logo

Ne samo da ste zarobljeni u kući, nego ste u kući prvi put zarobljeni s djecom. Ne brinite, imamo savjete kako iz ove situacije izvući maksimum za sve uključene

Nakon zatvaranja vrtića i škola te uz više-manje obligatorni rad od kuće većina se roditelja po prvi put susreće s nekom potpuno novom situacijom – radom od doma uz djecu. Da stvar bude gora, ako kao moja šefica imate dvoje djece, teško je biti na skype call-u dok se jedan penje po zidovima, a druga se bavi istraživanjem kemije sa začinima iz kuhinje. Kao da hektičan radni dan nije dovoljan, suočeni odjednom ste suočeni s izazovom s kojim, realno, ne znate kako biste izašli na kraj.

No nemojmo zaboraviti još jednu važnu stvar. Ova novonastala situacija ne tiče se samo vas. Ona je jednako tako nova i za vašu djecu. I njih nekako treba upoznati s čitavom situacijom, objasniti im kako stvari tijekom ove pandemije funkcioniraju. Što može biti jako stresno. Ne brinite, mi vas razumijemo i zato vam donosimo par kratkih savjeta kako preživjeti rad od doma uz djecu.

Prvi savjet koji daje Craig A. Knippeberg, socijalni radnik i autor knjige Wired and Connected: Brain-Based Solutions To Ensure You Child’s Social and Emotinal Succes, jest: „Sve je ok – ovo je potpuno novo iskustvo roditeljstva na koje se svi moramo priviknuti. Samo budite najbolja verzija sebe dok se situacija s koronom ne smiri.“

Knippenberg očekivano savjetuje da u 80% situacija ostanete konzistentni sa svojim pristupom roditeljstvu i odlukama. Ostanimo ipak realni, i vi ćete se morati odreći nekih principa kako bi priča optimalno funkcionirala. Evo nekoliko načina kako se roditelji koji rade od doma mogu pobrinuti za svoje, ali i mentalno zdravlje svoje djece:

Ne odustajte od strukture

„Sjednite s djecom i zajedno isplanirajte kako će vam izgledati dan. Fiksirajte termine za čitanje, učenje, samostalno slobodno vrijeme djece, isplanirajte sve obroke, obiteljsko vrijeme, vrijeme provedeno uz telku, ali i vrijeme za odlazak u krevet.

Nemojte za boraviti „me time“

Sada nam malo češće nego inače svima treba predah. Neka vaša djeca znaju da planirate blokove vremena u danu samo za sebe i da se za to vrijeme moraju sami zabavljati. Tako ćete osigurati vrijeme za vlastite poslove, ali i vrijeme za održavanje vlastite mentalne higijene.

Pokušajte nekoliko puta kroz dan promisliti o tome kako se vi osjećate i kako sve ovo utječe na vas. Nemojte zaboraviti razgovarati s drugim roditeljima iskreno o tome kako se oni snalaze – međusobno se najbolje razumijete. I nikako nemojte zaboraviti malo vježbati. Knippenberg savjetuje da svojoj djeci priprijetite gubitkom nekih beneficija (screen time i slično) ukoliko vas ometaju u vremenu koje ste rezervirali za sebe.

Slobodna igra

Nastojte se podsjetiti da su djeca kreativna i da im treba slobode. Najbolji lijek za ovo izlazak je u kratku šetnju. Fizička aktivnost svima paše, a i sami znate kako klinci vani brzo nađu svoju zabavu. Pazite pritom na to da ne provodite vrijeme u grupama. Ukoliko imate prostora u stanu, napravite malu oazu za klince i njihovo slobodno vrijeme. Tamo se vratite starim navikama i igrama. Slažite skupa puzzle, neka klinci crtaju, rade maske od papira i brašna (kojeg sigurno svi sada imate).

OK je da popustite s pravilima oko gledanja u ekrane…malo je OK

Iako se savjetuje ograničavanje vremena provedenog uz ekrane (smartphone, tablet, TV, računalo, gaming konzola), imajući u vidu činjenice, sada je vrijeme da malo popustite s tim pravilima, ali imajte na umu da će se stvari jednom vratiti u normalu te da bi vam se preveliko opuštanje dugoročno moglo obiti o glavu.

Iskoristite društvene igre i iskoristite Internet

Potapanje brodova ili Monopoly primjeri su nekih društvenih igara koje svi znamo, volimo i posjedujemo. A tu je iniz digitalnih pandana klasičnih društvenih igara . Uz njih se vaši klinci mogu povezati s prijateljima iz škole i provoditi vrijeme družeći se na malo drugačiji, a opet siguran način.

Ostanite u kontaktu sa svojom zajednicom

Umjesto da ste cijeli dan na društvenim mrežama i raznim grupama za dopisivanje, organizirajte si dnevne pozive s prijateljima, obitelji i kolegama. Jer ovih dana je važno biti povezan.

Nije loše niti organizirati se u Skype grupe i jednom u danu s nekoliko prijatelja održavati kratke video razgovore u kojima svatko komentira svoj dan. Ukoliko djedovi i bake vaših mališana imaju pametne telefone – nastojte održavati regularne video pozive.

Limitirajte gledanje/slušanje vijesti

Najprije zbog vlastitog, a onda i mentalnog zdravlja svih ukućana okrenite se nekakvom drugačijem sadržaju. Ako ćete stalno provjeravati situaciju i razvoj situacije s Covid-19 virusom, onda ćete se i sami još više bojati. Filtrirajte informacije koje govorite svojoj djeci i pazite da budu prikladne njihovim godinama. Bitno je sada s njima razgovarati jer ovo je sigurno nešto čega će se sjećati.

I na kraju – razmišljajte kao avanturist

Kako u dobrim, tako i u ovim otežanim vremenima iskoristite priliku naučiti djecu kako da razumiju svaki trenutak u svom životu, kako da iz ovoga nešto nauče nešto više nego samo koliko je važno prati ruke. Ovo je vrijeme za rast i razvoj. Razgovarajte s njima i pitajte ih kako se oni osjećaju, kako oni ovo doživljavaju i čega će se sjećati.

Možda nije loša prilika da porazgovarate ozbiljno o tome što bi oni poručili drugim generacijama – budućim i sadašnjim. Ili im dajte da pišu dnevnik, memoare o danima koje sada žive. Sigurno će za koje desetljeće biti zanimljiv materijal, a po nečijem će se, bude li sreće, snimati i pokoji film ili serija. Nikad ne znate – možda doma imate filmskog genijalca ili genijalku. Pravi talent ne poznaje spol.


living 2020

living 2020

living 2020

living 2020

Web stranica koristi kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva. Koristeći naše stranice slažete se s kolačićima.