NATIVE

Digitalna sigurnost postala je imperativ modernog življenja


Ovih dana se svi fokusiramo na sigurnost koja se tiče zdravlja, ali evo zašto bismo pozornost trebali posvetiti i jednom drugom jako bitnom obliku sigurnosti

Razvoj tehnologije donio nam je pregršt mogućnosti bez kojih svijet kakav poznajemo danas ne bi bio moguć. Živimo u svijetu pametnih uređaja, pametnih telefona, pametnih automobila pa čak i pametnih gradova. Samo, koliko je pametno vjerovati svim tim toliko pametnim stvarčicama? Naši pametni telefoni postali su uređaji bez kojeg iskreno govoreći ne možemo provesti nekoliko sati, a ne dana.  Zašto je to tako?

Taj jedan uređaj, danas je naša riznica kojom upravljamo samo dodirom po ekranu. On je novčanik, kreditna kartica, bankarski službenik, životni, poslovni i zdravstveni asistent, sve na jednom mjestu, u bilo koje doba i na bilo kojoj lokaciji.  Što bi se dogodilo da vam netko provali u riznicu? Transponiranjem života u virtualnu stvarnost mnogi od nas nisu svjesni opasnosti kojoj se izlažemo svojim boravkom u digitalnom svijetu samim spajanjem na javno dostupne Wi-Fi mreže.

 

U situaciji kad se svake sekunde događa nekoliko stotina hakerskih napada većina nas misli ‘neće se to dogoditi meni’ – sve dok se ne dogodi.  Većina ljudi o dodatnoj sigurnosnoj zaštiti mobitela ni ne razmišlja sve dok im se prvi puta ne dogodi da telefon izgube ili im je ukraden. Cyber napadi danas su ozbiljan problem, a mogućim prijevarama dodatno smo izloženi otkad uslijed pandemije koronavirusa sve više vremena provodimo online. Rad od kuće je sve češći, a online kupovine nikad nisu bile popularnije zbog čega naši podaci mogu biti sve dostupniji hakerima.

Razni izvještaji o velikom porastu broja hakiranja relativno su nedavno punili stupce medijskih članaka čime nam je samo dokazano koliko je kibernetička sigurnost zapravo bitna. Znači li to da ne smijete kupovati preko interneta, a sve ono što jednostavnije možete obaviti preko mobitela poput plaćanja ćete na izmaku 2021. godine zamijeniti dobrim starim stajanjem u redu? Naravno da ne, sve spomenuto je tu da nam olakša, a pametni uređaji su s razlogom pametni pa su razvijeni i sustavi koji paze na sigurnost svojih korisnika.

Dodatnu zaštitu Samsung je primijenio i na druge aplikacije kao što je Samsung Health koji također može izolirati osobne i zdravstvene podatke dok Intelligent Wi-Fi analizira promet i upozorava na riskantne situacije.

Uvijek korak ispred vrebajućih opasnosti, surađujući  s najvećim imenima u tehnologiji, kao što su Cisco i Google za svoje korisnike uspostavlja standarde sigurnosti na najvećoj mogućoj razini pa se tako i najnoviji pametni modeli telefona poput Samsung Galaxy A52s, Galaxy Z Flip3 5G i Galaxy Z Fold3 5G nadovezuju na Androidovu ojačanu sigurnosnu platformu i inteligentne sigurnosne usluge.

Jedna takva je i sigurnosna usluga Knox ugrađena u Samsung mobilne uređaje od čipa pa nadalje. Što to znači nama kao korisnicima? Ako dosad niste o tome razmišljali jer ste mislili da je nebitno, dajte da vam pojasnimo. Samsung Knox sigurnosna platforma, kao što smo već spomenuli, ugrađena je u Samsung mobilne uređaje od čipa nadalje, uz pametnu seriju rješenja kako bi se ta platforma i iskoristila.

U prijevodu, za nas korisnike to znači jednostavno upravljanje s toliko visokom obrambenom razinom sigurnosti da su joj povjerenje dale i države širom svijeta. Najjednostavnije rečeno, Knox osigurava da povjerljivi i osjetljivi podatci ostanu sigurni, a uređaj na svakoj razini te u stvarnom vremenu zaštićen. Tome svjedoči i Global Mobile (GLOMO) nagrada koju je 2020. godine Knox platforma dobila za najbolju sigurnosnu platformu u svojoj kategoriji.

Više od 20 tisuća tvrtki širom svijeta pouzdaju se u Knox radi zaštite svojih Samsung uređaja i upravljanja njima. Zato ne iznenađuje činjenica što je tvrtka Gartner u svome istraživanju Knox platformi dodijelila snažnu i visoku ocjenu 27 od mogućih 30 za razinu sigurnosti, a dobitnica je i nagrade Glomo 2020 za najbolju mobilnu inovaciju u građevinarstvu – najveća ocjena 6+ za Evaluation Assurance Level. Nekad u prošlosti antivirusni softver bio je jedina zaštita za koju smo znali, a čak i dovoljna.

Danas kad su se stvari promijenile i globalizirale, prilagodile su se i prijetnje cyber napadača koji se nerijetko provuku kroz sigurnosne aplikacije prije nego što hakiraju sustav iznutra. Zato Knox obrana počinje na hardverskoj razini i zaključava upade tako da kontrola nad vašim telefonom ne može biti predana nikome drugome. Krenuli smo dosta napeto i to s razlogom jer nedvojbeno je kako je danas sigurnost mobilnih uređaja  moderni imperativ. No, na kraju svega, možete predahnut – nema straha od stajanja u redovima. Samsung posjeduje zaštitu u koju možete biti sigurni vi i vaši pametni uređaji, bilo kad i bilo gdje.