NATIVE

Bez ovih bi izuma naš svijet bio nezamisliv, a svima im je zajednička jedna stvar – otkriveni su pukim slučajem. Začudit ćete se kad vidite što je sve na popisu!

Predmete (i izume) o kojima ćemo pričati u tekstu koji slijedi koristimo svaki dan. Oni su, svaki na svoj način, iz korijena promijenili svijet i način na koji funkcioniramo.

Bez obzira na to radi li se o bedastim igračkama uz koje su odrasle generacije ili nezaobilaznim medicinskim otkrićima bez kojih bi većina nas bila tek bespomoćno prepuštena sudbini, a medicina kao znanost još uvijek slijepo lutala ulicama srednjeg vijeka, svim revolucionarnim otkrićima kojima ćemo se za tren posvetiti zajedničke su dvije stvari – neophodne su za čovječanstvo i nastale su, pazite sad ovo, pukim slučajem.

Mikrovalna pećnica

Percy LeBaron Spencer radio je bezbrižno na svom znanstvenom projektu. Kao i svaki drugi dan, došao je na posao i bacio se u istraživanje kratkih radio valova koje nazivamo mikrovalovima. A onda se dogodilo nešto veličanstveno. Slučajno je otkrio da se uz pomoć tih mikrovalova može kuhati.

Pitate se kako je došao do tog ingenioznog zaključka? Dok se bavio svojim eksperimentom primijetio je da mu se rastopio slatkiš koji je imao u džepu. Vrag mu nije dao mira pa je eksperiment ponovio s kokicama. Čim su one krenule pucati, Spencer je znao da je na tragu nečega na čemu bi mogao masno zaraditi.

Do kraja 1945. godine patentirao je svoj izum metalne kutije koja kuha pomoću mikrovalova. Nekoliko godina kasnije mikrovalna pećnica počela se polako uvlačiti u američka domaćinstva iako joj je cijena iznosila nevjerojatnih 5.000 dolara. Popularnost kakvu danas uživa stekla je ipak tek krajem 60-ih otkad je nezaobilazni dio svake kuhinje.

Penicilin

Kad je Sir Alexander Fleming 1928. otkrio da je u njegovoj Petrijevoj zdjelici u kojoj je uzgajao kolonije bakterija stafilokoka počela bujati plijesan zasigurno mu se smračilo pred očima. Odmah se dao u spašavanje kolonija bakterija iz svojih posudica, a potom je zamijetio nešto prilično zanimljivo i nimalo očekivano.

Oko mjesta na kojima se pojavila plijesan bakterije se nisu širile. Štoviše. Naposljetku se pokazalo da je riječ o zelenoj plijesni Penicillium notatum čiji sekret onemogućuje razvoj bakterija. Tijekom 40-ih godina penicilin je ušao u opću upotrebu čime je u medicini započela era antibiotika – lijekova neophodnih za suzbijanje dotad mnoštva smrtonosnih bolesti.

Saharin

Saharin, najstarije umjetno sladilo na svijetu, izumljen je slučajno 1879. godine jer je Constantine Fahlberg nakon eksperimenta koji je provodio zaboravio oprati ruke. Sigurni smo da se s obzirom na aktualni trenutak u kojem živimo na taj potez ne bi gledalo nimalo blagonaklono, ali što je tu je.

Fahlberg je, dakle, usred jednog od svojih eksperimenata ogladnio. Brže-bolje požurio je do kantine Sveučilišta Johns Hopkins neopranih ruku na kojima su se nalazili ostaci spoja na kojem je radio. Kako je jeo prstima, osjetio je da je hrana koju je prinosio ustima bila neobično slatka. Godinu dana nakon toga objavio je s kolegom i šefom Irom Remsenom znanstveni rad o svom otkriću, ali ga je mudro izostavio iz kombinacije prilikom registracije formule koja je 1884. ušla u masovnu proizvodnju.

Fahlberg ipak nije doživio globalni uspjeh svog slučajnog otkrića. Saharin je, naime, u opću upotrebu ušao tijekom II. svjetskog rata tijekom kojeg je svijetom vladala nestašica šećera. Vrhunac popularnosti dosegao je tijekom 60-ih i 70-ih godina kad se masovno počeo koristiti kao zamjena za šećer u bezalkoholnih sokovima.

Pacemaker

Sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća Wilson Greatbatch radio je na uređaju za snimanje srčanog ritma. Posegnuo je u kutiju za otpornikom, ali je slučajno izvukao krivi. Premda otpornik koji je izvukao nije bio dobre veličine, Greatbatch ga je svejedno odlučio iskoristiti. Primijetio je da je uređaj koji je upravo sastavio krenuo emitirati električne pulse nalik srcu.

