NATIVE

Pripreme za ljeto zapravo počinju zimi


Ne samo zimi, nego cijelu godinu! Beauty stručnjaci, nutricionisti, dermatolozi i doktori estetske kirurgije preporučuju: stvorite rituale i uvedite ih u svakodnevicu umjesto da kratkotrajnim rješenjima spašavate tijelo od loših navika. Ne morate svaki dan piti sok od celera ili 40 različitih vitamina, a niti se pripremati za utrku Iron Man. No, uvesti navike koje će vam se dugoročno odraziti na dobar i fit izgled dobra je cjeloživotna odluka

Voda, voda i voda

Spas za cijelo tijelo. Muškarci u prosjeku imaju 60 % vode u tijelu, dok žene nešto manje, 55 %. Tekućina, posebice voda, ključna je za održavanje optimalne težine, sna, probave i rad organizma općenito. Poznato je kako prosječnom odraslom čovjeku odgovara dvije litre tekućine u danu, no ako se aktivno bavite sportom potreba za tekućinom raste. S druge strane, ako ste sitnije građe, dvije litre u danu je možda ipak previše. Brojka je individualna, na vama je da najbolje procijenite svoje tijelo i potrebe za tekućinom. Ipak, kada govorimo o vodi i njezinom utjecaju na ljepotu, prije svega ispijanjem tekućine kontrolira starenje. Voda pomaže cirkulaciji krvi, održava kožu mladolikom i zaglađuje bore te daje mekoću i čvrstoću. Također, hrani kožu koja je sklona pucanju i isušivanju, a ljudi koji piju dovoljnu količinu tekućine manje su skloni borama, ožiljcima i finim linijama. Jeste li već kupili svoju bocu za mjerenje?

Benefiti vježbanja

Vrijeme je za malo znojenja! Ako niste u skupini vježbača koji počinju vježbati s novom godinom, onda je pravi tren da to postanete. Ne zbog novogodišnje odluke, nego zbog blagodati kontinuiranog vježbanja. Koža će vam biti zahvalna. Najvažnije je odabrati tip tjelovježbe koja vam odgovara. To je način da se luči serotonin koji koža voli i koji je čini opuštenijom. Kada stvorite rutinu vježbanja, odmah ćete bolje spavati. Dok spavate, vaše tijelo regenerira stanice i stvara novi kolagen, zbog čega će koža ostati mekana i manje zategnuta. Tijekom sna pojačava se prokrvljenost i zdravi sjaj kože. Od sedam do devet sati je optimalno za odraslog čovjeka, no to sami već znate. Uz to, jeste li znali da je za dobar san potrebno barem 150 minuta aktivnosti u tjednu? To su točno tri HIIT ili pilates treninga. Osim boljeg sna, koža će vam odmah biti čišća jer se znojenjem ispuštaju prljavštine i masnoće zarobljene u porama. Da biste izbjegli pojavu prištića na licu i tijelu, odmah nakon vježbe se dobro istuširajte. No, možda najveći benefit redovite vježbe je samopouzdanje. Nema te kreme koja će podignuti lice više od ponosa i osmijeha koji nosite nakon dobrog treninga. Držanje će vam se ispraviti, popravit ćete vlastitu sliku o tijelu i bit ćete puni samopouzdanja, a to će se osim na koži, vidjeti i na kosi i noktima.

Čista i glatka koža

Njegujte kožu, a posebno u zimskim mjesecima kada je dodatno izložena suhom zraku i hladnoći. Tijekom tuširanja iskoriste blagodati pilinga, a nakon tuširanja ili kupke nahranite tijelo uljem, maslacem ili mlijekom za tijelo. Ovisi o potrebama vaše kože, možete kombinirati sva tri produkta i povremeno odraditi anticelulitnu masažu kod kuće. No, takvi tretmani, koji dubinski odstranjuju male nepravilnosti kože, ipak su učinkovitiji u poliklinikama. Osim anticelulitnih programa, poliklinike u svojoj ponudi sve češće uvrštavaju tretmane za trajno uklanjanje dlačica. Ovaj tretman posebno je popularno raditi u zimi kada je koža manje izložena sunčevoj svjetlosti. Laserska epilacija u Hrvatskoj se popularizirala jednako kao i stranim zemljama, a neinvazivna metoda omiljena je jednako ženama i muškarcima. Osobe izražene dlakavosti dobar su kandidat za Alma Soprano Titanium laser, posebno jer se ovim laserom uspješno rješavaju uraslih dlačica. Po čemu je ovaj laser specifičan? Koristi SHR tehnologiju koja omogućuje koži da se potpuno zagrije, uništavajući uspješno folikule dlačice i usporavajući njihov rast dok u istom trenu štiti tkivo od ozljeda.

Zašto baš ova metoda? Za lasersku epilaciju se često kaže da može boljeti, no ovaj laser, dostupan u Poliklinici Milojević, osigurava gotovo bezbolan tretman zbog sistema hlađenja koji ne pravi opekotine. Čak i ako s tretmanom lasera planirate započeti kasnije u godini, na već osunčanim nogama, jednako je djelotvoran. Ipak, preporuka je ne izlagati se suncu 14 dana nakon tretmana te izbjegavati bazene, saune i pilinge. Prvi rezultati se vide 10 do 14 dana nakon prvog tretmana laserske epilacije i možete očekivati otpadanje dlačica, koje iznosi i do 30%. Nove dlačice koje rastu bit će rjeđe, za nijansu svjetlije i mekše, a nakon svakog sljedećeg tretmana još rjeđe i manje vidljive.

Dodatna njega o kojoj ne govorimo često

Brinite se o koži, ona je vaš najveći organ. Nosite materijale koji su nježni i ugodni prema koži. Imajte dodatne slojeve koji će kožu činiti nježnom i zaštiti od hladnoće i ispucalosti. Osigurajte se da svi proizvodi koje stavljate na lice i tijelo budu hipoalergeni i da vam odgovaraju po svemu. Također, čak i kod tretmana u poliklinici, poput laserske epilacije, potrebno je kožu njegovati na pravilan način. Do četiri tjedna prije tretmana preporučuje se prestati sa svim metodama koje čupaju dlake iz samog korijena. Tako ćete osigurati da sve dlačice koje se trebaju tretirati laserom izrastu. Samo večer prije tretmana britvicom uklonite površinske dlačice s područja koje se tretira. Ako postoji još koja nepoznanica, kod sličnih tretmana uvijek je poželjno kontaktirati medicinsko osoblje.

Sad kada sve upute znate, odbrojavanje za ljeto 2023. već počinje!