NATIVE

Plant based prehrana postaje sve veći hit, ali nije u pitanju samo trend!


Evo kako započeti novu gastro avanturu

Svima su nam poznati izrazi „užurbana svakodnevica“ i „manjak slobodnog vremena“. Ono na što često zaboravljamo smo mi sami, naše navike i odvajanje vremena za brigu o sebi. Često jedemo samo da bismo zadovoljili potrebu za hranom, ne razmišljajući o kvaliteti namirnica koje unosimo i o tome kako se ono što jedemo odražava na naše zdravlje. Zato je važno stati i upitati se – kako se odnosim prema svom tijelu i je li mi zdravlje zaista na prvom mjestu? Kažu da je organizacija pola posla i upravo u nastavku donosimo provjereno rješenje koje olakšava i uvelike stvara promjenu, ali je važno odlučiti tako i stajati iza te odluke. Nakon toga treba samo uživati u ukusnim jelima i pritom se dobro osjećati u vlastitoj koži.

Plant based prehrana tema je o kojoj se sve češće govori, i to s dobrim razlogom, jer lako se uvodi u svakodnevicu, a donosi brojne koristi. Prednosti biljne prehrane su brojne – od povećanja energije i boljeg zdravlja srca do pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Bez obzira na to želite li samo osvježiti svoj način prehrane ili naprosto povećati unos namirnica biljnog podrijetla, sljedeći savjeti pomoći će vam da olakšate svoj put u svijet biljne prehrane. Recimo, kada govorimo o mediteranskoj prehrani, koja se smatra jednom od najzdravijih i najlaganijih, dobro je istaknuti da je ona u svojoj suštini velikim dijelom upravo – plant based.

Razmotrite svoj stil prehrane

Najvažnije u cijeloj priči jest dobro razmotriti svoje ciljeve i krenuti od njih. Ako želite povećati unos namirnica biljnog podrijetla, možete započeti malim koracima. Uvedite jedan dan u tjednu u kojem ćete prednost dati samo biljkama jer će one vašem organizmu donijeti potrebnu dozu nutrijenata i vitamina. Ako vam se svidi, iskoristite blagodati ponude proizvoda biljnog podrijetla i kombinirajte brojne dostupne namirnice branda Planet of plants uz koje ćete moći svoja omiljena jela izvesti u 100% biljnoj verziji. Osim benefita za vaš organizam, na taj ćete način unijeti i raznolikost u svakodnevne jelovnike.

Nemojte upasti u zamku rafiniranih ugljikohidrata

Događa se i najboljima od nas! U želji da izbacimo namirnice životinjskog porijekla, nadomještamo tu „rupu“ zavodljivim rafiniranim ugljikohidratima: pecivima, čipsom, golemim perecima… Od njih se nećete osjećati bolje, već sasvim suprotno – zbog njih ćete se osjećati još gore. Pobrinite se za to da imate zdrave grickalice uz sebe i započnite svoj pothvat promišljenim planom jelovnika kako ne biste bili gladni i posegnuli za suvišnim ugljikohidratima. Iskoristite koristi zdravih snackova poput orašastih plodova, bobičastog ili sušenog voća kao što su grožđice ili ananas.

Eksperimentirajte biljnim verzijama svojih omiljenih jela

Jeste li isprobali biljnu verziju svog omiljenog mesnog jela? Ovo je sjajan način koji vam može pomoći da povećate unos namirnica biljnog podrijetla i isprobate zdravije alternative. Jedna od najboljih linija upravo takvih proizvoda je Planet of Plants. U pitanju je prva hrvatska linija proizvoda koji su 100 posto biljnog podrijetla i čiji je inovativni iskorak sadržan u deset osnovnih proizvoda pomoću kojih možete izvesti prava gastro čudesa u kuhinji! Burger od graška, salama od suncokreta, kokosova mast, konopljino ulje, pa čak i hot dog od krumpira ili graška, samo su neke od namirnica čije je degustiranje, ali i uvođenje u svakodnevicu – vrijedno isprobavanja. U okuse ovih interesantnih verzija vrlo se lako zaljubiti, a u isto vrijeme pružiti si uravnoteženost i zdravlje u obliku nesvakidašnjih, ali brzo dostupnih i ukusnih jela.

U ponudi se nalaze burger, salama, ulje, majoneza, hot dog, mljeveno, okruglice umak, namaz i kokosova mast, a njihova posebnost jest u tome što ne sadrže meso, mlijeko, jaja ili med, već su nastali isključivo na biljnoj bazi. Špagete bolognese i burger za konkretniji ručak možete dobiti koristeći već pripremljene sastojke. Ako ste poželjeli raskošan, ali lagan sendvič, iskoristite prednosti narezaka i majoneze, a gledanje utakmica upotpunite uz hot dog! Poželjeli ste nešto slatko? Pripremite omiljeni desert uz kokosovu mast, suncokretovo ili konopljino ulje, a sve ih možete pronaći u ponudi Planet of Plantsa. Idealne su to opcije za zamjenu namirnica životinjskog podrijetla biljnom alternativom!

Istražite sve fantastične biljne sastojke

Voće i povrće ne moraju biti dosadni! Naprotiv, ne samo da se u njima može uživati zbog svih njihovih inherentnih okusa, već su i majstori maskiranja i mogu se koristiti na brojne načine. Naprimjer, avokado se može kombinirati uz tjesteninu, cikla se sjajno snalazi u kremama za sirove torte, a tikvice mogu učiniti čuda u čokoladnom kolaču. Vjerujemo da vam se obrva podignula i nije vam jasno kako tikvice mogu završiti u kolaču, ali upravo njihova vlažnost i tekstura mogu bez problema zamijeniti maslac i jaja. Grahorice su idealna zamjena za mljeveno meso, a to možete isprobati uz Planet of Plants Mljeveno i Okruglice na bazi proteina graška.

Pazite na važnost hranjivih tvari

Sve dok imate uravnoteženu i zdravu prehranu s velikim izborom cjelovitih žitarica, mahunarki, sjemenki, voća i povrća najvjerojatnije vas neće mučiti nedostatak hranjivih tvari. Problem nastaje kada se vaša biljna prehrana temelji na nezdravim odabirima poput prženog krumpira, pretjerane konzumacije slatkog ili previše ugljikohidrata koji se skrivaju u ukusnim pecivima i kruhu. Ako ste odlučili smanjiti unos životinjskih namirnica, zamijenite ih onima na biljnoj bazi te birajte prema vlastitom ukusu i receptima iz asortimana Planet of Plantsa. Tako ćete u svoj organizam unijeti dovoljno potrebnih nutrijenata bez odricanja od raznolikih okusa.

Ne brinite se o slasticama

Najčešći mit glasi da su deserti u kojima se ne koriste namirnice životinjskog podrijetla bezukusni i dosadni. Duboko se vjeruje da jaja i maslac čine esenciju finog kolača, međutim to je ipak samo – mit. I vaši najdraži kolači mogu se rekreirati u novom izdanju pomoću kokosove masti i ulja Planet of Plantsa, koji će unijeti u njih rapsodiju okusa i tekstura, ali na zdraviji i održiviji način! Dobar tek!