NATIVE

Ljetni recept od kojeg će vam narasti zazubice


direktno s Tajlanda!

Kalorije se ne broje dok smo na godišnjem ili tako nekako? Odmaranje na obali uz čašu rashlađujućeg koktela, druženje s prijateljima uz roštilj ili zasluženo opuštanje uz kavu, kolač i knjigu – izbor je na vama.

No svjesni ste toga da te sitne radosti mogu značiti i pokoji kilogram gore na vagi. Ne brinite, nismo uključili svoj mjerač kalorija, nego smo se odlučili inspirirati društvenim mrežama i genijalnim food influencerima koji se sve više okreću plant-based prehrani, a ona je daleko od dosadne, jednolične i skupe. Odabrali smo za vas fino, zdravo, zasitno i hrskavo jelo. Vjerojatno će vas neće iznenaditi to da je riječ o salati jer je ipak ona bila i ostala ultimativno ljetno jelo. Zapravo, nije ovdje riječ o bilo kakvoj salati, nego onoj koja sadrži sve nutrijente i prikladnoj za vegane, vegetarijance i svejede.

Ljetnoj salati možemo ispjevati iskrene hvalospjeve. Ako je dobro pripremljena, može vas satima držati sitima. Obrok je to koji je ugodan nepcu, a zbog kojeg će vam želudac biti itekako zahvalan. Temelj jelu je naravno salata, narezano povrće i zanimljivo egzotično voće, ali svi ti sastojci ne bi se mogli povezati bez dobrog umaka, u čemu mogu griješiti čak i osobe koje doista paze na prehranu. Nakon zdravih sastojaka poput rikole, rajčice, tikvice i – po izboru – komadića tune, puretine ili veganskog odreska mnogi u neznanju posežu za preljevima ili umacima koji nisu prikladni za salatu. Samo jedna jušna žlica slatko-kiselog umaka ili umaka na bazi punomasnog vrhnja može prijeći i dvostruku kalorijsku vrijednost cijele vaše salatice.

No ne bježite od kalorija ako su one dobre. Dapače, sirovi sastojci salate nisu vrijednosno bogati kalorijama pa će vam dobar i kvalitetan umak biti poput šlaga na torti. Ne možete pobjeći od umaka? Niti ne morate, ali onda birajte laganije umake kojim su dodani intenzivniji sastojci i začini. Ove sezone oduševljava fini umak Planet of Plants, dodatak salati s vlascem, đumbirom, kurkumom i kuminom.

Bez ustručavanja možemo zaključiti da ovi sastojci već zvuče kao rapsodija okusa. To naravno nije sve. Dodajte umaku još malo kikirikija. Veliko ‘da’ kažemo zdravim masnoćama i ugljikohidratima jer nam oni daju energiju za cijeli dan. Kako bi se delikatesni egozotični okusi bolje stopili, dodajte malo citrusa. Izbor uvijek može pasti na limunov sok jer će dati idealnu kiselost. Dresing je to koji ste toliko dugo tražili!

Odabir salate je ključan. Ona koja je popularna među trendseterima Kalifornije svakako je baby kelj, koji je kao samostalan proizvod malo teže naći u našim krajevima, no pakiranje baby salate u kojem su mješavina mladog špinata, blitve i kalea svakako dobro dođe. Narežite nekoliko listova baby kalea, izvucite nekoliko listova iz glavice kupusa, dodajte na trakice narezanu mrkvicu, rog papriku, mladi luk ili vlasac.

Bogati su to izvori nutrijenata, od željeza iz kelja, preko vitamina A, B, C, E i K iz kupusa, odličnog za probavu i imunitet, do mrkve i luka koji su koliko klasičan dodatak kuhinji, toliko i prirodno slatki začini… Dodajte duginim bojama na tanjuru još malo mladog luka i onda omiljeni dodatak – mango. Ovo voće toliko se dobro slaže sa salatom da sve zdjelice poke, salate na azijski način i stakleni rezanci s ljutim umakom gube smisao bez sočnog voća koje najbolje uspijeva u predjelima Mjanmara, Indije i Bangladeša.

Kada već spominjemo daleke zemlje, ova salata će vas za tren oka odvesti u neke ljepše i nove krajeve, na daleke plaže Phuketa, Koh Samuija ili na otoke Phi Phi. Tajna vitke linije stanovnika Azije upravo leži u svježim i sirovim namirnicama kojima dominira salata uz malo začina. No vratimo se još malo na našu salatu, njezine sastojke i pripremu:

Sastojci

Za salatu

  • 2 šalice nasjeckanog kelja

  • 3 šalice nasjeckanog kupusa

  • šalica i pol nasjeckane rog paprike

  • pola šalice nasjeckane mrkve

  • trećina šalice nasjeckanog mladog luka

  • mango

  • oljušteni kikiriki

Za dresing

  • 4 žlice umaka Planet of Plants

  • sok od limete

  • voda po želji

Priprema:

U veliku zdjelu tanko narežite nekoliko listova kelja, kupusa, crvene rog paprike, mrkvu, mango i mladi luk. Ostavite mjesta sa stane kako biste sve sastojke mogli dobro izmiješati kada dodate umak. Za pripremu dresinga najbolje je uzeti blender ili sjeckalicu jer su umaci teško topivi i morat ćete se pomučiti ako ih ručno želite miješati.

U posudicu dodajte četiri žlice umaka Planet of Plants i iscijeđeni sok limete. Blendajte dok ne dobijete jednoličnu masu, a začinite po želji tek s malo papra i razrijedite po potrebi vodom. Spomenuli smo to da umak Planet of Plants sadrži kurkumu, kumin, vlasac i đumbir, što su već dovoljno intenzivni okusi, pa nema potrebe za dodatnim začinima.

Dodajte dresing salati i cik-cak potezima žlicom prelijte s vrha po salati te za kraj dodajte još malo kikirikija i tučenog papra. I naravno, dobar tek!