NATIVE

Čini se da ova nova stvarnost neće tako skoro završiti. Opremite se ovim neophodnim alatima kako biste se na vrijeme se pripremili za rad od kuće!

Rad na daljinu, kao što smo to svi ove godine imali prilike naučiti, donosi sa sobom dosta izazova, a to znači da će vam trebati jedinstven set alata kako bi uspješno te izazove svladali. Ovdje ćemo vas uputiti u alate za uspješan rad na daljinu kao i najbolji izbor svakog od njih u svakoj od kategorija.

Mobilni hotspot

Za uspješan rad na daljinu potrebna je i kvalitetna internet veza. Ako radite od kuće, vjerojatno već imate dobru i brzu internet vezu. No za svaki slučaj, mobilni hotspot je mreža koju bi svi trebali imati kao dodatnu varijantu sigurnosti. Ona, naime, ne služi samo kao internet mreža kad ste u pokretu – njena funkcija je osigurati internet mrežu u neočekivanim situacijama kao što je nestanak struje ili pad internet mreže na vašem ruteru.

Vaš telefon, dakako, isto može poslužiti kao internet pristupna točka. Opciju jednostavno aktivirate u postavkama veze mobitela. Jedino na što morate pripaziti jest to da ova opcija brže siše energiju iz baterije vašeg telefona te da koristi vaše mobilne podatke.

Timski chat

Ako radite na daljinu, potrebne su vam aplikacije za jednostavan chat s vašim članovima tima. Kompanije koje su tijekom lock downa uvele rad na daljinu došle su, naime, do zaključka kako je upravo efikasna komunikacija jedna od problematičnijih stavki rada od kuće. Tome zasigurno doprinosi i pretjerana fiksacija na video-pozive koji zasigurno jesu nužni, ali jednako tako često predstavljaju izvor neefikasne komunikacije.

Ponekad se velike stvari brže rješavaju kroz jezgrovitu i usmjerenu chat komunikaciju. Microsoft Teams tu zasigurno prednjači u svojim mogućnostima. Komunikacija se putem chata na Teamsima odvija brzo te bez bespotrebnog zatrpavanja poštanskih sandučića. Osim toga, kako već naslov sugerira, u komunikaciji može sudjelovati više ljudi odjednom.

Snimanje video konferencije

Jeste li se ikad nakon nekog video sastanka uhvatili šokirani spoznajom da su se stvari toliko brzo odvijale da niste uspjeli pohvatati čak niti najkrucijalnije stvari koje se tiču projekta na kojem radite s gomilom ljudi, a kamoli u teku upisati što se točno u tom projektu očekuje od vas?

Srećom, današnji alati nude rješenje za situacije u kojima se preporuča snimanje video konferencije. Microsoft Teams dakako, uz pregršt drugih korisnih alata, nudi i ovaj. Aplikacije za snimanje video konferencije obično bilježe što se događa na vašem zaslonu, uključujući kretanje kursora, tako da možete isporučivati upute, opisivati probleme ili dijeliti znanje. Zapisivanje ili prepričavanje takvih stvari nekome traje znatno dulje od pukog pokazivanja zaslona. Jednostavne su za korištenje, a već spomenuti Teams prednjači u tom pogledu.

Video konferencije

Malo smo ranije rekli kako video konferencije u ovim uvjetima nove stvarnosti treba izbjegavati kad god je to moguće radi efikasnije komunikacije. No, iznimke uvijek postoje. Osobito u uvjetima kad s klijentima ili članovima svog tima morate voditi sastanak u kojem je vizualna komunikacija ključna.

Video pozivi vam u takvim situacijama mogu olakšati privid da ste u istoj sobi s vašim članovima tima, a izrazi i geste drugih te njihovi glasovi uvelike pridonose učinkovitijim razgovorima. Bez obzira radi li se o telekonferencijama ili pak video konferencijama, s Teamsima ćete biti savršeno pokriveni u oba slučaja.

Office paketi

Office paketi su tijekom posljednjeg desetljeća sazreli od instalacije na računalima do mogućnosti da više osoba u stvarnom vremenu radi na istom dokumentu, neovisno gdje se nalaze.

Pohrana podataka u oblaku (Cloud)

Jedno od vjerojatno najingenioznijih otkrića kad je u pitanju uredski posao zasigurno je pohranjivanje podataka u oblaku. Sve informacije nadohvat su ruke svim članovima tima onda kad ih zatrebaju, a sve se nužne promjene bilježe u trenutku kad ih se unosi.

