logo

Iskoristite ovo vrijeme i postanite stručnjaci za umjetnost! Jedan od najvažnijih muzeja na svijetu upravo nudi besplatne tečajeve

Iako je Muzej moderne umjetnosti u New Yorku možda fizički zatvorio svoja vrata u ožujku, to ne znači da institucija ne daje ljubiteljima umjetnosti priliku da virtualno pristupe njegovoj ogromnoj kolekciji. 

Uz digitalne obilaske niza najvažnijih suvremenih umjetničkih djela, MoMa sad nudi i besplatne internetske tečajeve kako bi se zadržao naš kulturni rast tijekom karantene. 

Uz pet dostupnih tečajeva, internetska inicijativa pružit će sudionicima priliku da nauče više o suvremenoj umjetnosti, modi i fotografiji, a također će dati i dublje razumijevanje povijesti institucije. 

S tri kolegija koji gledaju suvremeni umjetnički svijet općenito, jedan će kolegij imati naslov “Što je suvremena umjetnost?” gdje će vam se pružiti prilika za analizu 70 djela nastalih u razdoblju od 1980. do danas. Drugi se zove “Moderna umjetnost i ideje” koji će dati dublje razumijevanje o tome kako umjetnik djeluje, detaljno opisujući čime su nadahnuti i kako odgovaraju na sociokulturna pitanja, dok će posljednji kurs gledati na živote i rad sedam umjetnika iz njujorške škole, uključujući Marka Rothka, Jacksona Pollocka i Agnes Martin. Kolegij se zove: “U studiju: poslijeratno apstraktno slikanje“. 

Druga dva tečaja, koji se fokusiraju na fotografiju i modu, nazivaju se “Moda kao dizajn“, na kojima će dizajneri, povjesničari i drugi stručnjaci za stilove razgovarati o 70 različitih odjevnih predmeta i pribora i “Pregledavanje fotografije“, gdje će se izbor fotografija iz zadnjih 180 godina analizirati kako bi nam pomoglo da shvatimo razliku između gledanja i razumijevanja slike. 

Dopuštajući polaznicima da „čuju izravno umjetnike i dizajnere“, tečajevi će pomno pregledavati kolekcije i izložbe, pružajući ljudima priliku da se „pridruže zajednici učenika kao nigdje do sada“. 

S tečajevima koji traju između 16 i 27 sati podučavanje će se usmjeriti prema početnicima, a prilagat će mu se odgovarajuća čitanja i vježbe. Što znači da kad nas ponovno puste u stvarni svijet, možemo biti ona osoba u galeriji koja će pričati o delikatnosti poteza četkicom i kako se ona odnosi na stanje propadanja svijeta ili nešto u tom smislu. 

Ovo je najnovija inicijativa koju je iznijela kreativna ustanova da stimulira ljude tijekom koronavirusa. Inače, muzej LA, The Broad, prenosi jednu od zloglasnih zrcalnih soba Yayoi Kusama, dok milanska Fondazione Prada nudi niz kulturnih aktivnosti u nadi da će „krizno razdoblje pretvoriti u priliku za proučavanje i analizu“. 


living 2020

living 2020

living 2020

living 2020

Web stranica koristi kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva. Koristeći naše stranice slažete se s kolačićima.