NATIVE

Prisjetili smo se najdražih blagdanskih jela iz djetinjstva


i potražili recepte čiji nas okusi vraćaju u neke bezbrižnije i sretnije dane!

Bez obzira radi li se o bakinoj juhi s knedlama ili purici s mlincima, određena hrana i okusi imaju nevjerojatnu moć vratiti nas ravno u najbolje trenutke djetinjstva. Blagdani su pred nama, a ja ću i ove godine zaviriti u bakinu dobro čuvanu bilježnicu recepata koje je vrijedno ispisivala rukom, ali i dopunjavala izrezanim kulinarskim trikovima iz starih časopisa te otkriti jela koja okusom vraćaju u sretnije i bezbrižne dane

Nostalgija i hrana imaju neraskidiv odnos, posebice u vrijeme blagdana, kada je navalu sjećanja na djetinjstvo, uspomene i sretne dane teško zaustaviti. Od bakinog nenadmašnog blagdanskog pečenja, punjenog lungića koji rijetko što može nadmašiti, pa do pileće juhe koja grije dušu i tijelo, tradicionalni obiteljski recepti imaju nevjerojatno dobar okus, ali su i jako nostalgični jer nas podsjećaju na neke dobre stare dane.

I ne, nije riječ o subjektivnom dojmu, takva hrana jača društvene i obiteljske veze, tvrde znanstvenici, jer kada je pripremamo i jedemo, osjećamo snažnu povezanost s vlastitim identitetom i socijalnom grupom, što rezultira osjećajem sigurnosti. Za razliku od tipičnog sjećanja, sjećanja na hranu ili određeni okus navode nas na istovremeno korištenje svih pet osjetila, čineći to vrlo intenzivnim iskustvom. Upravo zbog toga retro recepti bili su iznimno popularni i traženi tijekom lockdowna, a tijekom blagdana rijetko što ih može dostojno zamijeniti.

Purica s mlincima, brancin i, naravno, neizostavna bakina juha s knedlama jela su koja su obilježila moje djetinjstvo. Rukom zapisani u bakinoj maloj crnoj bilježnici mekog uveza s izlizanim stranicama i već pomalo razlivenom tintom, stari, nebrojeno puta pripremljeni recepti otkrivaju okuse koji se pamte i koji prizivaju tako živa sjećanja na djetinjstvo i uspomene koje nikada ne blijede. No tu su i bakini dobri stari kulinarski trikovi zbog kojih jela imaju poseban okus: ‘Dodaj jednu žličicu Vegete‘ – stoji zapisano ispod recepata čije okuse tako rado pamtim i prizivam.

I dok bi se za Badnjak tradicionalno na stolu našao brancin, na sam Božić baka je ustajala jako rano, puno ranije od svih, i pripremala za pečenje puricu koju će poslužiti uz, naravno, domaće mlince. Dok smo svi još spavali, na štednjaku se lagano krčkala domaća juha s nezaboravnim gris knedlama. Obitelj kupljena oko stola, zajednički ručak i druženje neka su od najljepših sjećanja koja nosim iz djetinjstva.

Tradicija obiteljskog okupljanja i zajedničkog uživanja u domaćoj hrani pripremljenoj prema tradicionalnim receptima koji se prenose generacijama nešto je što nastavljam njegovati. Tako ćemo se i ovih blagdana okupiti oko istog tog stola, doduše u nešto drugačijem sastavu i s malo drugačije pripremljenim jelima, no jednako prepoznatljivog okusa.

I dok će mama biti zadužena za domaću juhu s gris knedlama i mlince, ja ću pokušati stvoriti neke nove obiteljske uspomene uz nešto drugačija jela, poput brancina omotanog pršutom i pureće rolade umjesto tradicionalne pečene purice. Naći će se tu i rižoto od gljiva za supruga koji se više neće morati pretvarati da voli ribu, ali i fina salata od krumpira i mahuna kao sjajan prilog i sasvim dostojna, ali i puno zdravija zamjena tradicionalnoj francuskoj salati.

U našoj obitelji prosinac je doista slavljenički mjesec jer uz blagdane imamo i dva rođendanska slavlja, pa će mi dobri recepti i kulinarski trikovi svakako dobro doći. Možda tradicionalne recepte ne treba mijenjati, ali nova vremena donose potrebu za isprobavanjem nekih novih okusa. U nedostatku vremena, posegnut ću za onima koji štede vrijeme, ali i onima koji djeluju vrlo efektno, kao i većina milenijalaca.