Microsoft Teams dakako također koristi servis za pohranu podataka u oblaku (SharePoint) kojemu možete pristupiti s bilo kojeg uređaja. I to ne mora biti komplicirano: samo spremite datoteku u dijeljenu mapu i vi i vaši suradnici odmah ćete imati uvid u najnovije promjene. Ovo je virtualni tvrdi disk na internetu koji osigurava spremnost najnovije verzije datoteka na svim vašim uređajima.

Šifriranje datoteka i diskova

Softver za šifriranje kodira podatke tako da čak i ako dođu u pogrešne ruke, lopovi neće moći čitati vaše datoteke bez ključa za šifriranje ili lozinke. Cijeli tvrdi disk možete šifrirati alatima kao što je ugrađeni BitLocker u sustav Windows.

Međutim, iako je šifriranje punog diska sigurnije, možete jednostavnije ručno šifrirati mape i datoteke na računalu na kojima se nalaze osjetljivi podaci. To uključuje datoteke koje sadrže osobne podatke kao što su brojevi računa ili brojevi socijalnog osiguranja ili osjetljivi podaci tvrtke, uključujući imena klijenata i zaštićene podatke. Nitko ne želi biti onaj tip koji izgubi laptop tvrtke s nezaštićenim datotekama i izloži osobne podatke kupaca.

Upravitelj lozinki

Ovih dana teško da prođe tjedan dana bez vijesti o još jednom narušavanju sigurnosti koji uključuje ukradene lozinke, kreditne kartice i druge osjetljive podatke. Hakeri postaju sve napredniji, svi imamo previše lozinki da bismo ih zapamtili, a većina nas bi radije očistila toalet nego ponovo promijenila lozinku.

I tu u igru dolazi upravitelj zaporki. Smanjuje jedan od najvećih sigurnosnih rizika - koristeći istu lozinku na više web lokacija - spremanjem svih vaših (jedinstvenih) zaporki u šifriranu bazu podataka zaštićenu jedinom lozinkom koju morate zapamtiti. Samo napravite glavnu lozinku što duljom i složenijom ("12345" ne ispunjava uvjete).

Dvofaktorska autentifikacija (2FA)

Uz dvofaktorsku autentifikaciju, čak i ako vam je netko ukrao lozinku te se pokuša prijaviti na vaš račun s nepoznatog uređaja, usluga će zatražiti da potvrde svoj identitet jedinstvenim, nasumično generiranim kodom s uređaja za provjeru autentičnosti ili aplikacije. Najmanje što možete učiniti je uključiti 2FA za e-poštu i financijske račune.

VPN

Kad god upotrebljavate nesigurnu mrežu - poput besplatnog javnog Wi-Fi-ja u zračnoj luci ili kafiću - koristite VPN. Virtualne privatne mreže stvaraju šifrirane tunele za slanje i primanje podataka tako da osjetljivu datoteku koju šaljete u ured (ili sadržaj web stranice koju posjećujete) drugi ne mogu vidjeti. Iznenađujuće je lako ukrasti informacije, ako ne koristite VPN.

Aktivirajte Office 365 i/ili Microsoft 365 kod Hrvatskog Telekoma, a HT i tportal.hr vas časte s promotivnom medijskom kampanjom u vrijednosti od 50.000 kuna!

Želim da me kontaktira Hrvatski Telekom!!

Sve pravne osobe koji nisu korisnici usluga Office 365 i/ili Microsoft 365 kod Hrvatskog Telekoma, a koji se prijave putem ovog kontakt obrasca od 25.09. do 30.10. godine, a potom zaključno do 30.10. aktiviraju jednu od Office 365 i/ili Microsoft 365 usluga u HT-u uz ugovornu obvezu na 24 mjeseca te uz ugovoreni paket aktiviraju i jedan od paketa podrške (Start ili Premium) ostvaruju pravo na promotivnu kampanju na Tportalu medijske vrijednosti 50.000 kn bruto!

Cijena Office-a 365 uz ugovornu obvezu na 24 mjeseca već od 65,55 kn mjesečno + PDV, a cijena Start paketa već od 99 kn jednokratno + PDV.

Sve prijavljene sudionike kontaktirat će Hrvatski Telekom te ih informirati o detaljima za aktivaciju Office 365 i/ili Microsoft 365 usluga.

Uvjeti sudjelovanja