logo

Dosta bediranja! Nakon što pročitate ovih par sretnih vijesti ni korona vam više neće moći pokvariti dan

Okej, svima nam je dosta sumornih vijesti koje sad već loše utječu na naše psihofizičko zdravlje. Neki od nas ovaj petak broje već puni tjedan samoizolacije. Vrijeme je za malo pozitive!

I ovo će jednom proći, a dotad se črvsto se držite za svoje improvizirane uredske stolice jer 2021. Je skoro već u vidokrugu. Dobro, nije. Ali, nastavi li ova 2020. revijalnim tonom, bit će kao i da se nije dogodila.

Dolazi ružičasti puni Mjesec

Možda ste zbog samoizolacije zaglavili kod kuće, ali na svu sreću noćno nebo će uskoro započeti show kada se u travnju ponovno vrati ružičasti puni Mjesec.

Puni mjesec se događa svakog mjeseca i Indijanci su im dali različita imena kako bi pamtili godinu na temelju značajnih događaja koji su se odvijali u tandemu s pojavom punog Mjeseca.

Travanj je poznat po ružičastom Mjesecu jer se pojavljuje istovremeno s ružičastim proljetnim cvijećem. Karantena ili ne, ako imate pristup prozoru, trebali biste moći vidjeti ovu ljepotu 7. travnja, a kad to učinite, pomislite na sve ostale ljude koji gledaju na istom mjesecu. Samoizolacija ne znači da ste sami.

Miševi su izliječeni od dijabetesa

Iznenađujuće otkriće Medicinske škole na Sveučilištu Washington u St. Louisu otkrilo je da se ljudske matične stanice mogu programirati za izlječenje dijabetesa kod miševa, nudeći nadu u liječenju ove iscrpljujuće bolesti.

Znanstvenici su za stvaranje beta stanica pankreasa koje proizvode inzulin koristili ljudske pluripotentne matične stanice. To su inače stanice koje imaju sposobnost postati bilo koja stanica u tijelu.

U gradu je novo zeleno gorivo

Vodikovo se gorivo brzo profiliralo kao obećavajuće sredstvo za pokretanje stvari bez ikakvih emisija, ali njegova skupa proizvodnja u smislu energije utjecala je na nadu da će on biti održiv resurs.

Tim iz Tokija sada je uspio poboljšati postupak dajući 25 puta više vodika od prethodnih metoda, a pritom su koristili štedljive sastojke, uključujući svjetlost i specifičnu vrstu hrđe. U kombinaciji sa svim prijelomima solarne energije koji se trenutno događaju, zelena energija je u porastu.

Bebe vole dječji razgovor

Čak i ako vam se diže kosa na glavi kad čujete odrasle kako se spremaju gugutati sa svojom djecom, čini se da su bebe širom svijeta univerzalno udružene po pitanju razgovora s bebama. Vijest dolazi od Stanfordskog psihologa Michaela Frank-a koji je vodio najveću dosad provedenu studiju gledajući kako različiti načini na koje odrasli govore bebe primaju širom svijeta.

Sve bebe su fanovi dječjih razgovora, no starije bebe ga najviše vole i čak su imale sklonost ka govoru s bebama na svom materinjem jeziku jer su ga vjerojatno prepoznale čak i ako ga još nisu mogle govoriti. Ukupni pobjednik je bio “oohs” i “coos”, pa razmislite dvaput prije nego što krenete prezirati svoje prijatelje s malom djecom zato što vas sramote u javnosti – bebe su progovorile.

Važne promjene za liječenje HIV-a

Ubrzo nakon što je čovjek iz Velike Britanije postao druga osoba izliječena od HIV-a – fantastičan pomak u liječenju ove nekad razorne bolesti – u Velikoj Britaniji ima još dobrih vijesti kako će PrEP, preventivni lijek koji sprečava infekciju HIV-om, napokon biti dostupan u cijeloj zemlji, a već je dostupan u Škotskoj.

PrEP je inače dostupan i u Hrvatskoj. Pa nek netko kaže da baš u svemu kaskamo za bijelim svijetom!