Ruku na srce, spomenuti je znanstvenik još i ranije bio uvjeren da bi električna stimulacija mogla pomoći pri stimulaciji krvotoka, samo mu je nedostajao uređaj kojim bi mogao testirati svoju teoriju. Sve dok pukom slučajnošću nije posegnuo za krivim otpornikom.

Idealan partner za bolji početak

Slučajnosti se, kako svi dobro znamo, ne događaju planski. No, da bi ste imali vremena doista prepustiti se istraživanju potencijalno genijalne ideje koja će promijeniti svijet, a vama možebitno osigurati mjesto u Panteonu slavnih izumitelja, iznimno je važno svoje poslovanje voditi strukturirano.

Imajući to na umu, HT je za male i srednje poduzetnike pripremio poseban sustav podrške za Microsoft 365 i Office 365 usluge. Riječ je o četiri paketa namijenjenih optimizaciji poslovanja. Na početku procesa HT-ov tim stručnjaka ponudit će vam tako mogućnost evaluacije poslovanja nakon čega ćete, već prema svojim najboljim interesima, moći izabrati između Start i Premium paketa.

Start paket, recimo, uključuje osnovna podešavanja poput kreiranja korisničkih podataka, postavljanje domene, postavljanja i jednostavne migracije mailova (do 30 korisnika) te instalaciju desktop aplikacija na računalo, dok Premium paket uz sve već navedeno u Start paketu klijentima nudi i dodatno postavljanje naprednih postavki, instalaciju aplikacija na mobilne uređaje te edukaciju.

Oslobodite svoj raspored za ideje

Nalazite li se na početku svoje izumiteljske karijere te se još uvijek borite s pokretanjem svog biznisa, onda je Start paket vaš idealan izbor. Spomenuti paket, naime, uključuje osnovno postavljanje Office 365 ili Microsoft 365 usluga kako bi vam se olakšao početak korištenja usluga. Nakon što aktivirate svoj Start paket u pomoć će vam uletjeti HT-ov certificirani stručnjak koji će vam pomoći oko daljnjih koraka u procesu prelaska u novi sustav uključujući, ako tako vi tako odlučite, i migraciju na novu domenu.

Ako se kojim slučajem opirete promjenama, i za to postoji rješenje. U ovaj je paket uključena i migracija domene na Office 365 portal kako bi vaši mailovi i dalje glasili isto.

Nakon što obavite ove važne prve korake, preostaje vam još samo završna faza koja uključuje slanje materijala s uputama kako koristiti Office 365 sustav s pripadajućim mu aplikacijama te instalaciju aplikacija Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access…, ovisno o odabranom paketu Office 365/Microsoft 365 usluge.

Ako vas još nismo uvjerili da je Start paket idealan alat koji će vam omogućiti super startnu poziciju u svijetu biznisa, ograničeno vrijeme na raspolaganju će vam stajati i dodatni benefiti odlučite li se za aktivaciju ove usluge. Na vašu ćemo email adresu dostaviti niz korisnih Word dokumenata, PowerPoint prezentacija i Excel dokumenata te vam omogućiti jedinstvenu priliku da do kraja kalendarske godine ostvarite besplatnu promotivnu kampanju na Tportalu.

Aktivirajte Office 365 i/ili Microsoft 365 kod Hrvatskog Telekoma, a HT i tportal.hr vas časte s promotivnom medijskom kampanjom u vrijednosti od 50.000 kuna!

Želim da me kontaktira Hrvatski Telekom!!

Sve pravne osobe koji nisu korisnici usluga Office 365 i/ili Microsoft 365 kod Hrvatskog Telekoma, a koji se prijave putem ovog kontakt obrasca od 25.09. do 30.10. godine, a potom zaključno do 30.10. aktiviraju jednu od Office 365 i/ili Microsoft 365 usluga u HT-u uz ugovornu obvezu na 24 mjeseca te uz ugovoreni paket aktiviraju i jedan od paketa podrške (Start ili Premium) ostvaruju pravo na promotivnu kampanju na Tportalu medijske vrijednosti 50.000 kn bruto!

Cijena Office-a 365 uz ugovornu obvezu na 24 mjeseca već od 65,55 kn mjesečno + PDV, a cijena Start paketa već od 99 kn jednokratno + PDV.

Sve prijavljene sudionike kontaktirat će Hrvatski Telekom te ih informirati o detaljima za aktivaciju Office 365 i/ili Microsoft 365 usluga.

Uvjeti sudjelovanja