NATIVE

Možda nam se 1884. čini nepojmljivo dalekom, ali te se godine odigrao niz ključnih stvari čije posljedice vidimo još i danas!


Vjerojatno bi tek malobrojnima od nas na pitanje što se ključnoga dogodilo 1884. godine, a da se posljedice tog događaja osjećaju još i danas, malo toga palo na pamet. Pa ipak, ova je godina, premda se ne čini osobito dinamičnom, povijest zadužila nizom značajnih događaja koji su zauvijek promijenili način na koji živimo. Kako globalno, tako i lokalno.

Avantura života

Te je godine, primjerice, Nikola Tesla emigrirao u Ameriku gdje je započeo svoju najznačajniju inovatorsku fazu. A sve to naš glasoviti izumitelj može zahvaliti benevolentnosti jednog od svojih šefova. Kad je upravitelj pariške podružnice Continental Edison vraćen u Sjedinjene Države, zatražio je, naime, da se ista pozivnica pošalje i Tesli. Tesla ju je, dakako, objeručke prihvatio te je 1884. godine emigrirao u Sjedinjene Države i zaposlio se u Edison Machine Works u New Yorku, gdje je radio na Edisonovom sustavu električnog osvjetljenja.

Pa ipak, sreća nije dugo trajala. Tesla je već nakon samo šest mjeseci radnog staža kod Edisona dao otkaz i to nakon, navodno, žestokog spora oko neisplaćenih plaća i bonusa. U svom je dnevniku označio i kraj prijateljskog odnosa između dvojice velikih izumitelja. Na dvije stranice Tesla je velikim slovima zapisao: “Good Good to Edison Machine Works.”.

Iduće je godine uz pomoć svojih investitora Roberta Lanea i Benjamina Vaila pokrenuo vlastitu tvrtku za rasvjetu, Tesla Electric Light & Manufacturing. No, ni taj se poslovni odnos nije pokazao najsretnijim rješenjem zbog čega je Tesla naredne godine proveo na prosjačkom štapu radeći kao električar i kopajući jarke za svega dva dolara dnevno.

Velika godina za arhitekturu

Osim za našeg najznačajnijeg znanstvenika, ova je godina bila prilično značajna i za arhitekturu. Tako je 1884. započela je gradnja Kipa slobode dok su u Zagrebu istovremeno završene dvije kultne institucije koje još i danas oblikuju lice Grada Zagreba.

Zahvaljujući nastojanjima biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu je 9. studenog otvorena galerija starih majstora. Strossmayer, premda đakovački biskup, odlučio je galeriju smjestiti u Zagreb, hrvatski glavni grad i kulturno središte. Isprva je u tu svrhu želio prostor na Gornjem gradu, no dodijeljena mu je mnogo zabačenija lokacija kod nekadašnjeg stočnog sajma, na samom rubu tada izgrađenog područja Zagreba. Kad je palača Akademije dovršena bila je posljednja zgrada na tom području, a južno od nje prostirala su se polja.

Nekoliko desetaka metara zračne udaljenosti zapadnije Herman Bolle iste je godine dovršio izgradnju reprezentativne Evangeličke crkve u Zagrebu, što je bio dio njegove sveobuhvatne obnove grada Zagreba koja je uvelike oblikovala današnji izgled naše metropole.

Uzbudljivo vrijeme u znanosti

Kad govorimo o aktualnim događajima u znanosti, Freud se te godine bavi utjecajem kokaina, u Zagrebu se udaraju temelji neurokirugije dok na međunarodna medicinska scenu stupa primjena lokalne anestezije i u stomatologiji! Osim toga, Kellogg 1883. godine čovječanstvo upoznaje sa žitaricama, patentiran je film za fotoaparat, a donesen je i prvi hrvatski zakon o autorskim pravima.

London se te 1884. s pravom smatrao jednim od najutjecajnijih gradova na svijetu s obzirom na činjenicu da su ondje objavljenje i dvije knjige od svjetskog značaja koje su važne još i danas – Huckelberry Finn i Oksfordski rječnik. A možda još i važnije, dogovoreno je da će Greenwich postati nulti meridijan. Sve je to samo uvod u jednu od najznačajnijih priča, onu o počecima Croatia osiguranja.

Kako je sve započelo

I kad smo već kod književnosti i početaka naše najveće i najstarije osiguravajuće kuće, važno je spomenuti kako su značajnu ulogu u pokretanju Croatia osiguranja odigrali upravo naši književnici August Šenoa i Ivan Mažuranić. Šenoa, tada zaposlenik Poglavarstva grada Zagreba, pokrenuo je za vrijeme Mažuranićeva banovanja brojne inicijative za jačanje gospodarske neovisnosti Hrvatske – a pokretanje Croatia osiguranja je samo jedna od njih.

Uz njih je, za realizaciju ove revolucionarne ideje, bio najzaslužniji i tadašnji zagrebački gradonačelnik Ivan Vončina kojem se pripisuje i članak objavljen 30. srpnja 1874. u kojem poziva Zagrepčane i Zagrepčanke da se ugledaju u njemačke gradove i osove na vlastite noge. U članku stoji: “Građani u potrebi za osiguranjem, budući da ni u Zagrebu niti u Hrvatskoj ne postoji domaće društvo, osiguravaju svoje kuće i pokretnu imovinu kod stranih osiguravajućih društava. Stranim društvima plaćaju svake godine propisanu premiju. Dioničari pak stranih društava dijele godinama dividendu, a bukne li u Zagrebu vatra, zagrebački je građani gase i pogase kao besplatni težaci tih stranih dioničara”.

Institucija koja ide ukorak s vremenom

Croatijina mreža doseže svaki kutak Hrvatske i kao jedna od najstarijih financijskih institucija u zemlji, više od stoljeća predstavlja stup zajednice posvećen pokretanju pozitivnih promjena. Kontinuirano podržavamo projekte koji pomažu u očuvanju kulturnih vrijednosti, potiču zdrav život i pozitivne životne navike te promiču solidarnost i pomažu u podizanju kvalitete života svim članovima društva.

Croatia osiguranje je lider na hrvatskom tržištu osiguranja, uspješan član Adris grupe i pouzdan partner svim internim i eksternim dionicima. U poslovanju se vodi vrijednostima izvrsnosti, društvene odgovornosti i posvećenosti, sve s ciljem kontinuiranog rasta i pružanja vrhunske usluge građanima. Croatia je predvodnik u kreiranju i implementaciji novih trendova u industriji slijedeći ideju da je budućnost osiguranja digitalna, izazovna i inovativna.

Prvo digitalno osiguranje

Shodno svojoj vizionarskoj misiji, Croatia osiguranje pokreće i prvo u potpunosti digitalno osiguranje u zemlji. LAQO, prvo hrvatsko 100 posto digitalno osiguranje, u svega godinu dana od lansiranja na tržište bilježi odlične rezultate te je pravi hit među korisnicima. Čak 1,3 milijuna korisnika u godinu dana posjetilo je LAQO web kako bi kupili LAQO osiguranje ili saznali više informacija.

LAQO, koje je prošle godine prema ocjenama stručnjaka proglašeno TECH inovacijom, može se pohvaliti i nizom nagrada i priznanja, među kojima se posebno ističe ona za najbolje korisničko iskustvo.