Univerzalno cjepivo protiv gripe prelazi integralni stupanj

Gledatelji dokumentarnog filma o pandemiji na Netflixu možda se sjećaju teškog stanja epidemiologa koji se bore protiv gripe, gdje su konstantnim izmjenama oblika gripe godišnje prelazili postojeće količine cjepiva.

Sada „univerzalno“ cjepivo postaje stvarnost jer je prvi put razvijeno cjepivo, nazvano FLU-v, koje može izazvati imunološke reakcije koje traju najmanje šest mjeseci. Faze I. i II. kliničkog ispitivanja su odobrene što znači njegovu sigurnost za upotrebu kod ljudi, a mi s velikim nestrpljenjem očekujemo što slijedi za revolucionarno cjepivo.

Najbolje ocjene za gašenje svijetla

Ponekad malo tame može biti dobra stvar, a kad je u pitanju noćni trenutak, maleni otok Južnog Tihog oceana Niue na vrhu je ljestvice. Međunarodna asocijacija za tamno nebo (IDA) je neprofitna organizacija koja štiti naše najdragocjenije prirodne prostore od svjetlosnog zagađenja, a ove je godine izabrala Niue kao prvu cijelu zemlju koja je ikad akreditirana kao Dark Sky Place. Ova klasifikacija prepoznaje odgovorne politike osvjetljenja koje čuvaju noćnu prirodnu tamu noseći sa sobom beskrajne koristi za biološke cikluse životinja, biljaka i ljudi.

Mrzitelji nacionalnih parkova stvorili su prekrasnu umjetnost

U blistavom primjeru “ne možete svima ugoditi”, umjetnica Amber Share odlučila je uzeti neke od najboljih najgorih kritika Nacionalnih parkova u Americi i pretvoriti ih u turističke plakate. Cijelu kolekciju možete vidjeti na njenom Instagram računu @subparparks, ali osobni favorit je veličanstveno minimiziranje Yellowstonea.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Idk about y'all, but I don't have a pot in my kitchen large enough to boil 560 gallons of water a minute 🤷🏼‍♀️ . . . @yellowstonenps @ynpforever #yellowstonenationalpark #grandprismaticspring #findyourpark #weareparks #passiontopaid2019 #passiontopaid @nationalparkservice #nationalparkgeek #nationalparks #yellowstonenps #yellowstoneforever

Objavu dijeli Subpar Parks by Amber Share (@subparparks)

Arktičko globalno skladište sjemenja u Svalbardu uspijeva

Prošlog mjeseca zabilježen je ogroman rast od 60.000 uzoraka sjemenja globalno skladište sjemenja u Svalbardu. Samo je skladište smješteno ispod planine u norveškom arhipelagu Svalbard. Kolekcija sada uključuje 1,05 milijuna sorti sjemenja, uključujući i prvu donaciju autohtonog američkog plemena. Nadimak “trezor Doomsdaya”, možda će nam zatrebati i prije nego što smo mislili.

Morske spužve mogu kihnuti, a snimci su nevjerojatni

Video prikazuje dvodijelno kihanje spužve u obliku tulipana koji se širi prije nego što se skuplja istiskujući čestice. Istraživači još nisu sigurni koji je uzrok kihanja. Nadajmo se da nije slučaj „suds“

Proljetna ravnodnevnica donosi rano proljeće

Vremena su možda mračna, ali za sjevernu hemisferu dani neće biti, jer proljeće stiže 19. ožujka, što je najraniji datum u 124 godine. Promjena datuma rezultat je prelaznih godina i ljetnog vremena. Valja napomenuti da je ovo astronomska definicija proljeća koja se posebno odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce, tako da možda još uvijek ne trebate očekivati proljetnu pjesmu u vašem vrtu.

Moguće je da su neki dinosauri svijetlili u mraku

Prema objavi u časopisu Historical Biology čini se da su neki dinosauri svijetlili u mraku zahvaljujući ultraljubičastom fluorescentnom perju i rogovima. Jedino što je više cool od dinosaura su dinosauri koji svijetle u mraku.

Ako vam trenutno treba više pozitivnosti u životu, pogledajte ove genijalne trenutke socijalnog distanciranja iz cijelog svijeta koji će vam vratiti vjeru u čovječanstvo.


living 2020

living 2020

living 2020

living 2020

Web stranica koristi kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva. Koristeći naše stranice slažete se s kolačićima.