NATIVE

Kako prepoznati razliku između alergija i intolerancije na hranu? Iako slični, simptomi se razlikuju!


Osjećate li nadutost, nemir u crijevima ili grčeve u želucu nakon određenog obroka? Dobijete li osip i crvenilo ili vas ponekad boli glava nakon jela, a uz to se često znate osjećati omamljeno ili anksiozno? Možda vas ponekad svrbi i pecka jezik dok jedete banane, ananas, rajčice ili neko drugo voće i povrće, a ne isključujete niti otežano disanje i curenje nosa nakon konzumacije nekih namirnica?

Neobjašnjivi simptomi nakon obroka, uključujući i cjelokupno raspoloženje, glavni su pokazatelji utjecaja hrane na opće stanje organizma. Kod nekih osoba hrana može uzrokovati određene neželjene reakcije, čiji intenzitet može varirati od blagoga do snažnoga pa čak i opasnog po život. Takve reakcije javljaju se kod osoba koje su preosjetljive na određenu hranu i njezine sastojke, a preosjetljivost se može manifestirati i kao intolerancija i kao alergija na hranu.

Sve navedene simptome na prvu ćemo odmah povezati s alergijom na hranu, dok to nije uvijek i slučaj. Ako ste na većinu navedenih simptoma odgovorili potvrdno, velika je vjerojatnost da zapravo imate intoleranciju na histamin iz određene namirnice, pogrešno sumnjajući na alergiju koja je nešto sasvim drugo.

Kako razlikovati alergiju i intoleranciju?

Pojam alergije i intolerancije se u raznim razgovorima tretira kao jednak pojam iako se itekako razlikuju. Razlika je u tome što alergijska reakcija nastaje kao odgovor imunološkog sustava, dok je intolerancija znak da probavni sustav nije sposoban probaviti neke sastojke. Sukladno tome, alergija na hranu definira se kao imunološki posredovana preosjetljivost na alergene iz hrane te uključuje gastrointestinalne simptome, mučninu, povraćanje, bol u abdomenu i proljev te opće simptome kao što su rinitis, astma, edem, hipotenzija, svrbež, urtikarija, dermatitis, bronhospazam, a u najtežim slučajevima čak i anafilaktički šok.

S druge strane, intolerancija na hranu pojavljuje se kao reakcija organizma na unos određene hrane ili sastojaka hrane. Ona kao takva ne predstavlja alergiju, niti trovanje hranom, iako kao i kod spomenutih slučajeva izaziva nepoželjne reakcije. Kod intolerancije one općenito nisu intenziteta koji bi mogao ugroziti život, a simptomi premda nalikuju onima kao kod klasične alergije, na kraju su blaži i kraćeg trajanja, ali i dalje neugodni.

Intolerancija na histamin

Posebnu pažnju u posljednje vrijeme privlači intolerancija na histamin kao sastojak hrane. Histamin je vrlo važna biokemijska supstanca, koja je neophodna za efikasno funkcioniranje organizma. U prijevodu, on pomaže tijelu da se riješi nečega što ga muči,  u ovom slučaju – alergena. Jedna od čestih pojava koje će ukazati na intoleranciju su tegobe koje se javljaju kod konzumacije namirnica koje se uopće ne nalaze na popisu najčešćih alergenih namirnica.

Pojeli ste obrok koji ne sadrži ništa što bi trebalo izazvati reakciju, a svejedno uslijedi neki od simptoma. U tom slučaju vaš organizam vrlo vjerojatno reagira na histamin ili čak i konzervanse. Kada se konzumira hrana koja sadrži konzervanse, boje i arome, u organizmu se oslobađa velika količina histamina koji će na kraju izazvati sve one slične simptome kao i alergijska reakcija.

Razlog nastanka intolerancije na histamin je netemeljito probavljanje hrane koje nastaje zbog manjka enzima diamin oksidaza čija je zadaća razgraditi histamin kako bi tijelo normalno funkcioniralo.

Simptomi se obično pojavljuju nakon pola sata, a mogu nestati nakon 24 sata od uzimanja određene hrane. Mučnina, povraćanje, kroničan umor, otekline, kihanje, začepljen nos, visoka temperatura, ubrzani puls, otežano disanje i anksioznost samo su neki od simptoma s kojima se ljudi susreću.

Neke namirnice prirodno sadrže veće količine histamina, a tu uglavnom spada fermentirana hrana i alkohol – pogotovo crveno vino. U namirnice bogate histaminom ubrajaju se i riba i školjkaši, sir, kruh, određeno povrće i voće, razne mesne prerađevine, umaci, ali i čokolada.

Prirodno rješenje

Pristup intoleranciji na histamin trebao bi uključivati izbjegavanje unosa histamina putem hrane što je izrazito teško i naporno. Ovakve situacije koje uključuju strah od posljedica i izbjegavanje fine nam hrane, dugoročno narušavaju kvalitetu života i zadovoljstvo pojedinca.

Jednako tako zadovoljstvo i kvalitetu narušavaju i simptomi pa je izrazito važno naći odgovarajuće rješenje koje je dostupno u obliku dodataka prehrani koji mogu poboljšati djelovanje enzima koji razgrađuju histamin.

Daosin® je prvi proizvod u svijetu koji sadrži enzim DiAminOksidazu (DAO) koji snižava razinu histamina. Daosin na taj način nadoknađuje manjak DAO enzima kako bi histamin iz hrane ponovo mogao biti normalno razgrađen. Konzumacija jedne kapsule 15 minuta prije obroka spriječit će neželjene reakcije te prirodno djelovati protiv probavnih i dišnih smetnji, migrene i ostalih nuspojava uslijed nepodnošenja određenih namirnica. Na taj način jednostavno se poboljšava kvaliteta života osobama s intolerancijom, omogućavajući im konzumiranje hrane bogate histaminom.

Svaka od nuspojava koja se javlja nakon obroka, nužno ne mora biti alergijska reakcija. Pritom je važno dobro osluškivati svoje tijelo te pratiti trajanje i intenzitet nuspojava. Strah od namirnica koje bi vam nekad prouzročile neugodne simptome nema potrebe uskraćivati si. Bili gurman ili ne, užitak u omiljenoj hrani ili piću bez posljedica jedna je od svakodnevnih aktivnosti koja na kraju bitno utječe na sveopće stanje našeg zdravlja te psihičkog raspoloženja i fizičkog izgleda.

Neizravno svi od simptoma itekako mogu utjecati na kvalitetu naše svakodnevice, a Daosin može pomoći u uspostavljanju zdravog načina života i održavanju ravnoteže uživajući u svemu onome što ne želimo izbjegavati!

*Nemojte prekoračiti preporučenu dnevnu dozu! Dodaci prehrani nisu nadomjestak uravnoteženoj i raznovrsnoj prehrani i zdravom stilu života. Čuvati od pogleda i dohvata djece.