NATIVE

Cyber kriminal vječna je filmska inspiracija


Ovo su najbolje ekranizacije hakerskih napada

Cyber sigurnost je, kao što smo naučili, praksa zaštite mobilnih uređaja, računala, poslužitelja (servera), mreža, podataka i elektroničkih sustava od napada. Zlonamjerni napadi mogu se dogoditi putem Interneta i uzrokovati ozbiljnu štetu računalnim sustavima, stoga ne iznenađuje potreba za cyber sigurnošću. Također poznata kao elektronička informacijska sigurnost, cyber sigurnost je dobar štit od oštećenja ili krađe vrlo važnih podataka.

Mnogi nazivaju cyber napade modernim načinom ratovanja, upravo iz razloga što mogu prouzrokovati enormnu štetu. Upravo ovakve situacije nerijetko su inspiracija i Hollywoodu i filmskoj industriji. Potencijali razornosti cyber napada raspirili su mašti brojnim filmašima koji su kombinirali situacije koje su se zaista dogodile uz one koje spadaju u pravu SF domenu. S obzirom na to da je mogućnost cyber napada u svakom trenutku, u svakom djelu svijeta moguća, ne iznenađuju brojne ekranizacije koje nam pružaju uvid u to kako funkcionira svijet hakiranja, već imamo prilike vidjeti i koliko cyber napad može biti štetan za pojedince i tvrtke.

Većina filmova o kibernetičkoj sigurnosti nastoji pretjerano fikcionalizirati ili idolizirati hakere, cyber napade i cyber kriminal, ali gledanje filmova o ovoj temi pomaže ljudima razumjeti koliko je Internet moćan u brzoj izgradnji ili uništavanju sustava. Cyber sigurnost je često previše pojednostavljena u mainstream filmovima, dok je u stvarnosti mnogo kompliciranija, a većina ovih filmova prati temu kibernetičke sigurnosti i izvedeni su u žanru akcijskog trilera. Hakeri u filmovima koriste svoje znanje kako bi počinili zločin, riješili misterij ili spriječili potencijalnu katastrofu, ali ovi filmovi također prikazuju zločine vezane uz kibernetičku sigurnost poput krađe identiteta. Zato, ako ste za malo filmske akcije, pogledajte ovih pet filmova koji pokrivaju upravo temu cyber napada.

WarGames (1983.)

Jedan od kultnih filmova koji pokriva ovu tematiku, WarGames je na kreativan način izložio opću populaciju hakiranju u vrijeme dok većina domaćinstava uopće nije ni imala računalo. Film prati mladog hakera po imenu David Lightman (Matthew Broderick) koji nesvjesno pristupa vojnom superračunalu Sjedinjenih Američkih Država i slučajno pokreće multinacionalnu vježbu nuklearne prijetnje. Naime, računalo je programirano da pokreće, predviđa i utječe na nuklearnu konfrontaciju protiv Sovjetskog Saveza. David nevino i potpuno nesvjesno igra igru koja stimulira stroj da prikaže da je Sovjetski Savez napao američke gradove. Nakon niza događaja koji prijete početkom Trećeg svjetskog rata, David je uhićen i kasnije bježi kako bi pronašao tvorca računala. Kraj nećemo otkriti, ali ovaj klasik svakako morate pogledati! Ovaj znanstvenofantastični film bio je jedan od glavnih faktora za stvaranje američkog Zakona o računalnim prijevarama i zlostavljanju te je zaslužan i za Zakon protiv hakiranja s posljedicama kaznenog djela kako bi se spriječile invazije na NORAD (Zapovjedništvo zračne obrane Sjeverne Amerike).

Enemy of the State (1998.)

“Državni neprijatelj” je sjajan triler koji pokazuje kako je to kada se osoba nađe na krivom mjestu u krivo vrijeme. Pratimo Roberta Claytona Deana (Will Smith) koji glumi odvjetnika koji (naravno, nesvjesno) posjeduje dokaze s video nadzora o politički motiviranom zločinu i tako postaje igrač u tajnoj vladinoj zavjeri. Nalazi se na meti korumpiranih političara koji čine sve što je u njihovoj moći da unište njegov ugled, život i na kraju mu podmetnu ubojstvo. Tada se za pomoć obraća bivšem špijunu i stručnjaku za visoke tehnologije Edwardu Lyleu (Gene Hackman). Film ima sve, opakog dužnosnika NSA-e i njegov tajni tim koji koristi bugove, žice i strogo povjerljive satelitske snimke u svojoj nemilosrdnoj potjeri.

