NATIVE

Jesenski restart: Kako započeti još uspješniju godinu?


Čini li vam se kako je svako ljeto ustvari kraj jednog života i početak nečeg potpuno novog?

Kraj godišnjeg odmora nerijetko priziva i neke ozbiljne planove poput poboljšavanja užurbane svakodnevicu, a jedini način za uspješnu i cjelovitu promjenu je izrada dobroga plana. Stoga je jesenski restart  fantastičan za sve željne temeljitih promjena!

Čini li vam se kako je svako ljeto ustvari kraj jednog života i početak nečeg potpuno novog? Iako već stoljećima bilježimo kraj godine u prosincu, dinamika života simbolično nam je pokazala kako nova radna godina u stvari započinje dolaskom jeseni. Izgleda da je neminovno tražiti promjenu nakon što smo proveli najljepše dane u godini lješkarajući i uživajući.  Kada prođe sezona koju smo nestrpljivo iščekivali cijele godine, vrijeme je za povratak u realnost. U tom trenu mnogi će poželjeti promijeniti frizuru ili obnoviti garderobu kako bi unijeli dašak svježine u svoju svakodnevicu, a oni željni drastične promijene – promijenit će čak mjesto stanovanja ili tražiti novi posao! Kako god se osjećali, jesen pruža izvrsnu odskočnu dasku za ostvarivanje želja i mijenjanje loših navika koje su nas dosad sputavale. A sve što je potrebno je dobar game plan…

1. Zapisati nove želje i ciljeve

Budimo realni, ako do jeseni nismo ostvarili ciljeve koje smo si zacrtali – vjerojatno ih nećemo niti ostvariti. Jer je kraj godine preblizu! A što tada radimo? Donosimo nove ciljeve, naravno… Ovu jesen zapišite ciljeve koje ste željeli ostvariti, no niste uspjeli, kao i one na kojima i dalje radite i evaluirajte ih. Želite li i dalje iste stvari? Možda vam se promijenila perspektiva? Nikad nije kasno za uvođenje novih ako su oni prikladniji za vas sada nego što su bili na početku godine. Pogledajte ih i pitajte se: “Donose li mi sreću?” Ako vaš cilj u vama ne pobuđuje dašak čiste radosti kao što pospremanje veseli Marie Kondo – možda je vrijeme da te ciljeve zaboravite i fokusirate se na druge. I ne zaboravimo ono što nismo mogli ostvariti. Dok će jedni biti vrijedni vašega truda, drugi neće. Nakon ovakve liste bit ćete sigurni u to što želite realizirati u narednih nekoliko mjeseci! Bez brige, vaš plan može sadržavati stavke poput „bojanja kose u pastelnu nijansu“ i „traženje promocije na poslu“ – sve je podjednako bitno!

2. Napraviti plan kako ostvariti svoje želje i ciljeve

Iako je napraviti listu pola posla – kaže se kako su ciljevi bez plana samo snovi, što znači da na ciljevima treba aktivno raditi. Trenutno je popularno manifestirati svoje želje, no u cijelom tom movement javljaju se skeptici koje omalovažavaju vrijednost pristupa. Kako bi manifestiranje uspjelo, zapisane ciljeve i želje morate ponavljati i prisjećati se zašto ih zaslužujete dobiti, a oni će s vremenom naprosto doći. Sugeriramo vam da složene ciljeve razlomite na manje, lakše ostvarive korake kako biste ih brže ostvarili. Primjerice, želite li napokon otputovati u Rim, umjesto da odmah kupujete karte i rezervirate hotel, izradite kasicu u koju ćete svakodnevno odvojiti pet do deset kuna – i za 6 mjeseci potapšajte sebe po ramenima dok ispijate cappuccino na Piazzi del Popolo. Ako vam je planiranje putovanja previše intenzivno, možda se možete odvažiti na neku jednostavniju, vikend destinaciju… Tu ne bi trebalo biti previše kalkulacije!

3. Ostvariti opipljive želje i ciljeve

Ponekad je dobro krenuti s malim ciljevima jer će nam oni biti konstantni podsjetnik da smo neke od svojih želja i ostvarili. Ako ste oduvijek htjeli plavu kosu, najjednostavnije je otići kod frizera. Živcira vas stara polica? Ofarbajte je! Živcira vas odjeća koju ne nosite? Donirajte je! Osim što ovakvim činovima mijenjate svoju dnevnu dinamiku, pritom iznosite negativnu energiju i unosite pozitivnu – uz prazan ormar, imat ćete mjesta za novu garderobu, a nova boja kose potaknut će i neke nove frizure. Sljedeći korak? Nešto veliko, jer hej – svoje ciljeve već ostvarujete! I konačno vidite onaj kovčeg na dnu ormara koji je idealnih dimenzija za kratki bijeg od gradske vreve!

4. Donositi bolje životne odluke

Svi imamo poroke. Mogu biti jednostavni poput čokolade, teži poput cigareta ili najteže, ovisnosti o bliskim osobama koje nam crpe energiju. Protekle dvije godine pokazale su nam više nego ikad koliko je bitno stvarati prioritete u životu i birati bolje za sebe. Sve kreće od zdravlja,koje bi nam trebalo biti ultimativan prioritet. Živimo brzo i stresno, toga smo svjesni, no već jedna drastična promjena za vašu dobrobit poboljšat će kvalitetu života. Primjerice, vježbanjem ćete izgledati bolje, ali i brže se riješiti stresa i bolje spavati, a odabirom kvalitetnijih namirnica i zdravom prehranom poboljšat ćete imunitet, biti zdraviji i fit! Na listi prioriteta bi trebali biti i redoviti pregledi koje trebamo obaviti, poput stomatološkog ili sistematskog. Kako bilo, donesite barem jednu dobru odluku za sebe, a nakon što je ostvarite, lakše ćete se odlučiti na mijenjanje i nekih težih!

5. Živjeti punim plućima

Znate li da Hrvati svoj život ocjenjuju tek mršavom trojkom?! Imamo samo jedan život i trebamo ga živjeti punim plućima! Koliko puta ste propustili dobru priliku jer ste mislili da sada nije vrijeme za nju? Ovu jesen uhvatite svaku priliku, a neka prva sljedeća bude opuštena, neopterećena i toliko zabavna da će potaknuti pozitivnu promjenu i pomoći vam da ostvarite sve svoje ciljeve. Spakirajte kofere i uputite se u Terme Tuhelj. Dovoljan je samo jedan vikend da napunite baterije i preporođeni krenete u ispunjenje vašeg jesenskog plana. Bilo da ste sami, s partnerom ili s obitelji, iskoristite čari SPAeVITA wellness centra Termi Tuhelj, od kojih vas dijeli tek kratka vožnja prije odlaska i blaženstvo bez stresa nakon dolaska u grad. Osim fantastičnih bazena u Vodenom planetu koji su nezaboravna zabava za djecu i odrasle, uživajte i u najvećem Svijetu sauna u Hrvatskoj ili na jednoj od mnogobrojnih masaža koje će opustiti um i tijelo. Želite li provesti kvalitetno vrijeme s vašim partnerom, sugeriramo isprobavanje jednih od mnogih top tretmana za parove; masaža u paru, privatna wellness oaza s Whirlpoolom i zonom za opuštanje, intimne kupke… a nezaobilazna je i romantična večera u jedinstvenom ambijentu restorana Dvorac Mihanović. Započnite jesenski restart puni elana i pozitive – jer tada vam je samo nebo granica!