NATIVE

Hrvatska se polako, ali sigurno nameće kao regionalna predvodnica kad su u pitanju digitalni nomadi. Evo, zašto!

Svi jako dobro znamo kako je su kvalitetna zakonska rješenja osnovica jake ekonomije.

Naš je zakonodavac prepoznao važnost digitalnih nomada te je shodno tome predložio dva nova zakona koji reguliraju radni status i mogućnosti rada i boravka za digitalne nomade u Hrvatskoj.

Digitalnog nomada novi hrvatski Zakon o strancima titulira kao "državljanina treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku koja nije registrirana u Hrvatskoj te ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području RH".

Dakle, ljudima koji su formalno zaposleni negdje drugdje, i svoj posao mogu obavljati preko interneta, Hrvatska će omogućiti da nesmetano žive i rade kod nas kao digitalni nomadi. Državljani "treće zemlje" su građani svih zemalja koje nisu članice Europskog gospodarskog prostora (EU plus Švicarska, Norveška) na koje se inače primjenjuje stroži režim boravka i rada u Hrvatskoj.

Stranci iz trećih zemalja koji se zapošljavaju kod nas moraju imati radne vize. Uz radne, uvode se i nomadske vize koje će se odobravati strancima koji će raditi za nekog drugog, i to na razdoblje od godinu dana. Na pune tehničke detalje vezane uz nomadski boravak ipak treba pričekati objavu pratećih pravilnika, koja se očekuje ubrzo nakon Nove godine.

Podršku nomadskom obliku useljavanja u zemlju sa svoje je strane dalo i Ministarstvo financija koja je propisalo da se zarada digitalnih nomada neće oporezivati u Hrvatskoj. Dakle, svi će digitalni nomadi poreze na dohodak plaćati u svojim matičnim državama gdje imaju stalno prebivalište, ali Hrvatska im širom otvara vrata jer se računa da će svoju zaradu trošiti u Hrvatskoj te će na taj način pridonositi domaćoj ekonomiji.

Tko se zadrži godinu dana, možda će imati motiva da prijeđe na trajnije rješenje te zatraži stalni boravak. Turistička branša uvjerena je da su internetski nomadi odlični gosti. Procjene otprije pandemije govorile su da će do 2035. u svijetu čak milijardu ljudi raditi od kuće, a svaki pojedini je i potencijalni putnik, gost.

I to onaj koji ostaje puno duže od klasičnih turista, a zlata vrijedi i za produženje sezone jer mu za boravak može biti zanimljivo bilo koje godišnje doba. Pandemija je samo ubrzala taj trend, a u Hrvatskoj i sada zasigurno boravi nekoliko stotina digitalnih nomada.