logo

Koliko puta dnevno pomislimo na ideju da smo barem na nekom tropskom otoku? Jedan par je zapeo na Maldivima i stvari nisu tako bajne kako se čine

Olivia i Raul trenutno su na medenom mjesecu iz snova. U odmaralištu s pet zvjezdica. Na Maldivima. Državi koja se sastoji od više od tisuću sićušnih idiličnih otoka u Indijskom oceanu. Godinama su pričali o  savršenim fotografijama s društvenih mreža, o luksuznim bungalovima u nestvarnoj kristalnoj vodi, i zbog svega ta destinacija je očigledan izbor za njihov romantičan bijeg. Što je pošlo po zlu? 

Prvobitan plan ovoga para je bio doći u nedjelju, 22. Ožujka. Planirali su ostati šest dana. Da, bojali su se da bi im se planovi zbog ove situacije mogli poremetiti, ali njihov ih je agent uvjerio da će svi građani Južne Afrike biti vraćeni kući. Samo se opustite i super se provedite, rečeno im je.  

Nekoliko dana nakon dolaska na otok primili su obavijest da će sve zračne luke u zemlji biti zatvorene do ponoći u četvrtak. Let natrag kući traje predugo i nije sigurno hoće li uspjeti do tada napustiti zemlju. Čak i ako uspiju pronaći idealan let, kompliciranost napuštanja njihovog udaljenog i izoliranog otoka ne daje im nadu da će stići na odabrani let. Kako se veliki dio svijeta brzo zaustavio, nekolicina ostalih gostiju koji su još boravili u odmaralištu uspjeli su na vrijeme ‘pobjeći’ svojim domovima 

Par je pokušao otići do glavnog otoka i okušati svoju sreću u zračnoj luci. Ali Maldivi su također najavili vlastito zatvaranje otprilike u isto vrijeme, zabranjujući sve nove inozemne putnike. Ako napuste odmaralište, možda im neće dozvoliti povratak. Odlučili su ostati tu gdje jesu. Na prekrasnim Maldivima. 

Za pomoć su se obratili svom konzulatu na Maldivima u najbližoj ambasadi. Predstavnik im je putem WhatsAppa rekao da postoji oko 40 drugih turista koji su također ‘zapeli’ na Maldivima i da mogu iznajmiti privatni avion o svom trošku. Cijena? Prava sitnica. 104.000 dolara da bi se mogli vratiti svojoj obitelji. 

Troškovi bi se mogli podijeliti, napominje se u poruci, ali vlada se povezala samo s polovicom od 40 ljudi. Od tih 20 koliko ih je tražilo pomoć, mnogi nisu mogli ili nisu htjeli platiti za privatni avion. Unatoč tome, nakon višednevnih razgovora između predstavnika države maldivijskog ministarstva vanjskih poslova, let još uvijek nije odobren. 

Prošlo je tjedan dana i naš je par postao jedini gosti u njihovom odmaralištu. Naselje obuhvaća cjelokupni dio otoka. Nigdje nikoga. Samo kilometri rajskih plaža i palmeDani su dugi i lijeni. Spavaju, pijuckaju koktele, leže pored bazena i tako u krug. 

Na raspolaganju im stoji čitavo osoblje odmarališta. Zvuči suludo, ali je istinito. Vladini propisi ne dopuštaju nijednom zaposleniku resorta napuštanje odmarališta sve dok ne prođu karantenu koja slijedi nakon odlaska njihovih posljednjih gostiju. Naviknuti na protok užurbanog radnog dana i na partyje s prepunom kućom gostiju, većina osoblja, bez premca i usamljenosti, neprestano titra oko posljednjih gostiju. Posluga zadužena za hranu priredila im je večeru uz svijeće na plaži. Izvođači i glazbenici i dalje svake večeri priređuju predstavu za njih u restoranu odmarališta. 

Pomalo je nelagodno, čak i uznemirujuće, lutati praznim prostorom koji bi trebao biti pun turista, glasova i glazbe. Negdje, izvan tih prekrasnih plaža i sunca, svijet i dalje ide svojim tokom. Nakon rane panike i lokalne karantene oko bolesnog turista, na otocima je zabilježeno manje od dvije desetine ukupnih slučajeva novog koronavirusa; većina ljudi s dijagnozom već se oporavila. Povratak u svoju državu čini se ipak kao divna opcija nakon blago je reći posebnog putovanja. 

“Nevjerojatno je što smo dobili ovo dodatno vrijeme”, rekla je Olivia. Ali s financijskog stajališta ovo im ipak teško pada. Iako par plaća velikodušno sniženu stopu, račun postaje sve veći. Svakog dana s njihove ušteđevine oduzima se iznos koji je izdvojen za budući zajednički život koji ih čeka. 

Svojom dugom medenom mjesecu mogu dodati nepoznatu cifru avionskih karata za gotovo prazan avion od 200 sjedala. “Svi kažu da žele zaglaviti na tropskom otoku, dok se ustvari ne zaglavite”, rekla je Olivia. “To zvuči dobro samo jer znaš da možeš otići.” 

Datum povratka kući? Još je uvijek nepoznat. 

Što se tiče osoblja njihovog hotela, rečeno im je da moraju ostati dva tjedna nakon odlaska gosta.  


living 2020

living 2020

living 2020

living 2020

Web stranica koristi kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva. Koristeći naše stranice slažete se s kolačićima.