NATIVE

Naš poznati glazbenik otkrio je omiljenu aktivnost u pandemiji. Počeo je trčati i sada ne može stati!


Uvijek ste se pitali kako izgleda prosječan dan jednog glazbenika? Jedini pravi odgovor je – ne postoje dva ista. Više o svom pozivu i dnevnoj rutini otkrio nam je glazbenik s dvadesetogodišnjom karijerom Ivan Dečak. Frontman grupe Vatra priznaje – bez gadgeta bi bilo teško preživjeti dan!

Dinamičan, zahtjevan, drugačiji, ali i pomalo stresan. Takav je život glazbenika, ne krije Ivan Dečak, frontman grupe Vatra. Glazbenik, vokalist i umjetnik riječima, Dečak samouvjereno vlada scenom već više od 20 godina. No, kada muzičari dostignu određenu razinu uspjeha, ne znači da se mogu opustiti i živjeti od stare slave: „Draž mog posla je upravo činjenica da je svaki dan apsolutno drugačiji. Naravno, svaki dan je traganje za novim stihom, novom notom, i daj Bože, novom pjesmom. Iako taj proces traje malo duže kod mene. Rijetki su petci kad napišem pjesmu u jednom danu, ali to baš moj posao, ili više volim reći poziv, čini interesantnijim.“ Koncerti, gaže, nova zbivanja, a onda i promocije albuma, spotova… Sve to može malo razdrmati rutinu. Srećom, Dečak joj ionako nije sklon: „Vezano uz glazbu, volim apsolutnu spontanost. Mislim da rutina ubija kreativnost mog posla, tako da apsolutno uvijek spontanost.

 Glazba je uz Dečaka prisutna od 0 do 24. Ujutro kad se probudi umjesto TV-a sluša glazbu, popodne radi na glazbi, navečer opet sluša glazbu koja ga smiruje ili s djecom sluša dječje pjesme. No, svoju glazbu ipak ne sluša. Sluša ju na probama, koncertima i dok ju snima. Puno je to vlastitih nota, tako da vokalistu benda Vatra u slobodno vrijeme nije ni na kraj pameti slušati svoje pjesme, smije se. S druge strane, Dečak obožava modernost današnjice i mogućnosti reprodukcije inspirativne glazbe koja je samo click away. Srećom, u svakodnevici mu je prisutan pametni sat Garmin epix s AMOED ekranom koji ima mogućnost pohranjivanja velike količine glazbe i koji mu uz pomoć Wi-Fija, bez korištenja mobitela, omogućuje preuzimanje glazbe. A na kojoj platformi Dečak sluša glazbu? Može birati između Spotify, Amazon Musica i Deezera, unaprijed instaliranih na njegov epix!

No, iako ne voli rutinu, kao otac dvoje djece svoja jutra Ivan Dečak mora jako dobro organizirati: Kod mene je najmanja razina stresa ujutro kad djeca krenu u školu i vrtić, a ja odem na nasip trčati. Upravo tišina, mir i vrijeme provedeno sam sa sobom pokazuju najmanju količinu stresa. Najveći stres je uvijek nekako u tim popodnevnim satima, kad  većina ljudi svojim načinom života u današnje vrijeme doživljava veće razine stresa.

 Spomenute razine stresa njegov omiljeni pametni sat može mjeriti, a dobro dođe i za trčanje koje je počeo prakticirati prije dvije godine u pandemiji.

Osam do deset kilometara 4 do 5 puta tjedno, naglašava glazbenik. Pazi na tempo trčanja, mjeri korake i počeo je zadavati si sve veće izazove. „Moram priznati da mi je Garmin postao u jednu ruku kao kućni ljubimac koji je non stop uz mene. Daje mi informacije koje želim znati. Koristim ga nekoliko puta tjedno za trčanje i usput provjeravam kakav je tempo. Koraci su mi postali izazov u svakodnevnom danu. Prije toga nisam uopće razmišljao o spomenutim stvarima, a sad si zadajem sve više i više koraka i pokušavam ih stići. I moram priznati da sam zadovoljan“ , objašnjava Ivan Dečak i dodaje da bi jedino na spavanje trebao pripaziti.

Garmin ga redovito upozorava alarmom: Slabo spavanje ili loše spavanje! No, Ivan Dečak ističe, dok je nadolazećih ljetnih koncerata nakon dvije godine pandemijskog posta, i manjak sna se može preživjeti. Baterije će sigurno napuniti s obitelji s kojom se svake godine seli na Krk, svoju ljetnu bazu. Tamo će se možda okušati i u podvodnom ribolovu, koji je i razlog zašto mu je supruga rekla da mora nabaviti Garmin kako bi se konačno znalo koliko vremena provodi pod vodom!

U svakom slučaju, još je puno trčanja, podvodnih ribolova i zabavnih koncerata pred Ivanom Dečakom, a mi s nestrpljenjem čekamo novu pjesmu grupe Vatra.