NATIVE

Vojvođansku prijestolnicu treba posjetiti zbog vožnje Dunavom, prekrasne tvrđave i – kultnog sendviča.


A ako vam to nije dovoljno, tu je i najbogatiji kulturni program u čitavoj Europi

Ako ste ikada posjetili Novi Sad, znate da ljudi ondje svoje goste dočekuju širokih ruku. Grad je to savršene atmosfere i prijateljskog mentaliteta. Smješten na obali Dunava, sat vremena od Beograda, Novi Sad se oduvijek isticao svojom kulturno-povijesnom posebnošću. I ne samo to: ovaj je grad, pozicioniran točno na mjestu gdje se srednja Europa sljubljuje s Balkanom, savršeni miks koji uzima najbolje od oba svijeta.

Jeste li znali da Novi Sad mnogi nazivaju ‘Srpskom Atenom’? Vojvođanska prijestolnica privlači pažnju kako stranih, tako i domaćih turista. I ne samo zbog prijateljskih domaćina ili monumentalne Petrovaradinske tvrđave, ispod koje je postojalo utvrđeno naselje dvije tisuće godina prije Krista. Naime, širok izbor lokaliteta, kulturnih i inih, ali i aktivnosti koje ovaj grad nudi predstavljaju genijalno mjesto odmor. Tu je i rijeka, a znamo da gradovi na rijekama imaju svoj posebni ‘štih’, stil života. Možete, recimo, krstariti Dunavom, i to tako da unajmite vlastiti brod ili manju jahtu. Ako, pak, i niste neki iskusni kapetan – postoje i brodići koji imaju svog kapetana, a ruta kojom se vozite unaprijed je određena. Fino se zalegnite, probajte nešto od domaćih specijaliteta (čvarci, kobasice, ‘žuta supa’, paprikaš, ‘rinflajš’, razne vrste sireva…) i prepustite se toku rijeke. Novosadska vizura s Dunava je nevjerojatna.

Nakon što siđete s broda, predahnite. Pojedite još malo. A onda, poznati novosadski noći provod, uz zvuke jazza, tradicionalnog balkanskog folka ili elektronike. Za svakoga se nađe ponešto u tom gradu.

Nikako ne zaboraviti: kada vas glad uhvati u pol’ izlaska – između zvukova harmonike ili lasera elektronike – prošećite u centar i potražite kultni novosadski indexov sendvič, koji se kroz godine prometnuo u totalni brend. Lokalci se kunu da nema tog mamurluka koji ovaj nadaleko poznat sendvič – u velikoj, toploj kifli, s hrskavom šunkom, šampinjonima i ‘kačkavaljem’ (sirom) koji se topi u ustima – ne može izliječiti. Inače, index sendvič je ‘izumljen’ u Novom Sadu u srpnju sada već zaista davne 1984. godine, što znači da ove godine slavi svoj 38 rođendan.

Multikulturalan i otvoren mentalitet grada – koji se očituje u gastronomiji, kulturi i stanovništvu – nije, dakako, nastao u vakuumu. Burni povijesni događaji i migracije stanovništva ovdje su ostavili neizbrisiv trag. Jeste li znali da preko dvadesetak nacija živi u Novom Sadu, i Vojvodini općenito? Otuda i kuhinja koja podsjeća na mađarsku, njemačku, kao i katolička Crkva imena Marijinog, koja je jedna od najprepoznatljivijih građevina u Novom Sadu i dominira centrom grada – u kojemu su rimokatolici, zanimljivo, manjina.

Posljednjih je godina, dakako zbog društveno-političkih prilika i neprilika, Novi Sad brzo rastao u broju stanovništva i organizaciji života uopće. Ovaj ekonomski, sveučilišni, kulturni i privredni centar cijele Vojvodine blizu je glavnog grada Srbije, Beograda, koji je također, na svoj način, doživio nevjerojatnu ekspanziju. Posljedice toga osjećaju se i u glavnom gradu Vojvodine, koji je doživio totalni preporod.

A ono što slijedi, može ga samo dodatno pogurati u pravom smjeru.

Naime, čuli ste već – Novi Sad je Europska prijestolnica kulture 2022. godine. Svečano otvaranje cjelogodišnje kulturne manifestacije, u kojoj je 2020. godine uživala i naša Rijeka (doduše, uz stalne probleme s koronavirusom) , započinje jedinstvenom umjetničkom proslavom u Europi – ‘Doček 7530’.

Proslava ’Zeniteum :: 2022’, slovenskog avangardnog redatelja Dragana Živadinova, zakazana je za 13. siječanj, na ‘srpsku Novu godinu, a proslavit će, kroz umjetnost i kulturu, velika znanstvena imena – matematičare Milevu Marić Einstein i Milutina Milankovića.

Postavka svečanog otvorenja izniman je arhitektonsko-multimedijalni pothvat, a samo otvorenje održat će se na jednom od glavnih novosadskih bulevara, ispred Banovine, prema projektu poznatog srpskog arhitekte Dragiše Brašovana. Izložba ‘Vrijeme i vaseljena’ umjetnika dr. Dušana Jovovića i dr. Aleksandra Petrovića, profesora filozofije, bit će također otvorena 13. siječnja, u dvorani legendarnog novosadskog Studija M.

Iste večeri, Novosađani i njihovi gosti koji već pristižu u grad sa svih strana svijeta slušat će koncerte svjetskih glazbenika poput jednog od najboljih klarinetista svijeta – Andreasa Ottensamera – s dirigentom Darkom Butovcem i profesionalnim orkestrom Camerata Novi Sad. Proslavu će uveličati i ‘kraljica Fada’ Carminho, finski glazbenik Jimi Tenor, francuski cover bend Nouvelle Vague, američka pjevačica Chrystabell, Damir Urban, Josipa Lisac, Matija Dedić, Rudimental DJ, Bojana Vunturišević, Bilje Krstić i Bistrik Orkestar… Svirat će se na više od 40 lokacija u gradu. Koncerti će biti održani u neočekivanim prostorima kao što su Crkva sv. Imena Marijinog poznatija kao Katedrala, Reformatorska crkva, a također i u Sinagogi te prostoru Tvornice u Kreativnom okrugu, kao i u Srpskom narodnom kazalištu, Kazalištu mladih i na mnogim drugim mjestima.

To veliko otvaranje važne europske kulturne manifestacije, u kojoj će ove godine uživati Novosađani i njihovi gosti, tek je početak cijele priče koja se proteže kroz čitavu godinu i donosi bogat kulturni i umjetnički program.

Detaljne informacije, lokacije i raspored izuzetnih i zanimljivih događanja kroz čitavu novosadsku kulturnu godinu možete pronaći OVDJE.