NATIVE

Ovo desetljeće jedno je od najutjecajnijih u prošlom stoljeću


ali ništa se nije iz minute u minutu pratilo kao ovaj događaj!

Ako postoji vrijeme koje je bilo šarenije, živopisnije, uzbudljivije, revolucionarnije i smjelije nego što su to u povijesti čovječanstva bile 60-e godine prošloga stoljeća, onda su ga povijesni udžbenici vjerojatno zaboravili s obzirom na činjenicu što baš ovo desetljeće prošloga stoljeća s dobrim razlogom prozivamo upravo svim ovim atributima. 

Da, to je bilo vrijeme Johna F. Kennedyja i Vijetnamskog rata, bilo je to vrijeme Martina Luthera Kinga i najljuće borbe za ljudska prava. I da, početak 60-ih je vrijeme kad je podignut Berlinski zid koji je desetljećima služio kao živi podsjetnik na Željeznu zavjesu koja je Istok odvajala od Zapada. 

No, s druge strane, to je bilo i vrijeme velikih studentskih prosvjeda koji su se prelili i na Jugoslaviju, a najjače su odjeknuli upravo ovdje kod nas gdje je na krilima tih prosvjeda rođeno Hrvatsko proljeće – intelektualna struja koja se zalagala za slobodu hrvatskog naroda. Osim toga, 60-e su zasigurno bile vrijeme lude mode i još luđe glazbe. Ali o tome se toliko pisalo da je u ovom trenutku nepotrebno nabrajati veličine kao što su to Beatlesi, Rolling Stonesi, Jimi Hendrix ili Twiggy.

A ako 60-e možemo zaviti u još jednu boju, onda je to zasigurno zastava svemirske utrke! Najveći su pomaci u svemirskim programima diljem svijeta postignuti upravo u tom desetljeću, a borba za osvajanje svemira je kulminirala slanjem prvog čovjeka na Mjesec – što je bio povijesni događaj bez presedana koji je tjednima punio naslovnice. Bez obzira na to gdje živjeli, kojem narodu, rasi ili vjeri pripadali, svaki je čovjek u bilo kojem dijelu svijeta znao za nevjerojatni uspjeh ekipe Apolla 11.

Iz minute u minutu

09:32, 16.07.1969.

Svijet je u tom trenutku bio prilijepljen za svoje male ekrane jer je upravo to bio trenutak u kojem je ekipa Apolla 11 poletjela iz baze Kennnedy Space Center, a predvodio ih je nitko drugi doli glasovitog Neila Armstronga. Uz njega su tog dana u svemir poletjela još dvojica astronauta – Buzz Aldrin i Michael Collins. Nakon što su u 76 sati prevalili nevjerojatnih 240.000 milja, Apollo 11 je konačno ušao u mjesečevu orbitu.

13:46, 20.07.1969.

U ovom se povijesnom trenutku lunarni modul Eagle, kojem su inače ime nadjenuli Armstrong i Aldrin, odvojio se od glavnog modula u kojem je zaostao Collins. Dva sata kasnije Eagle se krenuo spuštati prema Mjesečevoj površini.

16:17

Ovo je bio trenutak u kojem je čovjek prvi put u povijesti na Mjesec spustio svoju letjelicu. Možda se iz domene popularne kulture sjećate da ste nekad negdje čuli „The Eagle has landed“, ali vam nije jasno gdje. E, pa sad znate. Bila je to povijesna rečenica koju je Neil Armstrong izgovorio prilikom slijetanja na Mjesec.

22:39

Pet sati prije planiranog rasporeda, Armstrong je otvorio vrata svog lunarnog modula. Dok se on ljestvama spuštao na mjesečevu površinu, kamera je emitirala signal na Zemlju gdje su stotine milijuna ljudi s nevjerojatnim iščekivanjem čekali najveći povijesni trenutak u svojim životima.

23:56

Konačno smo stigli do one slavne rečenice koju je Neil Armstrong izgovorio nakon što je čovječanstvo prvi put osvojilo neki nebeski objekt – „Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo.“

Aldrin mu se na površini pridružio točno 19 minuta kasnije i tako je nastala ova povijesna fotografija prvog čovjeka na Mjesecu. Nakon što su astronauti proveli nekoliko jednostavnih eksperimenata te prikupili kamenje s površine Mjeseca, kratko su porazgovarali s predsjednikom Nixonom.

01:11, 21.07.1969.

Bio je to trenutak u kojem su Armstrong i Aldrin zatvorili vrata lunarnog modula. Umjesto da se vrate, dvojica su astronauta noć proveli na površini Mjeseca te tako zabilježili još jedan veliki „prvi put“ za čovječanstvo.

13:54

Eagle kreće u povratak prema glavnom modulu koji će trojicu astronauta povesti kući.

12:50, 24.07.1969.

Ekipa Apolla 11 uspješno je sletjela na Zemlju. Njihova je letjelica sigurno prizemljena na površini Pacifičkog oceana.