logo

Izgleda da je nam je ovo nesretno vrijeme donijelo i nešto genijalno od čega bismo svi mogli neviđeno profitirati!

Pandemija koronavirusa ometa svakodnevnu rutinu širom svijeta. Prenapučene bolnice, opustošene škole, gradovi bez buke na ulicama i samoizolacija odjekuju u našim snovima. To je naša nova realnost i izgledno je da će tako ostati i u tjednima koji dolaze. 

Prema nedavnom istraživanju Sveučilišta Južna Kalifornija, oko 40% ispitanika osjeća anksioznost zbog pandemije, a više od polovice ih izbjegava pojedine ili sve ljude. 

U svemu tome psiholozi žele razumjeti ulogu sna. A trenutačno ih najviše zanima kako ciklus spavanja-budnosti utječe na naš svakodnevni društveni život. Spavanje je, naime, neophodno za održavanje imunološke funkcije, što je ključno za sprečavanje i oporavak od zaraznih bolesti uključujući COVID-19. Gubitak sna ljude čini podložnijim virusnim infekcijama, što otežava oporavak čak i od obične prehlade. O ozbljinijim bolestima da niti ne govorimo 

Nažalost, upravo u doba socijalne nesigurnosti i tjeskobe, kad nam je san itekako potrebanupravo je on najviše poremećen. Tjeskoba zbog budućnosti i strah za zdravlje najmilijih prijete mirnim noćima i ometaju san povećanjem hiper-uzbuđenja i ruminacije – reakcijama za koje se zna da pojačavaju nesanicu. Izolacija od redovitih druženja s prijateljima i nedostatak prirodne svjetlosti dodatno zbunjuju naš tjelesni sat remeteći naš unutarnji ritam.  

Istraživanje koje je provedeno u posljednjih nekoliko godina, koristeći podatke CDC-a na stotinama tisuća Amerikanaca, sugerira da je uporaba pametnih telefona dovela do značajnog pogoršanja i trajanja i kvalitete spavanja. Također, nedavna analiza koju je proveo tim stručnjaka govori da je tijekom posljednjih pet godina više milijuna Amerikanaca prijavilo probleme sa spavanjem. 

A sve je bliže i  psihološki danak koji ćemo, nažalost, najsnažnije osjetiti tek nakon što stopa zaraze počne padati. Jednom kada vrhunac pandemije počne opadati, tek tad će biti vidljive pune posljedice ove pandemije na naše živote 

Pa kako onda zaštititi san koji nam je i više nego potreban? Osim prijetnji i izazova s kojima se susrećemo ova nam situacija pruža i skrivene mogućnosti. Kad je posljednji put postojala situacija u kojoj je većina populacije ostajala tjednima kod kuće, često bez potrebe da koristi budilice? 

Osim povezivanja s onima koji su nam najbliži mnogi od nas mogu spavati i organizirati živote na načine koji odgovaraju našem biološkom satu. Ranoranioci mogu ranije odlaziti u krevet, a noćne sove mogu ostati budne do kasno u noći bez straha od nama najgoreg zvuka – alarma 

Obitelji mogu sinkronizirati svoje obroke i igrati se rutinama na nove načine, poštujući vrijeme svog unutrašnjeg sata. Ovo je možda odlična prilika da se prihvati osnovna ljudska potreba za redovitim isključivanjem u obliku sna, pomažući ljudskom tijelu da se bori onako kako samo tijelo zna kako. 


living 2020

living 2020

living 2020

living 2020

Web stranica koristi kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva. Koristeći naše stranice slažete se s kolačićima.