NATIVE

Do forme života uz samo jednu stvar!


Vjerojatno ne možete podnijeti ovakve naslove i skroz vas razumijem. „Moja transformacija za vrijeme karantene“, „Kako vježbati kad ne možeš ići u teretanu?“, „Kako se pripremiti na vježbanje u parku?“… samo su neki od naslova YouTube videa koje smo za vrijeme izolacije pratili. Došlo je vrijeme da počnem vježbati na otvorenom, baš kao što preporučuju svi YouTube vodiči!

Kako krenuti? Bitno je imati dobre tenisice, super sportsku opremu, trakicu za mobitel, bežične slušalice i – pametni sat. Mala cijena koju plaćam za fit izgled, nasmijem se u sebi. U teretani je to bilo znatno lakše. Uz to, u prirodi se morate moći kretati, a u istom trenu biti informirani o stanju svog tijela, pratiti umor, unos tekućine, prijeđene kilometre, potrošene kalorije… Sve ono što vam mobitel s dvije fitness funkcije sam od sebe ne može pokazati! Vrijeme je za kupnju pametnog sata. Odabrati dobar smart watch na domaćem tržištu nije bilo toliko teško. Pri kupnji sam se vodila investicijom u dugoročno dobar proizvod, pa je odluka pala brzo. Na tržištu se pojavio Garmin 2S, a taj sat, koliko sam upućena, nema konkurencije trenutno.

Najbolja stvar je što se mobitel može ostaviti kod kuće. Glazba mi je jedan od najbitnijih faktora pri vježbanju, a Venu 2S mi omogućuje da prebacim Spotify listu i sat vremena trčim u miru, bez mobitela, tek uz povremene notifikacije na ekranu sata koje mogu ignorirati prije nego što završim s vježbanjem. Ako u međuvremenu osjetim žeđ, što će mi i ekran sata pokazati, mogu otići u trgovinu bez novčanika i mobitela. Uz ovaj smart watch uspjela sam sinkronizirati kartice i sve plaćati satom, a to je stvarno olakšavajuće.

Priznat ću, dobra glazba i beskontaktno plaćanje bili su prvi elementi koji su me zaintrigirali korištenjem nove Garminove uspješnice, no nakon mjesec dana korištenja sam vidjela prave rezultate. Ako u jednom satu možete dobiti trenera trčanja, učitelja meditacije i instruktora well beinga, onda je to stvarno dobar i pametan sat. Uz to, sadrži cijeli niz vođenih vježbi koje mogu raditi i vani i kod kuće, bez potrebe za bućicama, utezima i girjama.

Netom nakon kupnje uređaja odlučila sam instalirati Garmin Connect, aplikaciju za praćenje, analiziranje i dijeljenje podataka o zdravlju i fitness aktivnostima. Uz pomoć aplikacije pronašla sam i svog trenera trčanja, Jeffa Gallowaya. Njegove treninge i savjete vjerno prate brojni trkači svijeta, što amaterski, što profesionalni. Bitno je odabrati svoj tempo, a ako pretjeram ili pretjerate, ne brinite, pametni uređaj će vas upozoriti. Trčanju u gradskom parku polako sam priključila i vježbe disanja i lagano joga istezanje. Početnici poput mene, ali i oni napredni yoga majstori, bez puno razmišljanja mogu odabrati aplikaciju Yoga +, koja se preuzima u sklopu Garminove trgovine s aplikacijama. Dugoročnom praksom koja kombinira aerobne i vježbe disanja doista se može postići sklad, a to mi je pokazao i moj mali pametni pratitelj na zapešću.

Ipak, najznačajniji faktor prilikom korištenja sata je bio san. Dobar i kvalitetan san u kojem se tijelo doista odmara u suvremeno doba je gotovo nezamisliv. Stres, radni tjedan, žongliranje između obveza svakako tome pridonose. Dobra vijest za sve nenaspavane je da uz pomoć napredne funkcije spavanja Venu 2S prati lagane, duboke i REM faze spavanja, kao disanje i zasićenost krvi kisikom tijekom sna. Uz pomoć opcije Firstbeat Analytics, sat donosi ocjenu utemeljenu na snu prethodne noći, što je odlično ukoliko pratite napredak u snu kroz mjesec dana. Uvođenjem rutine i spavanjem mirnijim snom primijetila sam veću odmornost i aktivnost tijekom dana.

Naspavanost kao nikad u životu između ostalog je utjecala i na moju kondicijsku, točnije biološku dob. Znate kako postoje ljudi koji se ne osjećaju kao da imaju godina koliko imaju? To je razlika između kronološke i biološke dobi. Stvarnih kronoloških 30 do pandemije mi se očitovalo kao bioloških 28, a uvođenjem nove rutine i uz pomoć novog sata, došla sam na 26 bioloških godina! Uz slušanje svog tijela i Garmina, sigurna sam da ću još nekoliko godina moći zadržati taj omjer kronološkog i biološkog i postići željeni efekt vječne mladosti.

Neću pretjerati kada kažem da ovaj sat život znači. Kako? Funkcija sigurnosti i praćenja je doista jedna od najzahvalnijih opcija koje pruža ovaj sat. Zamislite da ste u šumi u kojoj inače trčite. Počinje kiša i oko vas je velika količina blata, lišća i granja, kapljice vam mutne vide. U trenutku nepažnje gubite koordinaciju i zateknete se s nogom ispod debla. Mobitel nemate, no imate Garmin. Imate već rješenje – ručno aktivirate upozorenje o pomoći ili ste već koordinirani s prijateljima i obitelji uz pomoć Live Tracka koji u svakoj sekundi pokazuje gdje se nalazite i javlja vašim najbližima ukoliko se dogodila nezgoda ili opasnost.

Dok pričamo o mogućim ozljedama, ne smijemo zaboraviti niti stalno praćenje zdravlja koje mi Garmin donosi uz pomoć aplikacije Health Snapshot. Ta funkcija omogućuje zapis dvominutne sesije koja snima ključne zdravstvene podatke i generira izvješće koje možete podijeliti sa svojim liječnikom. Čini se da je napokon došlo doba da sistematski pregled obavljamo kada god poželimo, u udobnosti svog doma!

Možda ova hrpa podataka o fizičkom i mentalnom zdravlju zvuči malo zastrašujuće i kao nemoguća misija, no ne smijemo svi zajedno zaboraviti da smo samo ljudi. U redu je odmoriti se, jesti hranu koja nije najzdravija, ostati budni duže nego što smo željeli, no mali podsjetnik poput pametnog sata je uvijek tu da vas vrati u funkciju i upozori na blagodati zdravog života! Poštujmo i slušajmo svoje tijelo!