logo

U borbu protiv korone se uključio neočekivani moćni neprijatelj i veliki saveznik ljudi! Najbrže superračunalo na svijetu možda je proces potrage za lijekom upravo ubrzalo za nekoliko tjedana

Ovih dana biofizičari sa Sveučilišta u Tennesseeju iskoristili su IBM-ovo superračunalo SUMMIT ne bi li pomoću njegovih super moći ubrzali potragu za lijekom protiv Covida-19. 

„Ovaj je proces na superračunalu trajao svega dan ili dan dok bi obični kompjuter ovaj isti zadatak procesuirao tjednima“ rekao je u autor istraživanja Jeremy Smith, direktor Centra za molekularnu biofiziku Sveučilišta u Tennesseeju. 

Garancija uspjeha, dakako, ne postoji. No u slučaju da superračunalo nađe traženu kombinaciju, to će biti od itekako velike pomoći u borbi protiv Covida-19. Nadalje, kao i bilo kojem drugom novom lijeku, i ovom će prethoditi opsežna klinička ispitivanja prije nego što uđe u redovito liječenje.  

“Naši rezultati ne znače da smo pronašli lijek ili liječenje za COVID-19,” rekao je Smith. “Ipak, nadamo se da će naši računski nalazi pružiti informaciju o budućim studijama i pružiti okvir koji će liječnici koristiti i dalje istražiti ove spojeve. Tek tada ćemo znati ima li neko od njih karakteristike potrebne za ublažavanje ovog virusa. “ 

SUMMIT je, inače, opisan kao “Formula 1 superračunala”. Veličine je dva teniska terena i sposobno je obraditi više od 200 kvadratnih milijardi izračuna u sekundi. Koriste ga različiti istraživači za razne plemenite misije – od modeliranja okoliša do drobljenja podataka o teškim bolestima i genetici. 

A ovo je superračunalo nakon svega par dana izračuna uspjelo pronaći najmanje 77 spojeva koji ukazuju da mogu potencijalno pomoći u sprečavanju da virus dopre do ljudskih stanica. 

Njihova su otkrića nedavno objavljena u radu dostupnom na poslužitelju ChemRxivRad trenutno čeka recenziju, što ovo istraživanje možda momentalno tehnički čini “nezavršenim radom”, ali to ne umanjuje njegovu vrijednost i svrhu promicanja borbe protiv virusa. 

Površine koronavirusa prekrivene su šiljastim proteinima sličnim krošnjama koji omogućavaju virusima da se vežu i zaraze ljudske stanice. Taj proces možete zamisliti u principu brave i ključa. Razumijevanjem proteina virusa i receptora domaćina ljudskih stanica, kao i načina na koji drugi kemijski spojevi stupaju u interakciju s njima, moguće je utvrditi koji lijekovi mogu biti efikasni protiv virusa. 

Superračunalo SUMMIT korišteno je za dubinsku analizu baze podataka od preko 8.000 različitih spojeva koji su poznati iz postojećih lijekova, kemikalija, biljnih lijekova i prirodnih proizvoda. Zadatak ovog računala bije shvatiti i istražiti spojeve koji se mogu vezati za proteine ​​koronavirusa, blokirajući tako virus. 


living 2020

living 2020

living 2020

living 2020

Web stranica koristi kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva. Koristeći naše stranice slažete se s kolačićima.