NATIVE

Ova jesen miriše po fenomenalnom džemu od mandarina, a mi imamo recept!


S dolaskom jeseni, mnogi pomišljaju na pripremu zimnice! Ajvar, kisela paprika i kiseli kupus su već dobro prokušani recepti, no što kažete na malo slatkog? Svi pravi slatkoljupci složit će se – nema boljeg od džema! A mi znamo gdje naći najslađe namirnice i koja namirnica je trenutačno najzanimljivija za izradu slatkih zalogaja!

Dok se u kućanstvu vode bitke oko toga prija li voćni namaz najbolje uz palačinke, štrudle, knedle ili uz klasičnu kombinaciju s maslacem, ekipa koja radi slatku zimnicu ima jedan drugi problem. Objasniti ljudima razliku između džema, marmelade i pekmeza. A razlika je velika! Džem sadrži voćnu pulpu, voćnu kašu ili komadiće jedne ili više vrsta voća. Marmelada se izrađuje od želirane konzistencije raznih dijelova voća: voćne pulpe, voćne kaše, voćnog soka, vodenog ekstrakta i kore, uz dostatnu količinu šećera i vode, dok pekmez nastaje ukuhavanjem voćne pulpe ili kaše. Ako se nas pita, džem je uvijek prvi izbor, posebno zbog neodoljivo sočnih komada voća koji prožimaju nepce i sjajno prijaju uz sve delicije koje možete zamisliti. Lisnato tijesto, knedle, palačinke… toliko je izbora! No, koje voće odabrati, a da se džem iz vaše kuhinje razlikuje od mainstream recepata i tipičnih voćnih namaza?

Ove sezone izaberite mandarine. Bogate su vitaminom C, štite od prehlada, lako se konzumiraju, no postoji jedan problem s njima. Teško je pojesti – samo jednu! To se pogotovo odnosi na one iz doline Neretve jer imaju specifičan slatko-kiselkasti okus. Uz to, u odnosu na mandarine s drugih područja Sredozemlja imaju tanku, glatku koru koja se lagano guli, nemaju sjemenke, a kriške se lako odvajaju. Kako bi do naših domova stigle svježe i ukusne neretvanske mandarine brine tvrtka Enna Fruit, vodeći dobavljač svježeg voća i povrća na tržištu Hrvatske i regije. Enna Fruit surađuje s više od 300 proizvođača mandarina, čiji proizvodi tako brzo dolaze s nasada do trgovina. Upravo takve domaće i svježe mandarine preduvjet su za uspjeh slatke zimnice.

Nakon što ste nabavili mandarine, vrijeme je za pripremu džema. Prvo pravilo – nemojte da vas čišćenje mandarina obeshrabri! Iako je u receptu dosta guljenja, sjeckanja, odstranjivanja celuloznih vlakana, pa nakon svega namakanja korice kako bi se smanjila gorčina, i tek onda kuhanje i pečenje džema… Na kraju se doista isplati! Zapamtite, što se mandarine duže kuhaju i zgušnjavaju, smanjuje se kiselost i gorčina voća, a do izražaja dolazi prirodna slatkoća mandarina.

Na pola kilograma mandarine ide jedna jabuka, iscijeđeni sok jedne polovice limuna i 150 grama šećera, najbolje smeđeg. Od odabrane količine mandarine, ostavi se korica s tri mandarine sa strane za kasnije, te se jabuke operu, ogule i naribaju. Pomiješaju se mandarine i jabuke i smjesa se drži da odstoji 2 sata. Za to vrijeme pripremite i nasjeckajte na rezance koru i prokuhajte u vodi četiri puta, svaki puta u novoj vodi. Koru dodajte ostalim sastojcima. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuha, a kada prokuha, smanjite i na umjerenoj vatri kuhajte 40-ak minuta uz povremeno miješanje.

Kada ste napokon pripremili smjesu, vrijeme je za pohranu džema u teglice koje moraju biti dobro oprane, osušene i sterilizirane u staklenkama.

Kako napraviti sterilizaciju?

Tako da u hladnu pećnicu dodate čiste prazne staklenke i zagrijavate  do 100 stupnjeva, u periodu od 20 do maksimalno 30 minuta. Na taj način se rješavate bakterija i osiguravate da džem koji dolazi u posudice naknadno, traje dugo bez kvarenja. Skuhani džem ide u vruće staklenke za koje bi najbolje bilo da stoje na drvenoj podlozi pri hlađenju, a kada se ohlade, još jednom idu u pećnicu, sada na 100 stupnjeva. Nakon što se zapeče gornji sloj džema,  staklenke zatvorite dobro opranim i osušenim poklopcima i to je to.

Ukusni džem od mandarina spreman je za hlađenje i konzumaciju. Ostaje jedino pitanje – palačinke ili francuski tost?