NATIVE

Filmski interijeri koji su postali mamci za lopove


Prisjetimo se samo popularnog filma Sam u kući koji prati nestašnog Kevina u njegovim avanturama kada shvati kako je zaboravljen za praznike. Sve je bilo divno i krasno do trenutka kada su lopovi provalili u kuću za koju su bili uvjereni da je prazna.

Ovo nije jedini slučaj s filmskog platna, već inspiracija za brojne filmove koji uključuju provale, a ovo su samo jedni od njih:

SAM U KUĆI (HOME ALONE, 1990)

Kad smo bili mali, svi smo sanjali o velikim lijepim američkim kućama u predgrađu, a mnogo toga je proizašlo iz filmova poput ovog.

Mirno predgrađe, kuća okružena susjedima koje poznajete… zvuči sigurno – na papiru. U realnom životu dovoljan je jedan obiteljski put izvan grada da privuče nepozvane goste u vaš dom.

Obitelj iz filma riješila je problem provale tako što su zaboravili Kevina povesti sa sobom, a on je na sreću bio dovoljno domišljat da sam izađe na kraj s lopovima. Nadamo se da ne računate na taj oblik zaštite…

Prave fanove filma sigurno će razveseliti informacija da čuvenu McCallister kuću u gruzijskom stilu možete čak i rezervirati na jednu noć preko platforme Airbnb, a na slikama izgleda upravo onako kako je se vi i Mokri banditi sjećate.

BLING RING (THE BLING RING, 2013)

Satirični kriminalistički film u režiji Sofie Coppole prati skupinu tinejdžera naziva Bling Ring. Film je sniman prema istinitom događaju kada je mnoštvo zvijezda postalo žrtva niza provala u hollywoodskim brdima, a provalnici su pobjegli s oko 3 milijuna dolara u gotovini, nakitu, umjetninama i dizajnerskoj odjeći!

Preko društvenih mreža pratili su raspored svojih žrtava, a Google karte su koristili kako bi pronašli najbolje rute do njihovih posjeda. Njihova prva žrtva bila je nasljednica Paris Hilton kojoj je otuđen nakit, gotovina i odjeća u vrijednosti oko 2 milijuna dolara.

Luksuznih interijera ne nedostaje u ovom filmu, a naš favorit je walk-in ormar od Paris Hilton.

Upravo je iz tog ormara ukraden nakit koji je Paris dobila na posudbu od draguljarne Damiani. Srećom bio je osiguran i tako se tvrtka Damiani naplatila iz osiguranja, a Paris je izbjegla trošak.

TAOCI (TRESSPASS, 2011)

Zvijezda filma je svakako predivna moderna staklena vila izvan grada, okružena šumom i tišinom, koja postaje idealan mamac za lopove. Naime, u njoj se nalazi sef sa dijamantima, čiju su krađu lopovi pomno isplanirali. Kuća na osami pretvara se iz mirne oaze u mjesto zločina.

PAKLENA NARANČA (A CLOCKWORK ORANGE, 1971)

Očaravajući retro interijeri pojavljuju se u filmu Stanleyja Kubricka, koji dokumentira zločine koje je počinila banda mladića u distopičnoj Britaniji.

Mnoge scene snimljene su u pravim kućama, poput scene provale na imanje u Hertfordshireu pod nazivom Skybreak koje je stvorio arhitektonski tim – Team 4. Sadržaj filma je vizija futurističkog Londona, koji nudi moderne, zanimljive i šarene interijere.

RAST TEMPERATURA I RAST BROJA PROVALA

Svi volimo ljeto, toplo vrijeme i duže dane. Sezona godišnjih odmora, odlazak na putovanje i ljetne radosti su ono što većina nas čeka cijelu godinu.
Nažalost, ljeto ima i svoju lošu stranu, a to je činjenica da se tijekom ljeta, upravo zbog tih razloga, broj provala u domove povećava.

Donosimo vam nekoliko koraka koje možete poduzeti unutar i izvan svoje kuće kako biste odvratili provalnike:

UNUTAR VAŠEG DOMA

 • Počnimo s očitim; zaključajte sva vanjska vrata i prozore kad god napustite dom ili odete spavati
 • Osigurajte svoj dom
 • Napravite popis i slike kućnog inventara svih vaših osobnih stvari. Na taj način u slučaju pljačke možete svoom osiguranju pružiti sve detalje o vrijednosti vaše imovine
 • Nabavite alarmni sustav koji uključuje detektor pokreta i video kameru
 • Ne postavljate računala i skupu elektroniku pokraj prozora odnosno na mjesta gdje su vidljivi izvana

IZVAN VAŠEG DOMA

 • Ne ostavljajte rezervne ključeve ispod otirača ili u poštanskom sandučiću
 • Ne ostavljajte pisane obavijesti na ulazna vrata koje ukazuju da nitko nije kod kuće
 • Pobrinite se da garažna vrata imaju kvalitetnu bravu i da se vrata dobro zatvaraju
 • Dobro osvijetlite sve ulaze u vaš dom i garažu
 • Održavajte vrt – podrežite grmove tako da budu ispod razine prozora i pripazite da ostalo granje u vašem vrtu ne postane mjesto za skrivanje lopova

DOK STE NA ODMORU

 • Ne objavljujte na društvenim mrežama da ste na odmoru ili daleko od kuće
 • Zamolite člana obitelji, prijatelja ili susjeda da povremeno posjeti vaš dom kako bi se činilo kao da je netko kod kuće

Kao što smo vidjeli u filmovima, ponekad imati sef u domu nije dovoljno. Kako napreduje tehnologija, tako napreduju i lopovi.

Možda mislite „taj se u mojoj kući neće usrećiti“, ali prilikom provale ukradena imovina nije jedini gubitak – tu su i troškovi razbijenog stakla, vrata, brave i ostalih stvari u vašem domu.

Svi koji u 6. i 7. mjesecu u Wiener osiguranju ugovore paket osiguranja privatne imovine Moj (o)siguran dom, ostvaruju pravo na godinu dana gratis Wiener kućne asistencije.

Ovisno o potrebama, klijent može birati između paketa Basic, Medium i Optimum. U sva tri paketa osnovna, dodatna i dopunska pokrića osiguranja imovine moguće je kombinirati na način koji najviše odgovara njegovim individualnim potrebama i željama.

Uključiti možete pokrića poput požarnih rizika, oluja, tuča, izljeva vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, provala, krađa te dodatnih pokrića kao što je odgovornost iz posjedovanja i privatna odgovornost, lom stakla te osiguranje potresa bez sudjelovanja u šteti.

WIENER KUĆNA ASISTENCIJA

Ova asistencija za hitne slučajeve može se ugovoriti uz paket osiguranja imovine te pokriva troškove organizacije dolaska servisera i radove ukupnog iznosa do 1.200,00 kn godišnje.

KOJE USLUGE NUDI WIENER KUĆNA ASISTENCIJA?

 • Sanacija vodovodnih i kanalizacijskih cijevi
 • Sanacija električnih instalacija
 • Sanacija brave ili omogućavanje otvaranja vrata
 • Sanacija stakla i stolarske radove