NATIVE

Konji kao terapija za djecu i mlade

Djeca s poteškoćama u razvoju na terapiju jahanja odsad će moći odlaziti i zimi


Osječkoj Udruzi Mogu, zaklada Novo sutra s 298.000 kuna financirat će obnovu postojeće oronule konstrukcije i postavljanje krova tako da će udruga, osim otvorenog, imati i natkriveno jahalište kako bi mogli imati terapije i tijekom lošijih vremenskih uvjeta

Osječka Udruga MOGU osnovana je 1998. godine, a inicijatori osnivanja bili su roditelji djece s teškoćama u razvoju kako bi uz konje pružali kvalitetne socijalne usluge svojoj djeci i poboljšali im kvalitetu života. Udruzi MOGU osječke gradske vlasti bez ikakve naknade dale su na korištenje zemljište od 19.000 četvornih metara za provedbu svih aktivnosti, terapija i aktivnosti uz pomoć konja, sportsko-rekreacijskih sadržaja za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, ali i za opću populaciju.

Na godinu kroz programe i projekte ove Udruge prođe tristotinjak korisnika, no godinama im je najveći problem bio to što nemaju natkriveno jahalište kako bi mogli imati terapije i dok pada kiša ili snijeg. Da bi obnovili postojeću oronulu konstrukciju i postavili krov, Udruga MOGU prijavila se na natječaj za financiranje projekata, vukovarske Zaklade Novo sutra, koja je osječkoj udruzi odlučila dodijeliti 298.000 kuna.

- Bez podrške Zaklade Novo Sutra našem projektu “Zatvoreno jahalište za terapijsko jahanje” možemo slobodno reći da ne bismo uspjeli osigurati potreban novac za potrebne radove. Stoga smo neizmjerno zahvalni što je Zaklada Novo sutra prepoznala potrebe Udruge, ali i svih njezinih korisnika. Ovom donacijom napravit ćemo krov jahališta, no predviđeno je da ono bude potpuno zatvoreno kako bi tijekom zime korisnici bili zaštićeni od vjetra i hladnoće.

Ta investicija će, također, biti ogromna pa ćemo opet morati aplicirati na natječaje i dovršavati dio po dio onog što ćemo započeti raditi novcem Zaklade Novo sutra - rekla nam je predsjednica Udruge Novo sutra, Mariana Koprivnjak. S obzirom na to da je Udruga MOGU neprofitna organizacija i nema mogućnosti ostvariti vlastiti prihod neophodan za kontinuirani rad terapijskih i sportsko-humanitarnih aktivnosti tijekom cijele godine, oni se kontinuirano prijavljuju na projekte na lokalnoj i državnoj razini te one Europske Unije. No novac koji dobiju dovoljan je tek za pokrivanje redovnih troškova poput režija.

- Izuzetno smo zahvalni Zakladi Novo sutra jer ćemo nakon 14 godina propadanja nedovršene konstrukcije napraviti ono čemu smo toliko težili, a nismo bili u mogućnosti sami napraviti. Ova nam je donacija donijela toliko emocija, bilo je tu i suza, osjećaja vrijednosti i ponosa te nade u bolje sutra. Nemam više riječi kojima bih opisala našu zahvalnost - istaknula je predsjednica Udruge, Koprivnjak.

Prisjetila se teških početaka, kad je nekolicina entuzijasta iz Osijeka s nedovoljno novca u neadekvatnim uvjetima s premalo konja, krenula s terapijskim jahanjem kako bi pomogli djeci s poteškoćama u razvoju, mladima s rizičnim ponašanjima kao i odraslima s intelektualnim poteškoćama. Danas Udruga MOGU ima 266 registrirana korisnika, a godišnje ih kroz programe i projekte prođe tristotinjak.

- Dosad je kroz našu Udrugu prošlo više od 3700 korisnika iz raznih ustanova. Uistinu, neki od njih odrastaju u Udruzi, neki od njih su bili s nama od samih početaka, a danas su već odrasli zreli ljudi. Udruga ih je oblikovala kao ljude i pomogla im, a neke je potaknula i na odabir profesije, tako da danas među našim volonterima imamo fizioterapeute, rehabilitatore i psihologe.

U programu koji provodimo, imamo i odrasle ljude s intelektualnim teškoćama s kojima, osim aktivnosti uz pomoć konja, radimo i edukativne radionice o konjima i konjogojstvu kako bi im pružili osnovna znanja i dali im podršku pri zapošljavanju. U ovom trenutku naša Udruga ima zaposlene dvije osobe s intelektualnim teškoćama upravo na poslovima koji su dio programa Javnih radova pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje - rekla je predsjednica Koprivnjak.

Dodala je da imaju suradnju s Centrom za socijalnu skrb Osijek, te su uvršteni među prvima na Listu ustanova u Hrvatskoj pogodnih za provođenje posebnih obveza društveno korisnog rada. Otad najveći broj izrečenih kaznenih mjera u Osječko-baranjskoj županiji odradi svoj društveno-koristan rad upravo u toj osječkoj Udruzi.

- Prekrasan je osjećaj susresti korisnike koji su bili korisnici programa Udruge kao djeca, a danas su odrasli ljudi. Posebice zato što smo zajedno prolazili kroz faze kada nisu mogli hodati, a danas to mogu. Naravno, nećemo pripisati zaslugu samo terapijama pomoću konja. Mi ne možemo napraviti da nestane dijagnoza koju dijete ima, ali možemo sa svoje strane pomoću konja napraviti da im život bude kvalitetniji, a samim time i njihovim roditeljima.

Nakon dva mjeseca rezultati u manjoj mjeri budu vidljivi, a nakon dužeg vremena odlazaka na terapije rezultati su apsolutno vidljivi jer ono što konjska leđa mogu napraviti ne može ni jedna sprava improvizirati. Svi korisnici se upisuju u program na temelju upisnice koju potvrđuje liječnik ili specijalist imajući u vidu indikacije i kontraindikacije polaznika. Dakle, mora postojati uska suradnja s medicinskom strukom - kaže Mariana. Udruga trenutno ima 106 registriranih volontera, a što se terapijskih životinja tiče, posjeduju deset konja, koje su dobili na dar, a neke od njih nabavili su uz pomoć projekata i natječaja na koje su aplicirali.

- Konji moraju biti mirni, socijalizirani i dobre ćudi kako bi podnosili nekontrolirana ponašanja djece s teškoćama (vrisak, galamu, čupanje, štipanje) i kako ne bi doveli u rizik dijete ili osobu, ako poskoče ili se izbace reagirajući na takva ponašanja. Kao i u svakoj takvoj Udruzi imamo napretek i drugih životinja pa je s nama šest pasa, sedam mačaka, jarac Đuro, kao i vijetnamsko prase Rudi. U šali kažemo da imamo i pet terapiju jer ih volonteri kao i klinci jednostavno obožavaju, maze ih, igraju se s njima i vode ih u šetnju - zaključila je predsjednica Koprivnjak.