NATIVE

Ako ste mislili da skijaši vole isključivo snijeg, jako ste se prevarili.


Volite li više aktivan ili pasivan odmor?

Jeste li od onih koji odmah rezerviraju satove ronjenje, surfanja, unajmljuju kajake i traže mrežu za odbojku na pijesku? A jeste li kad pomislili kako je profesionalnim sportašima i to onima koji se bave zimskim sportovima? Oni isto obožavaju vodene sportove, baš poput nas amatera. Još i više! O ljubavi prema vodenim sportovima i provođenju vremena na moru daleko od snijega uopće otkrili su nam članovi hrvatske skijaške reprezentacije Zrinka Ljutić i Filip Zubčić.

Dok su sportovi poput odbojke na pijesku, kajakarenja, surfanja ili rekreativnog ronjenja i chillanja na SUP dasci trenutno u fokusu, malo tko razmišlja o snježnim radostima. No, oni se snježnih bjelina  i raskošnih spustova itekako sjete. Za njih treniraju, dišu i žive. Hrvatski skijaši Zrinka Ljutić i Filip Zubčić ističu –  ljetno vrijeme nije u potpunosti vrijeme odmora, nego priprema za prve zimske staze! „Mislim da se skijaši u ljetnom điru snalaze odlično. U ovom djelu godine se radi puno kondicijskih priprema, dosta vremena provodimo na moru i naravno, pokušavamo u ovom periodu dio vremena iskoristiti i za odmor…“, ističe Filip, dok se Zrinka nadovezuje na svoj ljetni plan: „Ja sam već odradila odmor, bila sam na moru tjedan dana, plivala sam, aktivno sam se odmarala, surfala i tako… Sad sam već počela trenirati kondiciju, tako da je za mene odmor već gotov“.

No, zašto je ljeto ključno za naše skijaše? Ako ne mogu skijati, kako se pripremaju za snijeg i intenzivne vježbe zimi? Gdje je tu snijeg, gdje su umjetne staze? Kako more može zamijeniti to sve? „Tijekom ljeta imamo najbitniji dio u sezoni što se tiče kondicije, tad radimo pripreme da možemo cijelu sezonu izgurati kako spada. Od ljetnih sportova najdraži su mi jedrenje na dasci, windsurfing, kite surfing, wake boarding… Baš se volim okušati u  vodenim sportovima kad imam odmor od kondicije ili kombinirano s aktivnim odmorom i kondicijom. Ističe Zrinka Ljutić, a Filip Zubčić se nadovezuje: „U ljetnom dijelu godine odrađujemo puno fizičkih priprema pa je samim time tijelo spremno za plažu.“.

Zubčić ističe da mu je omiljena ljetna aktivnost kite surfing, a Zrinka tu ekstremnu vodenu aktivnost toliko voli da bi se njome profesionalno bavila da joj prvi izbor ipak nije – najdraže skijanje.

 

No, čak i kad i odmaraju na moru i uživaju u vodenim radostima, skijaši uvijek moraju biti dostupni trenerima, menadžerima i bliskim ljudima. Zato je uz kite dasku nužno imati spasonosni gadget, pametni sat otporan na toplinu i vodootporan. Svog su favorita perspektivni skijaši pronašli u modelu Garmin Forerunner 955 Solar. Osim što je ovakav sat otporan i osigurava korištenje bez punjenja i do 4 tjedna, ima i mogućnost solarnog punjenja, mjeri unos kalorija, tekućine, san, otkucaje srca i još mnogo drugih opcija. Idealno za sve ljubitelje rutine, što i Zrinka i Filip moraju biti.

„Bitno je da puno stvari u jednom danu odradite isto, da razvijete dobru naviku i da to ponavljate svaki dan. Sada kad imam više treninga dnevno i svaki dan bitno je da se što bolje oporavim i da mogu optimalno trenirati i odraditi pripreme. I naravno, redovito kretanje za regeneraciju. Uz šetnju se bolje odmorim nego da samo sjedim doma, to nikad ne radim, a Filip dodatno ističe elemente bitne za rutinu: „Prehrana je izuzetno važna, bitno je da se što kvalitetnije jede, ali nekad si priuštimo i nešto nezdravo. Uz prehranu, tu je i spavanje. Rekao bih da dosta pazim, uvijek pokušavam skupiti barem 8,9,10 sati sna. U tome mi je od neopisive važnosti moj Garmin Fenix 7X Sapphire Solar.

San je doista od vitalnog značaja za ljude općenito, a posebno za profesionalne sportaše koji teže još boljim i usmjerenijim rezultatima. Nije važno koliko se sati sna odradi, nego koliko je sna bilo kvalitetno.

Zrinka je posebno sretna jer njezin Garmin Forerunner 955 Solar prati sve faze spavanja: „Točno vidim ako ne odem na vrijeme spavati ili prekasno, ako ne spavam dobro, ako mi je lagan san. Vidim kako mi se puls kreće i da nemam energije ako loše spavam. A onda ne mogu uopće funkcionirati, tako da si pokušavam omogućiti dobar san, ako ne, popodne nekad i odspavam, pola sata, ne više od toga“.

Od snova koji omogućuju vrhunske rezultate do snova o snježnim usponima, skijaši s nestrpljenjem čekaju sezonu, ali i uživaju u trenutnim radostima. Nisu jedini, naravno! Postoji puno ljubitelja zimskih sportova koji ne mogu uživati na snijegu kada god to požele. Zrinka ističe da je jedna od opcija naći zamjenu, kroz planinarenje, sanjkanje, nordijsko hodanje, a Filip jednostavno zaključuje: „Tko voli jako skijanje ide i po ljeti skijati na glečeru. Eto, tak se može preživjeti!

Ne možemo se ne složiti!