NATIVE

Mala povijest najpoznatijeg jela svijeta


Izum zapadne gastronomije star je tisućama godina

Kad se radi o hrani, sendvič je vjerojatno jedan od najgenijalnijih izuma u gastronomskom svijetu, ukusan koliko i praktičan zalogaj, s dovoljno proteina da se može nazvati i ručkom.  Globalna popularnost ne jenjava ni danas iako postoji već stotinama godina. Prema nekim podacima, godišnje se proda čak preko 4 milijarde sendviča u svijetu.

U kruhu, kroasanu, toplom pecivu ili tostu, s pečenim mesom, šunkom, pršutom ili kulenom, vegetarijanski ili gurmanski, s dodatkom kečapa, majoneze, raznih salata i namaza – receptima za sendviče nema kraja.

Engleski plemić iz 18. stoljeća popularizirao istoimeni obrok

Legenda kaže kako je sendvič dobio ime po lordu Sandwichu koji je dijelio ime zajedno s gradom u kojem je živio. Njegovo pravo ime je John Montaga, a živio je u Engleskoj davne 1762. godine. Navodno je bio strastveni kockar koji se teško odvajao od kockarskog stola te mu nije preostajalo vremena ni za obrok. Tako je, ponukan glađu i ometen usred igre, zatražio svog batlera da mu donese ‘komad mesa prekriven šnitama kruha’ kako ne bi zamastio prste. Ljudi diljem Engleske počeli su potom naručivati hranu – onako kako to radi Sandwich i – sendvič se rodio!

 Prvi pisani trag riječi ‘sendvič’ dolazi iz dnevnika engleskog povjesničara Edwarda Gibbona

Sendvič zovemo sendvičem zbog 4. grofa od Sandwicha, no on nije prvi koji je došao na tu ideju. Istina je da zapravo ne znamo tko je zapravo prvi izumio sendvič, ali on postoji u raznim oblicima tisućama godina. Dana 24. studenog 1762., Edward Gibbon pisao je u svom dnevniku o tome kako je vidio muškarce kako jedu ‘malo hladnog mesa ili sendvič’ te se taj isti rukopis spominje kao prvi spomen riječi ‘sendvič’. Jedan od najranijih poznatih jedača sendviča bio je Hillel Stariji, rabin i učenjak koji je rođen u Babilonu i živio u Jeruzalemu tijekom prvog stoljeća prije Krista. Hillel je pravio sendviče od pashalne janjetine, gorkog bilja i beskvasnog kruha matzo.

Hrana radničke klase 19. stoljeća

Tijekom 19. stoljeća, popularnost sendviča u Španjolskoj i Engleskoj dramatično raste paralelno s usponom industrijskog društva i radničke klase, posebice zbog toga što je brz, jeftin i prenosiv obrok. 1850-ih u Londonu najmanje 70% uličnih prodavača prodaje sendviče sa šunkom. U zapadnoj Nizozemskoj tog istog desetljeća niču razni sendvič barovi kao važan oblik restorana tog vremena.

Sendviči postaju popularni u Americi

Svemu je prethodio slavni namaz od kikirikija koji je predstavljen još 1901. godine u časopisu The Boston Cooking School Magazine of Culinary Science & Domestic Economics, a cilj mu je bio navesti američku djecu da zavole poznati recept za sendvič s maslacem od kikirikija i želeom. Do početka 20. stoljeća kruh postaje glavna namirnica američke prehrane, a sendvič istovremeno stječe popularnost u razmjerima kao i na Mediteranu.

Ne postoji točna definicija sendviča

U gastronomskim krugovima nerijetko se vode rasprave oko točne definicije sendviča. U SAD-u, sud u Bostonu presudio je 2006. godine da sendvič uključuje najmanje dvije kriške kruha čime isključuje burritos, tacos i quesadillas, koji se obično prave od jedne tortilje i pune izborom nadjeva od mesa, riže i graha, iz definicije sendviča.  Problem je proizašao iz pitanja može li se restoran koji je prodavao burrito preseliti u trgovački centar gdje je drugi restoran imao klauzulu o zabrani tržišnog natjecanja u svom najmu koja je zabranjivala druge trgovine “sendvičima”.

U Španjolskoj je riječ sendvič posuđena iz engleskog jezika i odnosi se na prehrambeni proizvod napravljen od engleskog sendvič kruha poznat kao bocadillo.

U Francuskoj je to Croque monsieur, topli sendvič napravljen od šunke i sira.

Svaka zemlja ima svoj reprezentativan sendvič kao i svoju definiciju onoga što ga čini sendvičem no više manje svi se slažu kako se radi o – ‘dvije ili više kriški kruha ili razdijeljena peciva s nadjevom između’ i – obroku koji je zauvijek upisao svoju povijest u gastronomskom svijetu.

Iako se svjetski dan sendviča obilježava tek 3. studenog, s obzirom na to da svi toliko volimo ovo jednostavno jelo, kao svojevrsnu odu sendviču, donosimo vam kratku povijest ovog briljantnog „izuma“. Ujedno, predlažemo vam da isprobate sendviče na Petrolovim i Croduxovim prodajnim mjestima gdje, u bogatoj ponudi raznih kombinacija i okusa, svaki šesti dobijete – GRATIS! Ovu odličnu pogodnost možete iskoristiti sve do 31. svibnja ove godine.