NATIVE

Hrvati su najdeblji Europljani! Kako stati na kraj crnoj statistici?


Kada bi postojalo cjepivo protiv debljine, sigurni bi i Hrvati uzeli svoju dozu, pomalo duhovito, no više zabrinuto ističu ugledni hrvatski liječnici, epidemiolog Branko Kolarić, voditeljica odjela za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a Sestre milosrdnice Gorana Marošević, liječnik obiteljske medicine Dragan Soldo i pulmolog Alma Rožman koji su se okupili na Okruglom stolu s temom Covida i post Covida te utjecaja debljine i dijabetesa na iste, u organizaciji Udruge za prevenciju prekomjerne težine.

Jeste li znali da se u proteklih 40 godina broj osoba s prekomjernom tjelesnom masom u Europskoj uniji utrostručio, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatska, prati trend? Prema podacima iz 2019. u Hrvatskoj samo 34 % stanovništva ima normalnu tjelesnu masu, a čak je 65 % stanovnika pretilo. Prekomjerna težina na žalost, osim fizičkog aspekta, sa sobom nosi cijeli niz drugih zdravstvenih aspekata poput povišenog krvnog tlaka, povišenog kolesterola i šećera u krvi, povećanog rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i povećanog broja lipida u krvi, hiperlipidemije. Praćenje drugih nuspojava dovelo je do zaključka da su pretile osobe također sklonije obolijevanju od koronavirusa, koji još uvijek ne bismo smjeli tretirati kao bezopasan, unatoč dobrim brojkama i pandemijskom zatišju.

“Debljina i dijabetes rizični su čimbenici koji pridonose tome da netko tko ima covid-19 ima težu kliničku sliku te završi na bolničkom liječenju. Moram istaknuti da je dob najznačajniji faktor. Dakle, što smo stariji, tim je veća vjerojatnost da ćemo imati teže oblike bolesti Covid-19, a ako smo pritom pretili te imamo dijabetes i kardiovaskularne bolesti ta stanja pridonose lošijem ishodu. Spomenute bolesti možemo prevenirati zdravim stilom života, a to znači da se trebamo zdravo hraniti i biti fizički aktivni, dok je cijepljenje najbolja prevencija od zaraze Covidom-19″,  istaknuo je na okruglom stolu „Prevencija Covida i post Covida”. prof.prim.dr.sc. Branko Kolarić, dr.med, epidemiolog, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Godine bolesnika utječu na razvitak bolesti, no nije rijetkost da i mladi ljudi mogu imati fatalne posljedice i bolesti poput miokarditisa, neuroloških simptoma i fibroze pluća, dodaje epidemiolog Kolarić.

Odlazak pacijenata povećane tjelesne težine s plućnim bolestima na bolničko liječenje u nekim slučajevima tijekom COVID pandemije nije izostao: „Mi smo uglavnom zbrinjavali pacijente koji su bili ambulantno liječeni kod kuće i koji su nam se javljali s respiratornim simptomima kao što su kašalj i otežano disanje, dok je njih više od 700 imalo dugotrajne Covid simptome. Mi brinemo o ljudima koji su kronični plućni bolesnici, koji imaju komorbiditete kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes, tako da su te osobe pretežno visokog indeksa tjelesna mase koji se kreće iznad 25. ”, istaknula je pulmologinja, mr.sc. Alma Rožman, dr. med, iz Poliklinike za bolesti dišnog sustava Grada Zagreba i potvrdila da su u plućnoj ambulanti većinom pretili pacijenti.

Pretilost sa sobom povlači i dijabetes tip 2, a kada se uzme u obzir i opasnost od zaraze koronavirusom, posljedice mogu biti za pacijenta doista teške, objašnjava doc.prim.dr.sc. Gorana Mirošević, voditeljica odjela za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a Sestre milosrdnice: „Šećerna bolest nosi povećani rizik od razvoja hipertenzije i hiperlipidemije, a samo stanje visokih vrijednosti šećera u krvi uzrokuje kroničnu upalu koja tinja u organizmu i koja mijenja naš imunološki odgovor. Stoga su takvi pacijenti koji su bili zaraženi virusom Covid-19 imali drugačiji ili lošiji imunološki odgovor. Većina takvih pacijenata je bila opterećena prekomjernom tjelesnom težinom te je njihov klinički tijek bio puno teži i kompliciraniji“.

Takav tip pacijenta na žalost, najčešće završava u jedinicama intenzivnog liječenja. No, liječnici obiteljske prakse često stoje na prvoj crti obrane i imaju iskustva s težim bolesnicima koji se prvo njima obrate. „Kada govorimo o povezanosti prekomjerne težine i teških oblika Covid-19 bolesti, primijetili smo da su kod pretilih pacijenata prisutni produženi simptomi zaraze. Pretili pacijenti imaju niz rizičnih čimbenika i zato bi se trebali malo bolje brinuti o svom zdravlju te se cijepiti, kako protiv covida-19, tako i protiv gripe i pneumokoka koji u njihovu slučaju mogu imati ozbiljne posljedice”, istaknuo je Dragan Soldo, dr. med., Predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora i zaključio: “U životu ništa nije crno-bijelo pa smo tako i mi liječnici obiteljske medicine imali pacijente koji su slušali upute i savjete liječnika te se na vrijeme cijepili, ali i one koji nisu.“

Stručnjaci se slažu: cijepiti se mora, regulirati tjelesnu težinu radi zdravstvenog boljitka uopće se mora, i najvažnije od svega – medicinski savjeti su prijateljski i imaju znanstveno uporište i jedini su potvrđeni izvor. Stoga im bez straha pristupite.