logo

Sasvim iskreno, koliko ste puta tijekom ove karantene poželjeli odrezati šiške ili učiniti nešto glupo sa svojom kosom? Istražili smo odakle nam taj poriv i došli do prilično iznenađujućih otkrića

Budite iskreni. Koji dan izolacije vam je napamet pala ingeniozna ideja da se sami profesionalno posvetite svojoj kosi? Autor ovih redaka pokleknuo je osmi dan. Kako je kosu već bio sredio tijekom nekom sloma koji je prethodio ovoj krizi, preostalo mu je samo da fokus prebaci na bradu. I tako je njegovo lice prvi put u 10 i kusur godina ugledalo svjetlo dana. Na šok i nevjericu njegovih kolega. Kažu, uništio se do neprepoznatljivosti. 

Sad kad znate da niste sami u svojim nastojanjima da zamijenite profesionalce kojima inače povjeravate svoj izgled, trebali biste se osjećati makar mrvu boljke. Da se razumijemo, ideja je i dalje loša i nije za preporuku, ali što nam drugo preostaje? Uostalom, osvrnite se oko sebe po virtualnom svijetu u koji smo ovih dana svi povezani. Dakako, važno je da ostanemo povezani. Ali, pogledate li malo bolje po društvenim mrežama, uočit ćete niz DIY projekta uljepšavanja.  

I kako da se onda čovjek ne priupita koji je to zajednički nazivnik koji milijune ljudi diljem kugle zemaljske tjera da dignu ruku na svoju kosu. Neki se, recimo, pravdaju produktivnom aktivnošću. Pa tako, umjesto da nauče neki novi jezik ili krenu pisati svoje prvo remek djelo, u ruke uzimaju škare. Ili mašinicu u mom slučaju. Jer, hej, zašto ne? Besplatno je! I zabavno. Dok nas stvarnost ne demantira. 

U sličnoj se situaciji nalaze mnogi od nas. U višetjednoj borbi s izolacijom, dosadom, usamljenošću i anksioznošću posežemo za brzim rješenjima. No, gledajući stvari iz neke popkulturno-povijesne perspektive, samoosakaćivanje u vidu šišanja ili brijanja oduvijek je pratilo krize. Nećemo sad gadne prekide ili pokušaje manifestacije svog novo otkrivenog sebe putem brijanja glave uspoređivati s kolosalnošću razmjera ove krize, no zasigurno možemo reći da svi imamo nekog prethodnog iskustva s ovim činom. 

Osim toga, tema obilježavanja krize putem šišanja prilično je dobro obrađena u domeni popularne kulture. Prisjetimo se samo nekih kultnih filmskih ili televizijskih scena gdje smo čin šišanja promatrali kroz prizmu emocionalne promjene. FelicityMulan ili čak Samantha Jones. Teško je zamisliti da se netko tijekom pandemije kuge koja je harala Europom u pred nekoliko stotina godina odlučio ošišati iz očaja, ali s obzirom na učenja evolucijske psihologije, to i nije toliko nezamislivo. 

Danas smo, dakako, suočeni s novom pandemijom. Zatvoreni smo u svoje domove i primorani držati distancu od ljudi. Jedino što mnogima od nas preostaje, kad govorimo o druženju s drugim dvonošcima, je pogled u ogledalo. I to nas dovodi do jednog od najvećih modnih trendova ove sezone: karantensko šišanje (ili farbanje, ili brijanje – što god vam je bliže srcu). 

A tom trendu podlegli su čak i mnogi poznati pa tako iz dana u dan imamo prilike pratiti amaterske pokušaje samouređivanja. Očajnička upozorenja koja takve samoinicijative u pravilu prate obično ne pale. Štoviše, čim negdje pročitamo da ne trebamo šiške nego terapiju ta poruka na mnoge od nas djeluje upravo kontraproduktivno. Kao da nam svemir šalje poruku da ćemo se osloboditi sveg stresa čim se unakazimo. 

Kao što smo rekli, dovoljno je malo zagrepsti po površini interneta i naći ćete vrlo recentne primjere otjelovljena spomenute životne filozofije. Uzmimo za primjer jenu 16-godišnjakinju koja se ugledala na svoje prijatelje te se odlučila na drastičnu promjenu. Obojila je kosu, ali joj to nije bilo dovoljno pa je odlučila otići još korak dalje. Uhvatila je škare i odrezala šiške. 

„Nisam uopće razmišljala. Karantena kao da mi je isključila misli“, požalila se kasnije. „Kanila sam spustiti škare. Već sam ih polako spuštala, a onda sam impulzivno samo odrezala kosu.“ Rezultat? Reći ćemo samo da će njeno zgroženo lice kad je uvidjela što je napravila zauvijek ostati zabilježen u bespućima interneta. Video je uskoro postao viralan, a ona se prometnula u lice novog modnog trenda.  

„Oduvijek sam se nadala da ću postati viralna, ali ne zbog ovoga“, komentira kroz smijeh. „Znate kako na TikToku neke cure postanu viralne samo zato što su lijepe? E, pa tome sam se i ja nadala.“ Čini se da nije gorko požalila svoju odluku. Štoviše, možda iz krajnje sebičnih razloga, ona potiče ljude da se ohrabre učiniti isto. „Doma smo ionako. Koga briga. Samo nemojte biti preimpulzivni“, zaključuje. 

Njeno mišljenje, dakako, ne dijeli cijeli niz stručnjaka koji se profesionalno bavi kosom. Jedan od najpoznatijih jutjubera s tog područja zasigurno je frizer Brad Mondo kojeg prate milijuni ljudi. „Ljudi, nemojte se doma sami blajhati“, upozorava on. „Stvari bi mogle i zasigurno hoće otići u krivom smjeru.“  

Tko god se ikad odvažio na taj korak u kućnim uvjetima zna o čemu Mondo priča. Zato je ipak malo suosjećajniji kad je u pitanju šišanje. „Zabavljajte se sa svojom kosom. Kosa raste. Samo budite svjesni da krajnji rezultat neće biti ono što ste zamišljali. Zapitajte se, kad vam kosa ispadne narančasta umjesto srebrne ili kad si šiške odrežete nekoliko centimetara prekratko, hoćete li biti spremni potrošiti mnogostruko više da vam frizer popravi prometnu nesreću na glavi.“  

Malo se podšišati, kaže, ipak možete. Samo nabavite dobre škare prije toga. I kad već režete, nemojte biti suviše ekstremni. „Kosa čini veliki dio naše osobnosti“, završava Mondo. „Ljude se izražavaju kroz kosu, reagiraju na situacije koje im se u životu događaju. A u ovom trenutnu nam ne preostaje baš mnogo izbora. Doma smo, zatvoreni smo. Sve što želite je biti uzbuđeni zbog nečega, jel‘ tako? Ne možete putovati, ne možete na posao, ne možete ništa. Pa pomislite da ćete se ošišati i ofarbati i da će vas to natjerati da osjetite barem dijelić onog željenog uzbuđenja.“ 

 

 


living 2020

living 2020

living 2020

living 2020

Web stranica koristi kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva. Koristeći naše stranice slažete se s kolačićima.