NATIVE

Dok sanjamo o glazbenim festivalima


donosimo vam listu festivala koje morate posjetiti barem jednom u životu

Koliko puta u minuti vam zalupa srce kada čujete ritam omiljene pjesme? Znate li napamet cijeli repertoar koncertne turneje omiljenog benda?

Jeste li proveli dane kampirajući u nekoj pustinji, šumi ili na prostoru napuštene tvornice kako biste osjetili samo djelić atmosfere koju podižu Steve Aoki, Martin Garrix ili možda Diplo? Biti glazbeni fanatik nije lako! Ljubav prema zvuku i glazbi savršeno dočarava film o DJ sceni koji je prošao ispod radara, „We are your friends“, s akterima Zacom Efronom i Emily Ratajkowski, a koji otkrivaju glazbu na neviđeno zanimljive načine. Kroz plemenski ples pračovjeka te zvukove kovanica i radnika na gradilištu, nepretenciozna filmska oda glazbi podsjetit će vas zašto je ona čovjeku toliko bitna. Zvuk nas pokreće, vraća u raspoloženje u kojem želimo biti, podsjeća na neke predivne trenutke koje smo možda zaboravili.

Odmah pored glazbe tu su glazbeni festivali. Oni su od svojih samih početaka predstavljali nešto više od samih izvođača, bendova i DJ-a. Počevši od Woodstocka s jakom antiratnom porukom, preko Love Paradea, čija je glavna poruka rodna i spolna ravnopravnost, do današnjih vrućih festivala kao spoja životnog stila, glazbe i druženja koje traje danima. Naravno, godinu i pol pandemije utjecalo je na glazbenu industriju i industriju zabave, zbog čega su trendovski festivali itekako patili i otkazivali nastupe. Uz težnju da se stvari vrate u staro normalno, prisjetili smo se tri ključna festivala koji su privlačili potpuno različitu publiku – trendsetere, ljubitelje gadgeta i alternativce zaljubljene u prirodu.

Trendseteri

Festivali koje posjećuju: Coachella, Lollapalooza, Rock in Rio

Ponekad je teško procijeniti jeste li došli na modnu reviju street brenda, jeste li postali dio scene neke popularne serije ili ste jednostavno došli na festival. Bez pretjerivanja, događaji poput Coachelle okupljaju horde mladih ljudi odjevenih po zadnjim trendovima koji piju najpopularnije koktele i jedu vrlo luksuznu hranu. Salata od 50 dolara? Nema problema, može sve! Na festivalima poput Coachelle od samih izvođača i svirki još su bitniji događaji koji se odvijaju uz glazbeni festival, poput roštiljanja, pool partyja i druženja u kućicama za odmor. No, najbitnije, posjetitelji ni u jednom trenu ne smiju osjetiti – tišinu.

Glazba i zvuk moraju biti savršeni gdje god se festivalska ekipa okuplja. Doduše, dugo očekivana Coachella ove godine je otkazana, a s njom su otkazane i (pre)kratke hlače od jeansa, cool beachwear i sunčane naočale raznih boja. No to ne znači da jednu večer u čast Coachelle ne možete pripremiti u udobnosti vlastitog doma. Najbolje u suton! Otvorite sve moguće prozore i vrata kako biste udahnuli bar malo zraka ili se rashladite klima-uređajem. Napravite najluđe koktele, te najbitnije, zaslon televizora spojite na YouTube stream Coachelle.

Uz malu pomoć kompatibilnog soundbar zvučnika uronite u more impresivnog zvuka. Stvorite savršen surround zvuk zbog kojeg ćete se osjećati kao da se nalazite u prvom redu festivala, a ne kao neki slučajni prolaznik. Dopustite tehnologiji, poput one koju ima Q-Symphony, da vas odvede kamo poželite.

Ljubitelji gadgeta

Festivali koje posjećuju: Tomorrowland, Ultra, Electric Zoo

Njih ćete itekako primijetiti. Oprema im je vrhunska. Oni se za glazbene događaje pripremaju i nekoliko mjeseci unaprijed. Naručuju dronove, gimbale, zvučnike… Njima kamera mobitela jednostavno nije dovoljno dobra da bi dočarala sve što žele pokazati svojim prijateljima, odnosno pratiteljima. Ne zaboravimo, većina posjetitelja ovakvih festivala uz to su pravi influenceri.

Svaki njihov korak mora biti zabilježen, svaka pjesma mora biti savršeno prenesena. Kada su partijaneri i influenceri diljem svijeta čuli da se omiljena Ultra ipak neće održati prije ljeta, nisu poput ostalih posjetitelja festivala previše tugovali. Odmah su potražili zamjenu jer tko je vidio plakati ako može plesati? Savršena oprema za partijanje dugo u noć svakako je kvalitetan, ali i oku ugodan televizor. U potrazi za idealnim, kao uređaj koji obećava nametnuo se Samsung Neo QLED.

Ono što ovaj televizor razlikuje od mnoštva drugih to je da prati zvuk kretanja po zaslonu, a to znači da gdje god se u tom trenutku nalazio DJ, zvuk ga prati na taj način. Konačno možete stati u odjeljak za fanove, i to potpuno besplatno! Također, ljubitelji tehnologije znaju da ništa ne može proći bez dodatnog zvučnika pa nije čudno da već spomenuti soundbar zvučnik u kombinaciji s televizorom Samsung Neo QLED pruža novo iskustvo koje tjera u daleku galaksiju glazbe!

I što je najvažnije, u savršenom zvuku možete uživati kako god smjestite svoj televizor! Tehnologija SpaceFit analizira okružje prostorije te automatski kalibrira zvuk televizora prema optimalnim postavkama. Uključite ga i prepustite se tehnologiji zvuka SpaceFit!

Alternativci koji vole prirodu

Festivali koje posjećuju: Burning Man, Lucidity Festival, Les Dunes Electroniques

Svaki ljubitelj glazbe i prirode mora barem jednom u životu posjetiti festival Burning Man! Svi zaljubljenici u ovaj spoj znaju zašto su daleke prirodne destinacije idealne za sve one koji partijaju od jutra do sutra! Ljubitelji alternativnih glazbenih festivala vole dobiti i dodatno iskustvo u vidu meditacije, pilatesa, vježbi na svili… No ni glamping im nije stran!

Njihov minimalizam često se pogrešno interpretira. Oni nisu divljaci koji žive u kolibama izrađenim od sijena, nego vrlo promišljeno biraju stvari koje će kupiti. Sve to da ne bi nakupljali hrpu nepotrebnih i jeftinih komada odjeće, hrane, gadgeta, namještaja…! Rado investiraju u uređaje koje će koristiti desecima godina.

Njihov minimalizam često se pogrešno interpretira. Oni nisu divljaci koji žive u kolibama izrađenim od sijena, nego vrlo promišljeno biraju stvari koje će kupiti. Sve to da ne bi nakupljali hrpu nepotrebnih i jeftinih komada odjeće, hrane, gadgeta, namještaja…! Rado investiraju u uređaje koje će koristiti desecima godina.

Odabir pametnog televizora s također pametnim sustavom zvuka sve je što im treba. Na taj način uštedjet će i vrijeme i energiju i, dugoročno gledano, novac. Ljubitelji alternativnih glazbenih festivala uživaju u prirodi čak i kada je ne mogu doživjeti izbliza. Savršena zamjena su im kristalna čista slika i nepogrešiv zvuk televizora Neo QLED, jer će ih odvesti na neka daleka mjesta uz dva klika daljinskog!