključeno gotovo 1.000 mladih Dubrovčana. 70 posto njih ne razlikuje smeće od otpada, a jednako toliko njih otpad ne razvrstava nikad ili to rade vrlo rijetko. Razlog za to je pomalo iznenađujuć.

Dubrovčani ne recikliraju jer ne vjeruju u institucije te su stajališta da odvajanje ionako nema smisla jer će otpad ionako završiti na odlagalištu komunalnog otpada. Zanimljivo je spomenuti i podatak da golema većina ispitanika vjeruje da se ključ boljeg gospodarenja otpadom krije u većoj informiranosti i edukaciji – što itekako zorno argumentira ispravnost odluke talijanske vlade o uvođenju nastave o održivosti u škole.

Rezultati hrvatskog istraživanja u skladu su s globalnim trendovima. Ljudi se na recikliranje ne odlučuju zbog pet glavnih razloga: nije im zgodno, u svojim kućanstvima nemaju dovoljno prostora, nitko im ne plaća da bi to radili, ne vjeruju da će time išta promijeniti ili su naprosto prelijeni.

Malim koracima do velikih promjena

A razloga za recikliranje ima napretek. Plastika je svuda oko nas. Radi se o jednom od najsvestranijih materijala koji se koristi u najširoj primjeni i svijet u kojem danas živimo zasigurno ne bi bio moguć bez plastike. No, to ujedno znači i da se svakodnevno rješavamo zastrašujućih količina materijala koji je itekako ponovno iskoristiv.

Za početak, recikliranje štedi energiju. Ponovno uporaba reciklabilne plastike znači da će proizvođači morati proizvesti manje plastike koja će završiti u prirodi. Usto, recikliranjem doprinosimo i manjoj količini otpada koji završava na ionako pretrpanim deponijima. Štitimo divljinu. Doprinosimo gospodarstvu – jer, recikliranjem se ne smanjuje samo količina otpada i zagađenje prirode, nego se jednostavnim zakonom ponude i potražnje stvaraju preduvjeti potrebni kako bi se više proizvođača okrenulo održivom načinu proizvodnje.

Na kraju dana, od svega je ipak važniji ljudski faktor. Na nama je da preuzmemo svoju ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. Recikliranje predstavlja sjajnu početnu poziciju i prilično ga je lako usvojiti kao naviku. Sve što je potrebno jest bočicu vode koju smo iskapili baciti u za plastiku predviđen kontejner.

Sitnica koja može promijeniti svijet

Kao što vjerojatno znate, postoji nekoliko vrsta plastike. Veći dio nje može se reciklirati. Onaj manji dio koji je zbog ekonomskih ili tehničkih razloga nemoguće ponovno upotrijebiti završit će neminovno na deponijima gdje će se razgrađivati stotinama godina. Upravo stoga važno je pobrinuti se da reciklabilna plastika ostane u neprestanom opticaju. Kako ju prepoznati, pitate se. Edukacija i ovdje igra ključnu ulogu. Sve što je potrebno za razlikovanje reciklabilne plastike od nereciklabilne jest naučiti ispravno čitati znakove. Lakše je nego što mislite.

recikliranje
romerquelle

Svaka boca čini razliku

Römerquelle je prepoznao potencijal koji se skriva u recikliranoj plastici. Od sad svoju vodu, koja među Hrvatima uživa sve veću popularnost, puni u bočice proizvedene od sto posto recikliranih plastičnih boca.

Römerquelle je dio Coca-Cola portfolija, a Hrvatska je među prvim zemljama u Europi u kojoj Coca-Cola koristi bočice od recikliranih plastičnih boca za svoje proizvode. Dio je to kompanjije revolucionarne vizije Svijet bez otpada. Coca-Cola, naime, do 2025. godine svu svoju ambalažu planira učiniti reciklabilnom dok do 2030. planira čak 50 posto ukupne ambalaže proizvoditi od recikliranih materijala. Kompanija si je zadala cilj da za svaku bocu ili limenku koju stavi na tržište prikupi po jednu odbačenu.

U skladu s tim nastojanjem Römerquelle je, kao što smo rekli, prvi je u kompaniji koji je ideju proveo u praksu. Doslovno. Ne samo da je svaki dio boce – uključujući čepove i naljepnice, reciklabilan, nego je i čitava bočica proizvedena od recikliranih boca.

reciklirane boce

Kako bi Römerquelle uopće mogao krenuti u svoj proizvodni proces potrebno je, logično, prvo bočicu ispijene vode pravilno deponirati. Prikupljene boce zatim se razvrstavaju po boji te se potom prešaju u bale nakon čega se prevoze u reciklažno postrojenje.

Sasvim pojednostavljeno, bale od prešanih plastičnih boca mogu završiti na dva načina: ili kao pahuljice ili kao granule. Svaka nova boca proizvedena od recikliranih plastičnih boca koju će Römerquelle ponovno staviti na tržište svoj život počinje kao listić. Ti se listići prvo temeljito očiste, a zatim se tope, filtriraju te se na posljetku pretvaraju u pahuljice i granule koje Römerquelle zatim koristi kako bi proizveo nove boce za svoju vodu.

Stoga je važno plastične boce držati u stalnom reciklažnom ciklusu te imati na umu da mi stvarno jesmo ti koji čine razliku. Bočica po bočica i svijet bez otpada će biti već toliko bliže.

romerquelle voda