The Italian Job (2003.)

“Dobar posao u Italiji” je američki remake istoimenog britanskog filma iz 1969. godine. Međutim, radnja i likovi ovog filma razlikuju se od originalnog filma, ali svejedno pratimo

šaroliku ekipu lopova. Fokus im je na smišljanju plana da ukradu zlato od bivšeg suradnika koji ih je izdao, a kroz niz događaja i uz pomoć tehnologije, tim uspješno dolazi do zlata i dijeli ga među sobom. Ovaj film otvara svijet mogućnosti u kojem hakeri mogu pristupiti sigurnosnim sustavima i kontrolirati ih. Ovaj aspekt se pokazuje kada pljačkaši izvedu uspješnu pljačku zlata i pobjegnu hakirajući gradski semafor. Ovaj cyber napad rezultira velikom prometnom gužvom, olakšavajući njihov bijeg kroz apsolutni kaos.

Live Free or Die Hard (2007.)

Jedan od omiljenih akcijskih junaka se nakon brojnih borbi prsa o prsa suočio s potpuno nevidljivim neprijateljem. Naravno, karikiramo, ali u pitanju je neponovljivi John McClane (Bruce Willis) koji se u četvrtom nastavku franšize Umri muški suočava s cyber teroristima. U pomoć mu uskače haker Matt Farrell (Justin Long), a zajedničkim snagama, što fizičkim, što mentalnim, bore se protiv osramoćenog zaposlenika Ministarstva obrane koji je postao cyber terorist. Naime Thomas Gabriel (Timothy Olyphant) pokrenuo je cyber napad velikih razmjera kako bi onemogućio ranjivu računalnu infrastrukturu SAD-a i srušio gospodarstvo. Ovaj akcijski film pun je pretjeranih tuča i eksplozija, ali također prikazuje zlonamjerne incidente poput raširenih napada na kritičnu infrastrukturu, uključujući uličnu rasvjetu i nadzorne kamere. Nakon što je Stuxnet (vidi Zero Days, dolje) uništio iranski nuklearni program 2010. godine, radnja ovog filma je impresivnija u retrospektivi, a “Živi slobodno ili umri muški” je iznenađujuće točan u svom prikazu negativnog potencijala hakiranja.

Blackhat (2015.)

Blackhat počinje hakiranjem nuklearnih elektrana u Hong Kongu i napadom na američki bankovni sustav što rezultira udruživanjem FBI-a i kineske vlade kako bi ušli u trag kriminalcima odgovornim za cyber napade. Dovode osuđenog hakera Nicka Hathawaya

(Chris Hemsworth) da pomogne u istrazi. Ovaj film o cyber napadima je iznimno hvaljen te je dobio velika priznanja u hakerskim zajednicama zbog svoje točnosti u nekim aspektima filma. Nećemo spojlati, ali radnja filma inspirirana je slučajem Stuxneta, računalnog crva dizajniranog za napad na industrijske programibilne logičke kontrolere. Otkriven 2010. godine, Stuxnet je uništio gotovo jednu petinu iranskih nuklearnih postrojenja i njegovo porijeklo nije moglo biti službeno identificirano. Odličan film vrijedan gledanja!

Filmovi su svakako fikcija, ali zaštita od kibernetičkih napada je iznimno bitna i u stvarnom, svakodnevnom životu. Kako bi izbjegli takve situacije, najvažnije je dobro se osigurati što ne omogućavaju John McClane i ostali filmski junaci, već Hrvatski Telekom koji donosi portfolio usluga namijenjenih zaštiti poslovanja i poslovnih podataka. Koje su sve usluge na raspolaganju i na koji način vas mogu zaštititi saznajte ovdje i bezbrižno uživajte!