NATIVE

CNN donosi veliku reportažu o digitalnim nomadima u Hrvatskoj.

Provjerite zašto je Hrvatska Meka za ove poželjne strance!

I dok je većina europskih zemalja tijekom pandemije zatvorila svoje granice za strance, piše CNN, Hrvatska pozdravlja dolazak ljudi iz SAD-a i mnogih drugih zemalja sve dok mogu predočiti negativan test ili dok pristaju na karantenu. Hrvatska je odlučila ljudima koji žele produljiti svoj boravak značajno olakšati stvari izmjenom zakona koji digitalnim nomadima čije prebivalište nije na području Europske unije omogućuju jednogodišnji boravak u zemlji. Dok su neke druge destinacije poput Dubaija platile visoku cijenu za svoju politiku otvorenih granica, Hrvatska se nada da će joj ovaj plan donijeti dugoročnu korist. Novi su zakoni na snagu stupili 1. siječnja, a prvi su došljaci već pristigli. Amerikanka Meslissa Paul dobila je tako 15. siječnja neočekivanu čast da postane prva službena digitalna nomatkinja na području Republike Hrvatske. Otad je izazvala priličan interes medija.

„Ja, zapravo, na daljinu radim već 15 godina. Imam vlastitu firmu, ali surađujem s kompanijama diljem SAD-a, Velike Britanije i Meksika“, kazala je. Paul se, inače, primarno bavi savjetovanjem u marketingu, a izrađuje i webstranice, piše blogove, newslettere, radi kao social menager te organizira različite evente. Osim toga, u Hrvatskoj je boravila i prije nego što je službeno postala prva digitalna nomatkinja.

Kvaliteta života je presudna

„Nakon što sam se doselila u Hrvatsku moj mi je posao omogućio da nastavim zarađivati i putovati diljem zemlje i Europe“, kaže. A Hrvatsku je inicijalno otkrila zahvaljujući svom suprugu Amerikancu čiji su obiteljski korijeni na otoku Krku. Nakon što su se razveli našla se u nezavidnoj situaciji, što se ostanka tiče, sve dok hrvatska Vlada nije donijela nove zakone. Paul danas svoj posao vodi s kuhinjskog stola u kući koja se ugnijezdila u zidinama opasanom istarskom gradiću Labinu. „Labin ima neku toplu energiju“, kaže. „Od ljubaznih ljudi, do velikog broja umjetnika koji ovdje žive pa sve do miksa povijesti, kulture i moderne industrije. Sve u svemu, prekrasna, centralna lokacija. Ovo je savršen grad za mene i volim ga sve više iz dana u dan“, dodaje. Paul je, kaže, navikla na europski stil birokracije, ali ističe kako je proces stjecanja statusa svejedno predstavljao određenu borbu s ganjanjem papira.

„Znala sam da što sam bolje pripremljena, tim bolje“, kaže. „No, tražili su me brojne dokumente u kojima sam morala detaljno opisati posao kojim se bavim, navesti odakle su moji klijenti i dokazati da je moja firma aktivna te da imam dovoljno financijskih zaliha da radim neovisno, da imam zdravstveno osiguranje i organiziran smještaj u Hrvatskoj. S obzirom na to da već godinama radim na daljinu, ništa mi od toga nije predstavljalo nikakav osobit problem.“ Paul svoj produženi boravak u Hrvatskoj vidi kao priliku da bolje upozna zemlju te da ju iskusi iz prve ruke, „ne u stisci od nekoliko dana, već polagano kroz mjesece ili godine“, kaže. Ako vas zanima više o tome što je CNN napisao o digitalnim nomadima u Hrvatskoj, ostatak reportaže pročitajte ovdje.