NATIVE

Koji ste tip kupca?


Ovo su 3 najpopularnija tipa kupaca u 2022. godini!

Želite li na brzinu ući u supermarket, ne čekati na blagajni dulje od pet minuta i donijeti vrećice pune namirnica doma u svega petnaestak minuta? Jeste li tip osobe koje planiraju kupnju unaprijed, vođene akcijama, popustima i dobrim ponudama? Ili jednostavno uživate u iskustvu kupnje, neovisno o tome kupujte li organske šparoge, zemlju za cvijeće ili novi mirisni omekšivač koji vas podsjeća na djetinjstvo? Ovo su tri tipična kupca modernog tržišta, a svima je zajednički cilj – ponuda i kupnja koju zaslužuju!

Volite li svakodnevni odlazak u kupnju po svježe namirnice ili je to ipak dio vaše tjedne rutine? Pratite li akcije i popuste i koristite li aplikacije za povoljniju kupnju? Oduševljava li vas guranje kolica po trgovini ili ste jedna od onih osoba koje bi najradije sve ponijele u ruci? Iako nekad pomislite da ljudi obavljaju kupnju iz istih razloga kao i vi, moramo istaknuti da možda niste u pravu. Ovisno o ponudi i potražnji, kao i novcu i vremenu kojima raspolažemo, dijelimo kupce na tri tipa prema njihovim ciljevima:

Brzi kupac

Ovaj tip kupca učinit će sve što je moguće kako bi skratio vrijeme svog boravka u trgovini. Riječ je najčešće o mladim zaposlenim osobama koje žele obaviti sve na brzinu. Cijena im je važna, no ne najvažnija stvar na svijetu. Ne vole dugo hodati po šoping centrima, radije će na jednom mjestu kupiti sve što im treba – hranu, biljke, sportsku opremu, potrepštine za kućanstvo i male kućanske aparate. Prate trendove i znaju na kojim je lokacijama dobro kupovati. Žele mjesto na kojem mogu birati između više od 15.000 proizvoda domaćih, stranih i marki vlastite proizvodnje.

Ako brzi kupac mora čekati dulje od 10 minuta na odjelu mesnice, radije će ostati bez buta nego čekati u redu. Super vijest za njih je da postoje mjesta na kojima se gotovo uopće ne čeka na blagajni. Kaufland čak jamči da će svoje kupce nagraditi s 10 kuna na poklon-kartici ako vrijeme tog čekanja dulje od pet minuta.

Value for money kupac

Imati ovakvu osobu za prijatelja ili člana obitelji je kao da ste dobili na lutriji. Ako ste sami takvi, onda pogotovo. Od popusta, preko akcija ‘3 za cijenu 2’ i posebnih ponuda, do novosti na tržištu, value for money kupac kupuje jako odgovorno. Ne dopustite da vas zavara činjenica da oni koji odabiru jeftinije proizvode nužno biraju i one nešto lošije kvalitete. Oni će naći 70 posto sniženu superluksuznu čokoladu ili teglicu omiljenog namaza po najpovoljnijoj cijeni na tržištu.

Ovi kupci prate sve što se događa na tržištu, od cijene goriva do cijene riže. Ako se određeni brend supermarketa s vlastitom proizvodnjom, poput K – Classic, pokaže kao istinski value for money, kupac koji bira povoljne proizvode neće tražiti dalje, već će mu biti vjeran. Ako je pak našao mjesto na kojem svaki tjedan TOP 100 najtraženijih proizvoda sa sniženom redovnom cijenom i na kojem je više od 800 proizvoda na akciji svakog tjedna uz velike zalihe, pametni kupac je više nego zadovoljan. Posebno ako sa sobom uvijek imaju karticu lojalnosti za Kaufland Card, pomoću koje ostvaruje dodatne uštede i pogodnosti!

Inspirativni kupac

Iako se lakomisleno može zaključiti da je ovakav tip kupaca najdraži trgovcima i trgovačkim lancima jer ne pitaju za cijenu te traže iskustvo i priču, oni koji biraju iskustvo često su vrlo zahtjevni. Vole istraživati brendove, izvornost namirnica, priču o malom obiteljskom OPG-u za proizvodnju sira… Uzgojit će jagode na balkonu i za to im trebaju dobre sadnice, ali će i nabaviti sve male kućanske uređaje koji će im olakšati život, smanjiti vrijeme kuhanja ili čišćenja i kupiti toliko nišne stvari za koje niste ni znali da postoje, poput aparatića za kockice avokada.

Kupci inspirirani životnim stilom često imaju višu kupovnu moć i ne ustručavaju se potrošiti iznadprosječnu svotu novca pri regularnoj tjednoj kupnji. Ipak, zauzvrat očekuju ono što najviše traže – kvalitetu i vjerodostojnost marke. Žele veliku trgovinu koja ima pregršt brendova u ponudi i beskompromisno svježe namirnice. Ako su usput takve namirnice dostupne po akcijskim cijenama, to je dodatni plus. Inspirirani kupac zna da postoje supermarketi poput Kauflanda, na koji se mogu osloniti i koji im nudi baš sve što zamisle na jednom mjestu!