NATIVE

Razmišljate o digitalnom nomadstvu, a Europa vam nije dovoljno zanimljiva? Provjerite gdje je na svijetu digitalnim nomadima najbolje

Digitalni nomadi mogu putovati u otočnu državu Antigvu i Barbudu, gdje je uvjet da imaju prihod od najmanje 50.000 američkih dolara godišnje te da plate naknadu za prijavu između 1.500 i 3.000 dolara. Tamo, piše HINA, traže i dokaz policijske provjere prošlosti, kao i obvezni test na covid-19 i 48-satnu karantenu, kao i dokaz o zdravstvenom osiguranju i pristati platiti zdravstvenu zaštitu primljenu tijekom boravka na otocima.

Barbados nudi 12-mjesečnu radno-odmorišnu vizu koja omogućuje rad s tog otoka, što košta 2.000 dolara pojedince i 3.000 dolara obitelji, a potreban je također minimalni godišnji prihod od 50.000 dolara. Bermudi nude sličan program viza, ali ju treba platiti tek 263 dolara i nema limita za minimalni dohodak, ali traže obvezni covid test i dokaz putnog osiguranja.

Na Kajmanskim otocima digitalni nomadi mogu ostati do dvije godine, ali pojedinci moraju dostaviti dokaz o godišnjoj plaći od najmanje 100.000 dolara, a viza se plaća 1.500 dolara za dvije osobe i 500 dolara po uzdržavanoj.

Jamajka, Dominikanska Republika i Panama također pozivaju digitalne nomade, kao i Kostarika, koja više želi samozaposlene ili poduzetnike, a ne i zaposlenike drugih tvrtki, pri čemu traže malu naknadu za prijavu i za vizu moraju dokazati mjesečni prihod od 1.000 dolara. Za digitalne nomade koji žele provesti neko vrijeme u Meksiku opcija je privremena boravišna viza, što omogućuje boravak preko 180 dana i manje od četiri godine ako mogu dokazati prosječno mjesečno stanje na bankovnom računu od približno 20.000 dolara ili o približno 1.200 dolara mjesečnog prihoda te ako posjeduju tvrtku sa sjedištem izvan Meksika.

I Australija i Dubai imaju načine da digitalni nomadi rade unutar njihovih granica, pa tako je australska radna viza za odmor dostupna onima u od 18 do 35 godina, iako je i njihova dugoročna posjetiteljska viza možda dovoljna za neke digitalne nomade. Na Bliskom istoku, nova viza za rad i putovanja na daljinu u Dubaiju omogućava putnicima pristup svim potrebnim uslugama, uključujući telekomunikacijske, komunalne usluge i školu, uz naknadu od 287 dolara, a moraju imati i jednogodišnji ugovor o radu s najmanje 5.000 dolara mjesečne plaće ili dokaz o vlasništvu nad tvrtkom i zdravstveno osiguranje koje vrijedi u UAE.