NATIVE

Ne vjerujete da je opasnost koja vreba na internetu stvarna?


Evo vam primjera kako je jedan mali hakerski skandal promijenio tijek povijesti!

Možda ste upoznati s činjenicom kako je jedan od vodećih razloga koji tvrtke tjera u propast premali protok novca. Tome, nažalost, najčešće jest tako, ali se rijetko govori o tome da to nije jedini razlog zašto mnogi biznisi, nevezano uz njihovu veličinu, zatvaraju svoja vrata. Nova istraživanja, naime, upućuju na to da jednaka terminalna opasnost tvrtkama prijeti i od data breacheva, odnosno curenja podataka.

Pritom je statistika mnogo okrutnija za male i srednje poduzetnike. U prosjeku šez posto njih odlaze u bankrot unutar 60 posto njih u bankrot odlaze unutar šest mjeseci od napada dok će se veće kompanije poput Googlea izvući mnogo lakše, premda i dalje uz značajne gubitke.

Unatoč tome mnogi su poduzetnici još uvijek prilično skeptični kad su u pitanju ulaganja u bolje sustave cyber sigurnosti. Razlozi za to su razumljivi, novac kojeg ionako nedostaje ulaže se u sustave koji su od vitalnije važnosti jer se odražavaju direktno na bilancu. Pa ipak, tužna je stvarnost ta da će minimalno 20 posto tvrtki ove godine biti izloženo hakerskim napadima te da će jedna od osam tvrtki čiji su sustavi cyber sigurnosti probijeni zbog toga nepovratno propasti.

A šanse da se to dogodi upravo vama, proporcionalno rastu s vašom vidljivošću na internetu. Bez jake prisutnosti na digitalnim kanalima je danas, dakako, nemoguće preživjeti, zbog čega je ovaj podatak još i strašniji. Hakeri će, statistički gledano, prije napadati one tvrtke koje imaju veći digitalni footprint. Uz sve ono o čemu smo u ovom serijalu već pisali, ovo je još jedan razlog zašto bi svaki odgovoran poduzetnik trebao ozbiljno razmisliti o razini zaštite svoje cyber sigurnosti. Ne vjerujete nam?

Zaštite se na vrijeme i nabavite svoj Microsoft 365 paket već danas!

Više o paketima možete saznati ovdje.

Novac koji vjerojatno više nikad nećemo vidjeti

„Da skratimo priču. S našeg je poslovnog računa nestala prilična svota novaca. Slučaj smo uredno prijavili banci u kojoj su nas smirili rekavši da će nam se novac vratiti za koji dan. Otada je prošlo pola godine, a novcu ni traga. Budući da smo mala obiteljska tvrtka, taj nam novac treba kako bismo preživjeli mjesec. U jednom smo trenutku morali prodati čak i svoju privatnu kuću kako bismo pokrili sve račune tvrtke.

A zbog čega? Netko nam je provalio u račun i pomno pratio kad bi nam sjedao novac. Taj bi novac potom prosljeđivao na različite druge račune i da stvar bude gora, novac koji nam je ukrao je bio zajam za startupove. Zajam nam je sjedao u ratama i odmah je trebao ići na račune naših dobavljača, što je haker iskoristio u svoju korist. Trebalo nam je nekoliko dana da shvatimo što se događa, a onda je već bilo prekasno. Znali smo da smo se trebali bolje osigurati“, piše jedan čitatelj s Reddita, „kao što smo osigurali svoje druge račune, ali smo se jednostavno vodili za time da nam se ništa neće dogoditi jer smo tek početnici.“

Phishing skandal koji je promijenio povijest

Čuli ste za phishing, ali niste sigurni koliko ta vrsta napada (koja se događa putem mailova i čiji je cilj krađa podataka) može imati razorne posljedice? Uzet ćemo primjer najkolosalnijeg slučaja phishinga koji je, bez pretjerivanja, promijenio tijek povijesti.

Vraćamo se nekoliko godina unatrag. U Americi se zahuktava predizborna utrka, u fotofinišu se nalaze Donald Trump i Hillary Clinton. Clintonova prema svim anketama vodi, sigurna je predsjednica SAD-a. Ili je to bila dok predstojnik njenog ureda nije otvorio krivi mail.

