NATIVE

Evo kako sam ja postao digitalni nomad i zašto biste vi to trebali napraviti pametnije!

Ako postoji jedno pitanje koje me pitaju gotovo svaki put kad razgovaram s nekim o svom poslu ili načinu života, onda je to način na koji sam postao digitalni nomad. Mnogima je koncept života neovisnog o prebivalištu vrlo fascinantan i sasvim je prirodno što ljude zanima kako ovaj egzotični način života funkcionira.

Moja je priča malo drugačija jer nisam svjesno odlučio postati digitalni nomad. Životni splet okolnosti, rekli bismo. Međutim, još uvijek svoje putovanje želim podijeliti s vama jer će vas moja priča možda nadahnuti da i vi slijedite svoju strast, piše jedan bloger.

Moj život prije nego što sam postao digitalni nomad

Nakon što sam diplomirao i magistrirao u području međunarodnog menadžmenta, putovanja su postala dio mog života premda sam oduvijek sav svoj novac koji bih zaradio od honorarnih poslova trošio na putovanja.

A onda je uslijedio moj prvi pravi posao u konzultantskoj kući. Što reći: Kolege su bili sjajni, plaća je bila dobra, ali i dalje nisam bio sretan cijeli dan sjediti u uredu, poslovno se odijevati i sve ono drugo što ide uz klasičnu korporacijsku karijeru. Raditi za tuđe ideje i vizije - to jednostavno nije bilo za mene.

Da se razumijemo, ne kažem da je rad u korporaciji loš sam po sebi. Samo se ja u tom okruženju nisam pronašao. Nimalo. Znao sam da to nikako ne mogu raditi do kraja života. Bez rezervnog plana, napustio sam ovaj siguran i dobro plaćen posao, prodao sve stvari i rekao stanodavcu da se iseljavam.

Bez plana - Jesam li lud?

U tom trenutku apsolutno nisam znao što da napravim od svog života, kakav bih posao htio ili gdje bih volio živjeti. Znao sam samo da želim ponovno putovati. Tako sam spakirao ostatak stvari u ruksak i ponovno se ukrcao u avion, nadajući se da ću ostatak shvatiti usput. Uskoro sam naišao na oglas u kojem je neka cura putem Facebooka tražila content creatora.

Oduvijek sam volio pisati, prijavio se i, ukratko, dobio posao. Mislio sam da će mi taj posao pomoći da platim barem dio računa, dok ne shvatim što ću s ostatkom života. Pokazalo se da je to posao koji želim raditi ostatak života. Međutim, nakon par mjeseci sam dao otkaz. Pisanje mi je oduzimalo puno vremena, a plaća nije bila dobra.

Sljedeća država - ista borba

Budući da sam se uvijek želio vratiti u Australiju, gdje sam studirao, riješio sam si radnu vizu. Plan je bio ostati neko vrijeme i napokon opet pronaći "pristojan" posao. Pregledavanje popisa poslova je, u najmanju ruku, bilo depresivno. Nije bilo oglasa na kojem nisam pomislio - „To je strašno! Nema šanse! ".

Požalio sam što sam napustio položaj za pisanje sadržaja. Iako je plaća bilo grozna, bilo je bolje nego ništa i nudilo mi je slobodu putovanja. Nemam pojma zašto mi je trebalo toliko vremena, ali napokon sam počeo guglati poslove koje sam mogao raditi online. Završio sam na slobodnoj platformi Upwork i pronašao neke posliće prevođenja i pisanja.

Nakon što me jedan od klijenata pitao želim li nastaviti projekt i dugoročno pisati za njega, oklijevao sam. U mislima mi je to još uvijek bilo nešto privremeno. Srećom, vrlo brzo sam se skockao. Pronašao sam još jednog klijenta i počeo pristojno zarađivati.

"Kako to mislite, digitalni nomad?"

Premotajte sad unaprijed otprilike pola godine ili godinu dana. Opet sam na putu, usput susrećem ljude koji žive slično i vodimo uvijek isti razgovor - „Odakle si? Kamo putuješ? Čime se baviš?" Ispričao sam svoju priču i moj se sugovornik odjednom se sav uzbudio rekavši: "O, pa ti si jedan od onih digitalnih nomada? To je tako cool! Volio bih da to mogu! ”.

Pogledao sam ga pomalo zbunjeno. Nisam imao pojma o čemu čovjek priča. Kad sam se vratio kući, pod okriljem noći, sam, da budem potpuno iskren, guglao što to znači. Ispalo je da sam zaista postao digitalni nomad. Tko bi rekao!

Volite ovaj način života

Nekoliko godina kasnije i više od 80 zemalja poslije, ja još uvijek živim životom neovisnim o prebivalištu. Međutim, danas više volim imati bazu barem nekoliko mjeseci, preferabilno godinu dana. I dalje putujem, iako više ne toliko, i dalje radim online. Ne bih to želio drugačije i ne mogu vjerovati da mi je trebalo toliko vremena da shvatim da je ovo prava stvar za mene.

Ovo je životni stil koji meni osobno najviše odgovara. Ne mrzim ustajanje ujutro znajući da sada moram raditi. Ne zanima me je li ponedjeljak ili je subota. Svi su mi dani jednako super. Ne čekam godišnji odmor.

Ne budite poput mene

U slučaju da želite učiniti isto - napustiti posao i zaputiti se u bijeli svijet bez plana - molim vas, nemojte! To je ogromna pogreška koju čine mnogi nadobudni digitalni nomadi. Meni je pošlo za rukom pukom srećom, a i posložilo se nekoliko jako važnih stvari. Imao sam iskustva u nekoliko različitih područja što je povećalo šanse za pronalazak novog posla.

Imao sam dovoljno ušteđevine da me održi na životu par mjeseci. Nisam se morao ni o kome financijski brinuti.

Sigurniji put

Budite pametniji od mene i isplanirajte svoj novi način života. Istražite! Pročitajte sve o ovom načinu života (uključujući i njegove mane!) Znajte u što ulazite. Uštedite dovoljno novca kako biste mogli živjeti bez ikakvih prihoda barem nekoliko mjeseci. Sjednite i saznajte kakav biste online posao mogli raditi u budućnosti. Prije odlaska nađite taj posao. Nemojte juriti s mjesta na mjesto kako biste imali i dovoljno vremena da odradite svoj posao.

Imajte rezervni plan za slučaj da vam se ovo ne dopadne - posao kojem se možete vratiti, kauč kod prijatelje na kojem možete prespavati dok se ne snađete, ušteđevine kojom ćete se prehranjivati. Pronađite svoj put, samo to napravite promišljeno. Iz svoje današnje pozicije ne žalim ni za čim, ali bih volio da sam ove stvari znao prije. Život bi mi bio lakši. Sretno!