NATIVE

Kako potaknuti tijelo na aktivnost i spriječiti proljetni umor na vrijeme?


Milisekunde smo odbrojavali do pravog proljeća i sunčanih dana te sada napokon možemo odahnuti jer uživamo blagodati toplijeg vremena. Jeste li već odradili prvi roštilj ili uživali u pikniku u nekom od parkova? Jeste li se napokon odvažili i počeli planinariti? Ako je odgovor pozitivan, čestitamo, prvi korak protiv proljetnog umora već ste učinili! No, što kada iscrpljenost uzrokovana promjenom vanjske temperature potraje duže nego smo planirali? Donosimo nekoliko ideja koji mogu pogodovati baš svima!

Provodite vrijeme u prirodi

Uživajte na suncu i iskoristite blizinu prirode, bilo u okruženju doma ili u pauzi za ručak. Umjesto da jurite do lokalnog kafića po dozu kofeina, dogovorite se s kolegama, ponesite hranu za van i pauzu za ručak provedete u parku. Umjesto da trčite na traci u teretani, zašto ne biste otrčali pola sata u prirodi? Benefiti vremena provedenog na zraku su brojni: čistite pluća, potičete rad probave, srca i imuniteta uopće, povećavate energiju i bistrite um. No, osim trčanja, zašto ne biste probali i neke druge aktivnosti u prirodi poput joge, pilatesa, vježbi disanja ili pomalo zaboravljene vještine Capoeira? Aktivirajte svoju snagu i ojačajte imunitet u trenu.

Konzumacija svježih namirnica lokalnog uzgoja

Toplim danima posebno se veselimo zbog šarenog tanjura, kao i svježeg povrća i voća koje u zimskim danima oskudijeva. Oboružajte se C vitaminom iz bobičastog voća i agruma, B vitaminom iz orašastih plodova, bijelog mesa i jaja, E vitaminom iz avokada, špinata i manga te ostalim namirnicama koje obiluju željezom, cinkom, selenom i magnezijem. Prijedlog plus je da umjesto kupovanja namirnica jednom tjedno radije uzimate manje količine s tržnica, OPG-ova ili malih lokalnih trgovina u kojima su dostupne lokalne namirnice. Pretvorite kuhinju u omiljeno mjesto u domu!

Odbacite jednostavne šećere i loše navike

S razlogom „comfort food“ nosi ime koje nosi, no ne dopustite da vam hrana za utjehu preuzme život. Uživajte u kuhanju i shvatit ćete koliko zdravih i finih namirnica možete iskoristiti u kulinarstvu. Nemojte upasti u zamku kratkoročnih dijeta i birati brze recepte koje obećavaju još brže rezultate jer ćete se vjerojatno susresti s naglom željom za „zabranjenim šećerima“ i učiniti jo-jo efekt vraćanja kilograma. Postepeno odbacujte slatkiše, duboko prženi fast food, šećere iz industrijskih sokova i naravno, visoko kaloričan alkohol. U rezervi uvijek možete imati tamnu čokoladu i kvalitetno crno vino jer umjerenost je vrlina ;).

Dodaci prehrani za jači imunitet

Sad kad ste školski slijedili sve upute, sitnice vas dijele i na korak ste do zdravog imuniteta i puni energije. Vitamini i minerali iz hrane ponekad ipak trebaju još malo pojačanje, a možete ga dobiti uzimanjem dodataka prehrani koji sadrže mliječno-kisele bakterije koje pospješuju povratak i održavanje ravnoteže crijevne mikrobiote. U nizu proizvoda na tržištu trenutno se ističe Linex Complex koji sadrži kombinaciju LrGG soja mliječno kiselih bakterija, cinka i vitamina B1, B2 i B6. Već jedna kapsula ovog dodatka prehrani sadrži više od 10 milijardi korisnih bakterija Lactobacillus rhamnosus GG, vitamine B skupine i cink koji zajedno mogu pomoći u održavanju ravnoteže u našem probavnom sustavu te posljedično i u  našem tijelu. Zamislite koliko imunitet može imati koristi ako svakodnevno pijete po jednu kapsulu ove dobitne kombinacije! Birajte više energije, bolju ravnotežu, jači imunitet i pripremite se na sve dnevne izazove i proljetne dane bez umora!

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Sponzorirani članak.

Reference:
Proljetni umor. HZJZ. Dostupno na: https://javno-zdravlje.hr/19-proljetni-umor/, pristupljeno 4.2022.
Health Benefits of Getting Outside. Dostupno na: https://www.webmd.com/balance/ss/slideshow-health-benefits-nature, pristupljeno 4.2022.
The Health Benefits of Fresh Air. Dostupno na: https://physiofalmouthplus.co.uk/health-benefits-fresh-air/, pristupljeno 4.2022.
Feeling well despite springtime lethargy. Dostupno na: https://www.medi.de/en/healthy-life/beauty/fit-for-spring/, pristupljeno 4.2022.
Defeat spring fatigue syndrome with food and help your body recover natural energy. Dostupno na: https://alternativa-za-vas.com/en/index.php/clanak/article/spring-fatigue-syndrome, pristupljeno 4.2022.
Sindrom proljetnog umora. Dostupno na: http://www.inpharma.hr/index.php/news/125/20/Sindrom-proljetnog-umora, pristupljeno 4.2022.
Uputa za Linex Complex.