Evo kako je jedan mladi Splićanin reformirao uhodani obiteljski biznis i prometnuo se u najvećeg igrača na tržištu

NEMA STVARI KOJE NE RADE

Ivan Radić mladi je i ambiciozni poduzetnik koji je u svega godinu dana uspio transformirati uhodani obiteljski biznis. Njegov otac, dr. sc. Saša Radić, osnovao je pred 15 godina Hederu, kompaniju čiju srž poslovanja čine dodaci prehrani na bazi pčelinjih proizvoda (propolisa, peludi i matične mliječi) za ljude.

Radić Stariji, inače inženjer kemije, već je tada razvio posebnu inovativnu tehnologiju koja Hederi omogućava da zadrži pčelinje produkte u njihovom nativnom obliku bez dodavanja kemijskih sredstava, alkohola ili bilo kojih drugih otapala. „Imajući takav proizvod koji ima izrazito jake medicinske efekte, a nema negativnih nuspojava, omogućilo nam je široku primjenu i tako smo odlučili napraviti Apipet - jedini propolis na svijetu za pse“, započinje svoju priču Ivan koji je nedavno zasjeo u stolicu direktora marketinga za Apipet.

„Osnova svih naših proizvoda su propolis i pelud s time da naš proizvod ima još dodatak niza aktivnih tvari. Propolis je među njima, naravno, najistaknutiji i najpoznatiji. Poznato je da propolis ima niz zdravstvenih benefita – djeluje antitumorno, antivirusno, protuupalno, antibakterijski… Djeluje čak i na imunitet.

Njegova možda i najbitnija komponenta je ta da djeluje kao aktivator. To točnije znači da ukoliko vaš pas ima neki određeni problem, recimo s probavom, naš proizvod Apigastro će djelovati baš na taj problem.

Zahvaljujući našem proizvodnom procesu u mogućnosti smo propolis zadrži u njegovom 100- postotnom obliku. To nas ujedno i razlikuje od konkurencije. Tržište, naime, naš propolis prepoznaje kao trenutačno najbolji u ponudi čak i na inozemnoj razini.“

Proizvod koji djeluje

Koliko je Apipet djelotvoran Ivan se imao prilike uvjeriti na vlastitom psu. Njegova 11 godina stara stafordica Pru prošla je niz zdravstvenih problema, a onda je je dijagnosticiran tumor gušterače. „Prognoze za tu bolest su izuzetno loše – smrtnost za pse je 100 posto.

Čim je dobila dijagnozu započeli smo sa standardnom terapijom – kortikosteroidima, ali smo psu uz to dali i ekstremne doze Apipeta.“ I tako je prošao period od šest mjeseci pa period od 12 mjeseci i bilo je vidljivo da kvaliteta njenog života nije opadala. Ona je i dalje bila zaigran pas, igrala se s drugim psima, mačkama, lopticama. Imala je normalan apetit i uopće nije bila svjesna stanja u kojem se nalazila.

„Unutar ove godine dana, koliko radim na ovom projektu, upoznao sam različite ljude i čuo njihove priče“, nastavlja Ivan. „Ono što na tom putu shvatite jest da se tu ne radi o dodacima prehrani, ne radi se o propolisu, ne radi se o marketingu.

Apipet utječe na ljudske živote. Jer kad je pas bolestan, nije samo pas bolestan. Povrijeđen je njegov vlasnik kao i čitava obitelj čiji je taj pas dio. Zapravo, kad vi osvijestite da vi imate moć da pomognete jednoj cijeloj obitelji imate moralnu obavezu da tu priču ispričate i propagirate na najbolji mogući način.“

Odakle je sve krenulo

Zanima nas kako je Ivan uopće došao u kontakt s propolisom. „Sve je krenulo s mojim tatom. On je pčelinji svijet proučavao dulje od 20 godina. Zanimalo ga je kako se neka zajednica koja broji oko 70.000 pčela štiti. Došao je do odgovora da je tajna u propolisu.

Pčele zidove košnice lijepe propolisom. On je njihov zaštitni mehanizam od vanjskih i unutarnjih nametnika. Njime se usto još i gradi imunitet mladih pčela. Njega je zanimalo kako bi propolis reagirao na ljudski organizam. Ono što je shvatio on, uz mnoge druge znanstvenike koji su se bavili propolisom, da propolis ima mnoge zdravstvene benefite.“

Apipet – kako se i priliči modernoj kompaniji u digitalnom dobu - najveći dio svoje prodaje ostvaruje preko interneta, odnosno svog webshopa. „Polako se širimo po tržištu, ulazimo u pet shopove i veterinarske ambulante. Osim na domaćem tržištu, prisutni smo i u regiji, Francuskoj, Mađarskoj i Japanu, a intenzivno radimo na tome da osvojimo njemačko i tajvansko tržište.“

I samo za kraj. Ivanova stafordica Pru je danas još uvijek živa. „Otkako joj je dijagnosticiran rak prošle su dvije godine. Naša veterinarka tvrdi da je drži rekord jer u čitavoj povijesti nije zabilježen slučaj psa koji je toliko dugo živio s rakom gušterače“, završava mladi perspektivni poduzetnik.