logo

Teško je u jeku ove krize pronaći nekoga tko je zahvaljujući koroni profitirao, no čini se da imamo iznenađujuću, ali neprikosnovenu pobjednicu

Korona nas je zatvorila u stanove i to na globalnoj razini. Ne putujemo više niti na posao, kamo bismo onda dalje! K tome je još i dobar dio tvornica zatvorio svoja vrata. Da se razumijemo, to je porazno za globalnu ekonomiju i ljude koji su se našli bez posla. No, čini se da kako u ovoj priči ipak postoji dobitnik. Ili bolje rečeno, dobitnica. Naša majka priroda konačno je dobila potrebni predah. U nastavku vam donosimo šest načina na koje korona već sad utječe na okoliš.

1. Poboljšanja u kvaliteti zraka

Prvo smanjenje zagađenja zraka NASA je primijetila u Kini, točnije u provinciji Hubei od kuda je sve i krenulo. Podsjećamo, krajem siječnja, točnije 23.01.2020., kineska je vlada uvela lockdown u gradu Wuhanu u svojim nastojanjima da smanji širenje korone.

„Ovo je prvi put da vidim tako drastično smanjenje zagađenja, a da je vezano za specifičan događaj“ rekao je Fei Liu, NASA-in istraživač za Guardian.

U Španjolskoj pak Dirección General de Tráfico (pročitajte ovo na španjolskom koji ste naučili gledajući Esmeraldu) – vladin ured koji je zadužen za španjolske cestovne infrastrukture, izvještava o padu zagađenja zraka od 14% u vrijeme prometnih gužvi u Madridu. Samo usput, EU je prošle godine opomenula Španjolce jer nisu uspjeli uskladiti kvalitetu zraka sa smjernicama Komisije.

Stanford University je pak izračunao kako je u Kini možda spašeno 77.000 života zbog poboljšanja kvalitete zraka. Kažu 4.000 onih mlađih od 5 i 73.000 onih starijih od 70. Da su brojevi i konzervativniji – broj smrtnih slučajeva od loše kvalitete zraka manji je za nekoliko puta već sada od broja umrlih od korone – u Kini.

Ne, ne mislimo da je ovaj virus dobra stvar za život na zemlji, ali ova kalkulacija treba služiti kao podsjetnik važnosti promišljanja ekologiji i našem utjecaju na okoliš općenito.

2. Smanjenje emisije stakleničkih plinova

Usporavanje gospodarskih djelatnosti smanjuje i emisiju stakleničkih plinova. Naime, zatvaranjem škola, kazališta, kina i trgovina, kao i svega ostaloga, uvelike se smanjio broj stakleničkih plinova koje proizvodimo.

Zadnji put kad je zabilježen pad emisije stakleničkih plinova bilo je za vrijeme globalne gospodarske krize 2008-2009. Od tada je globalno gospodarstvo uznapredovalo pa su naši zahtjevi za fosilnim gorivima, kao i njihova potrošnja, porasli.

Negativan utjecaj na industriju putovanja uvelike će smanjiti potražnju za gorivom općenito, zato možda ovih dana i pada cijena goriva. Kina će na ovo imati najveći utjecaj, ali što je s Europom?

U Europi je u zadnje vrijeme prisutan trend stagnacije zagađenja od industrije, ali je u visokom porastu zagađenje od transporta – tako da Europa tu već bilježi pozitivan trend.

3. Digitalizacija

Digitalne tehnologije nikad nisu bile važnije nego u ovom trenutku. Mnoge kompanije prebacuju se na rad od doma – sve analogne materijale smo zamijenili digitalnim. Manje printamo papira, računa, ugovora. Ne samo to – mnogi gradovi u kojima funkcionira javni prijevoz uveli su digitalne karte. Iako se čini malo – ovih dana sve što ne mora biti analogno – biti će digitalno.

4. Zaustavljene emisije zračnih linija

Zračni promet strmoglavio se i to naročito u Europi. Iako se očekivalo da će rasti, 67 milijuna putnika manje je letjelo Europom u prva tri mjeseca 2020. i to zbog ograničenja u putovanjima, uspoređujući s godinom prije.

via GIPHY

Još ne znamo kakav će biti utjecaj na ovu industriju, ali znamo da se putovanja otkazuju te da je sve manje aviokompanija koje lete u „zaražene“ zemlje.

IATA, lobby aviokompanija upozorava kako bi samo ove godine ova industrija mogla ostati bez 113 milijardi dolara. Samo ovaj podatak dočarava koliko će manje i zagađivati.

5. Čak se i borba za okoliš seli u digitalu

Greta Thunberg, švedska klimatska aktivistica u srijedu je preko Instagrama pozvala sve da iz analognog presele u digitalni svijet prosvjede pod nazivom Fridays for future, a odmah podsjetila i koliko je važno da u svakoj krizi, pa tako i ovoj s koronom slušamo savjete znanstvenika.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

‪We can’t solve a crisis without treating it as a crisis and we must unite behind experts and science.‬ This of course goes for all crises. Now the experts urge us to avoid big public gatherings for a better chance to #flattenthecurve and slow the spreading of the Coronavirus. ‪So I personally recommend that we do as the experts say. Especially in high-risk areas.‬ We young people are the least affected by this virus but it’s essential that we act in solidarity with the most vulnerable and that we act in the best interest of our common society. ‪The climate and ecological crisis is the biggest crisis humanity has ever faced but for now (of course depending on where you live) we’ll have to find new ways to create public awareness & advocate for change that don’t involve too big crowds - listen to local authorities. ‪So keep your numbers low but your spirits high and let’s take one week at the time.‬ You can join the #DigitalStrike for upcoming Fridays- post a photo of you striking with a sign and use the hashtag #ClimateStrikeOnline ! #fridaysforfuture #climatestrike #schoolstrike4climate

Objavu dijeli Greta Thunberg (@gretathunberg)


living 2020

living 2020

living 2020

living 2020

Web stranica koristi kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva. Koristeći naše stranice slažete se s kolačićima.