Dotični John Podesta primijetio je u svom inboxu sumnjiv mail. Htio ga je označiti alarmantnim, a onda mu se potkrala greška. Tako je mail koji je prosljeđivao IT sektoru umjesto kao opasnim, označio neopasnim čime je ruskim hakerima omogućio pristup otprilike 60.000 mailova sa svog privatnog Gmail računa. Ostalo je povijest.

Što hakeri kažu

Naivnost se skupo plaća. Ako vam zlonamjerni haker uzme recimo Facebook profil ili email može se predstaviti u vaše ime i od vaših poznanika izmamiti novac. Što i nije tako rijedak slučaj“ – govorio je Denis Periša, naš poznati haker, za RTL.

Sve su to neki izgubljeni profili na Facebooku ili Instagramu i svi misle da su to neki domaći hakeri ili poznanici koji su uspjeli nekako pribaviti lozinku, a zapravo 90 posto toga su Kinezi koji samo ‘harvestaju’ tone informacija i pokušaja upada dnevno. Stavite bolje lozinke i najbitnije je da čuvate svoj email, jer je on vaš identitet i bez njega nema povrata računa.

Zašto društvene mreže toliko privlače hakere? Sve se danas nalazi na društvenim mrežama. I da, svi bismo se trebali bojati hakerskih napada ili onoga što bi mogli napraviti s našim osobnim podacima. Tko zna što njima može u kojem trenutku poslužiti. Možda za odlazak na banku, možda za kupnju mobitela što se zna dogoditi. Ipak sam mišljenja da se ne može previše, ali opet ovisi koliko je informacija o vama prikupljeno.

Najvažnije je zaštiti se, a zaštita danas ima dovoljno. Čuvajte svoj email, on je vaš identitet. 99 posto ljudi koji su ‘izgubili’ Facebook ili Instagram rekli su mi da su prvo izgubili email ili se ne sjećaju njegove lozinke. Štitite email, stavite rezervni email, dodajete mobitel ako vam servis već dopušta. A ako primijetite da vam je netko hakirao profil, odmah očistiti računalo ili mobitel. Snimiti važne podatke i vratiti tvorničke postavke, a tek potom promijeniti lozinke.

Bolje spriječiti, nego liječiti

I dalje niste sigurni da je cyber sigurnost jedna od onih stavki kojima biste se zaista trebali početi ozbiljno baviti? Ili možda samo ne znake gdje biste započeli? Srećom, postoji niz načina. Prvi je da se u ovu avanturu upustite sami i da poduzmete koliko je to moguće jednom amateru s ograničenim znanjem i resursima kad je u pitanju zaštita podataka.

Drugi, i mnogo sigurniji način, da zaštite svoj biznis je da se prepustite u ruke provjerenih stručnjaka koji već godinama uživaju ugled na tom području. Uz pomoć provjerenih nuditelja ovog tipa usluga jednostavno ćete postići željenu razinu sigurnosti, a Microsoft je zasigurno pri samom vrhu ove liste.

Uz Microsoft 365 pakete na raspolaganju vam stoji čitav niz mogućnosti. Za početak, svoj sigurnosni sustav možete kreirati sami tako što ćete alate koju vam stoje na usluzi prilagoditi svojim individualnim potrebama ili se možete odlučiti za neku već unaprijed pripremljenu varijantu koju su osmislili stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u području cyber sigurnosti.

 

Microsoft, naime, u svojim paketima nudi niz provjerenih i testiranih sigurnosnih rješenja. Bilo da je riječ o usluzi filtriranja mailova koja se temelji na cloud rješenju i pomaže vam zaštiti se od napada koji vam prijete iz emaila, poznatijoj kao Exchange online protection (EOP) ili o SharePointu, koji omogućuje kontrolu pristupa odnosno dodjela rola te ćete na taj način moći upravljati time tko u teamu može vidjeti koje podatke.

Uz ovaj ćete paket zaštiti više od 90 vrsta osjetljivih podataka, ali i svoje poslovne uređaje. Jer, u slučaju da izgubite svoj laptop ili službeni mobilni telefon uz Microsoft EndPoint manager moći ćete obrisati sve podatke s uređaja te ćete tako jednostavno onemogućiti pristup podacima u slučaju da je vaš službeni uređaj doista otuđen.

Zaštite se na vrijeme i nabavite svoj Microsoft 365 paket već danas!

Više o paketima možete saznati ovdje.