NATIVE

Dobila sam posao iz snova, a možeš ga imati i ti!


Kliknuo si već na članak? Čestitam, jer upravo te on odveo u prvi dan ostatka tvog života koji može biti prekrasan. Ne brini, neću pričati o pozitivnim vibracijama niti je ovo clickbait članak koji ćeš mrziti što si pročitao do kraja, nego najveća istina– danas možeš biti stručnjak za gotovo sve što poželiš uz samo par klikova mišem. Donosim vam priču o nekolicini digitalnih nomada koji su za svoje radno mjesto odabrali svijet, a sasvim slučajno se trenutno nalaze u Hrvatskoj. I naravno, kako sam i sama postala jedna od njih!

Pandemijom zahvaćeni, ljudi su kolektivno stagnirali u personalnom razvoju i poslovanju. No, meni osobno, rad od kuće se pokazao kao pun pogodak. Napokon sam mogla raditi stvari koje radom za korporaciju nisam stizala ili se nisam usudila raditi – i po tisuću puta u danu sam upisivala how to te dodavala pitanja koja su me zanimala. Talent za pisanje sam oduvijek imala, no prije nego što sam počela s ozbiljnijim istraživanjem, morala sam napraviti test osobnosti kako bih vidjela u kojem segmentu pisanja ću se najbolje snaći. Konteksta radi, spomenula bih da je moj 9 to 5 job bio vezan za farmaceutsku industriju i ni na koji način nije bio vezan za kreativno razmišljanje nego samo brojke. Copywriting, društvene mreže, specijalizirani tekstovi, novinarski članci…? Toliko je toga bilo, po cijele dana sam scrollala po mobitelu dok mi se baterija nije ispraznila. Srećom,  u  međuvremenu sam nabavila jako dobar mobitel koji je sve to mogao podnijeti…

Test osobnosti je odličan korak da upoznaš sebe i svoje želje i što očekuješ od freelance rada ili digitalnog nomadstva. Rezultati testa će ti pomoći odabrati koji ti posao najviše odgovara i u čemu se najbolje možeš snaći kao radnik. Digitalni dizajneri, dizajneri aplikacija, digitalni manageri, prodavači kriptovaluta… Izbor je doista velik.

Govorila bih neistinu kada bih rekla da je bilo jednostavno! Tisuće tekstova, prijevoda, copija, kreativnih kampanja, testiranja, sati i sati ispravaka… Odjednom sam se uhvatila kako samo radim po cijele dane – za svoj regularni posao i za svoj budući posao iz snova. No, takve važne životne odluke nije jednostavno donositi iz udobnosti vlastitog doma. Hitno sam morala naći novi ured, nije više bilo normalno da se u 50-ak stambenih kvadrata ne mičem te da u istom prostoru radim, jedem i spavam, pa se kao mjesto idealno za rad pokazao jedan coworking ured u blizini mog stana. Dovoljno da odem do doma napraviti ručak ili na brzinu otrčati krug oko gradskog parka ako poželim. Ili čak pobjeći doma ako se ovo pokaže kao katastrofalna ideja!

Sve svoje strahove sam ispustila kada sam već prvi dan očitala svoju coworking karticu za ulaz, odabrala mjesto s pogledom na drveće u blizini zgrade i upoznala ljude oko sebe, sa svih strana svijeta. Jedna od njih mi se posebno svidjela. Visoka,  super fit i plava, žena koja bi i u vreći za smeće izgledala savršeno. A zamisli ju tek u dizajnerskoj odjeći nordijskog potpisa od glave do pete. Radi za jednu social platformu i učinilo mi se da po cijeli dan scrolla po društvenim mrežama i sprema fotografije. Ako ta cura nema posao iz snova svake mlade žene, ne znam tko ima!

Mikaelu sam upoznala odmah prvi dan dok je mahnito tražila prijenosni punjač jer joj je baterija bila na 5%, a sastanak je željela odraditi preko mobitela u predivnom dvorištu zgrade. Ako joj pogled u stablo japanske trešnje neće pomoći da razuvjeri klijenta, možda će je prazna baterija natjerati da prekine poziv. Prijateljski sam joj posudila svoj prijenosni punjač, jer otkad imam Motorolu g10, baterija mi traje bez prestanka dva dana i ovaj punjač mi je baš višak! A uzmimo u obzir da radim preko mobitela skoro sve. Čak i dok pišem tekstove, pišem ih u hodu. Zaslon od 6.5 inča mi omogućuje da se savršeno snalazim na mobitelu bez potrebe da laptop nosim svuda sa sobom.

Moju opsesiju radom preko mobitela razumio je još jedan kolega iz novog ureda, Jon. On je prodajni predstavnik jedne IT firme jednoroga i u Hrvatsku je došao zbog – ljubavi. Sedam mjeseci kasnije ljubav je prošla, no njegova opčinjenost našom lijepom zemljom traje. Dolazi svaki dan u coworking ured. Svaki svaki dan! Od ponedjeljka do nedjelje! Kaže kako već neko vrijeme u stanu nema interneta je mu je Wi-Fi doista slab, a u uredu je ipak malo bolji. Kada je vidio koje sve funkcije ima moja Motorola, zaključio je da će otkazati ugovor s postojećim pružateljem interneta i jednostavno kupiti karticu i  Motorolu g10.

Iznenadila ga je brzina mobitela, funkcionalnost i prije svega, trajanje baterije. Možda će sad napokon imati život i izvan ureda i Wi-Fija.  Jon poput mene mrzi nositi laptop svuda sa sobom i za posao mu je prije svega bitna dobra veza zbog stalnih poziva prema klijentima i kolegama iz Indije. Kada ga pitaš što prodaje, riđokosi Nijemac  mistično poput James Bonda odgovara: „Pakete. Softverske pakete“. Znaš što je zanimljivo? Završio je humanistički studij i ovo mu je prvi posao u tehničkoj industriji. Definitivno podatak  koji može jedino srušiti sve stereotipe u kojima se pretpostavlja da za rad u IT sektoru moraš odraditi studij srodnog usmjerenja.

 

S time bi se složila i Eva, još jedna genijalna cura koju sam upoznala u coworking spaceu. Ona ima svoje mjesto u zakupljenom uredu, za razliku od nas ostalih koji dođemo i sjednemo na prvo slobodno mjesto. Postoji mogućnost zakupa prostora konferencijske sobe što je premijski paket u coworking spaceu, a tu je Evin ured za razvoj aplikacija. S njom u konferencijskoj rade Amerikanac Finn, Nizozemka Hanne i Hrvat Sven. Evina mama je Hrvatica, otac Poljak, a ona se nakon školovanja na tehničkom fakultetu i postdiplomskog studija u Americi odlučila privremeno preseliti u Hrvatsku i ovdje dovesti svoje prijatelje i kolege.

Šefica Eva i developeri Hanne i Finn oduševljeni su našom zemljom, a manager Sven kao jedini domaći nema se na što žaliti. Iako su mladi Hrvati njegovih godina vječno nezadovoljni, oni to nikako ne može reći zbog silne energije zapadnjačke radne kulture kojom je okružen. Obožava način rada koji im je omogućila Eva i jedva čeka da i on ode u neku zemlju gdje će biti gost. To će se dogoditi tek kada Eva zaključi posao koji je potpisala s jednim dostavnim servisom. Kako bi iz temelja razvijali aplikaciju, cijelom timu je naručila isti tip mobitela. Koliko je čudno da je to upravo Motorola g10? No, složili smo se, veliki umovi jednako razmišljaju. Bila je vođena idejom da cijeli tim treba raditi na istom Android sustavu te odabrati model mobitela koji je cjenovno dostupan svima – zaposlenima, nezaposlenima, učenicima i umirovljenicima, i jednako praktičan za upravljanje.

Odabir ovog mobitela se pokazao kao odličan poslovni potez. Superbrzi Internet, baterija koja traje danima i unutarnja memorija zapremnika 64 GB samo su neki od razloga zbog kojih je upravo ovaj mobitel ispao savršen uređaj za mali razvojni tim. Već 3 mjeseca testiraju novu aplikaciju i savršeno su zadovoljni. Za razliku od Mikaele, Eva, Hanne, Finn i manager Hrvoje rijetko posežu za punjačem.

Srećom, punjenje baterija ne treba niti moja Motorola niti ja osobno. Jer upravo mi je Evin mali biznis model pomogao da se i sama saberem i odlučim otvoriti svoj obrt. Spojila me s klijentom koji ima agenciju za digitalni marketing i oni su mi prvi ponudili posao sa strane! Počela sam voditi 2 velika biznis profila poznatih brandova još dok sam radila za svoju korporaciju. Jon mi je netom nakon toga predložio da se javim njegov prijateljici s fakulteta za kooperativno vođenje influencera, a s Mikaelom sam sve više ušla u postprodukciju i kreiranje foto i video sadržaja.

Danas, 6 mjeseci kasnije, imam 3 stalna klijenta kojima pišem tekstove, copije, korporativne knjige i radim video i foto sadržaj za društvene mreže. I da, ugovor u tvrtki mi je istekao u prosincu, a već 30 dana kasnije sam otvorila vlastiti obrt, studio za kreiranje kreativnog sadržaja! Znaš što je super? Za sve mogu koristiti mobitel. Za pisanje kreativnih prijedloga, za uređivanje prezentacije u zadnji čas, za slanje tone mailova i naravno, za nedavno otkrivenu strast – uređivanje foto i video sadržaja.

Ovaj model može poslužiti za ozbiljnije putopise, predivne fotke prirode i neizostavne prikaze hrane. Zahvaljujući ultrawide senzoru, dnevni i noćni videozapisi su spektakularni i stabilni. Tako da sam i gimbal izbacila iz dnevne upotrebe! Možda je zaključak ove priče – nađi svoju strast i dobro sredstvo rada. Mobitel koji te ne zakazuje je najbolja odluka ikad!