Juha od celera dostojno će na jedan dan zamijeniti tradicionalnu pileću juhu, losos s kremom od muškatne bundeve odličan je izbor kada uz malo muke želite oduševiti goste, a malo više truda zahtijevaju egzotične rolice u kombinaciji mesa i povrća, no wow efekt koji će izazvati bit će nagrada za trud.

Kako god, i ovog puta poslužit ću se bakinim trikom, ispisanim rukom u staroj bilježnici, koji nikada ne razočara: ‘Dodaj jednu žličicu Vegete.’

Blagdanska juha s gris knedlama:

Sastojci (za 8 osoba):

  • kokoš (oko 2 kg)
  • 150 g korjenastog povrća (mrkve, peršina, celera)
  • grančica peršina
  • grančica celera
  • 2 žlice Vegete

Za gris knedle:

  • 2 jaja
  • 100 g Pšenične krupice Podravka
  • žličica Vegete
  • žlica nasjeckanog peršina

Priprema:

Kokoš stavite u veći lonac i zalijte s toliko hladne vode da prekrije meso. Dodajte oguljeno korjenasto povrće, Vegetu i stavite na laganu vatru da zakipi.

Kada zakipi, žlicom maknite pjenu i nastavite kuhati polupokriveno dok kokoš ne omekša. Potkraj kuhanja dodajte grančice celerova i peršinova lista.

Za to vrijeme pripremite mješavinu za gris knedle. U dubljoj zdjelici razmutite jaja, dodajte gris, Vegetu, nasjeckani peršin i pjenjačom umiješajte jednoličnu smjesu. Pokriveno ostavite stajati oko pola sata.

Smjesu za gris knedle premiješajte, žličicom oblikujte knedle, stavljajte u kipuću juhu i kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta.

Posluživanje: Toplu juhu poslužite s povrćem koje se kuhalo u juhi, a uz narezanu kuhanu kokoš poslužite umak od hrena ili umak po želji.

Dodatni savjet: Kuhani knedli ne smiju biti dulje vrijeme u juhi zato što će je ‘popiti’.

Ovo jelo možete i zamrznuti: Pripremite juhu do trećeg koraka. Procijedite je, ohladite i skinite suvišnu masnoću. Rasporedite je u odgovarajuće posude s poklopcem ili plastične vrećice i zamrznite. Možete je uliti i u posudu za led. Kad se zamrzne, izvadite kockice juhe i stavite ih u vrećice. Pojedinačno ih koristite kod pripreme drugih jela.

Odmrzavanje: Posude ili vrećice kratko uronite u vruću vodu kako bi se zamrznuta juha odvojila od stijenki. Zatim je prebacite u posudu s malo vode i zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi. Završite pripremu trećim i četvrtim korakom.

Pureća rolada s mlincima:

Sastojci (za 4 osobe):

  • pureća prsa od oko 800 g
  • papar
  • 2 paketa mlinaca 250 g
  • 50-100 g maslaca
  • 100 g suhih šljiva bez koštica
  • 2 jabuke
  • 300 g očišćenih zrna grožđa
  • 200 g manjih šampinjona
  • 50 ml ulja
  • 250 g Pancete Podravka
  • žlica Vegete

Priprema:

Pureća prsa stanjite tako da dobijete odrezak, pokrijte prozirnom folijom i istucite batom za meso. Prozirna folija spriječit će oštećenje i pucanje odreska prilikom stanjivanja.

Oblikovani odrezak popaprite i pospite žlicom Vegete. Preko odreska rasporedite mlince koje ste prethodno kratko uronili u kipuću vodu i ocijedili.

Mlince prelijte rastopljenim maslacem, po sredini složite suhe šljive, jabuku oguljenu i narezanu na kriške te zarolajte u roladu. Tako pripremljenu roladu prenesite u vatrostalnu posudu za pečenje.

Obložite je duljim tankim ploškama pancete. Oko rolade rasporedite luk narezan na četvrtine, jabuku narezanu na kriške, zrna grožđa i šampinjone. Sve prelijte uljem i podlijte vinom.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 40 minuta.

Ostatak mlinaca skuhajte pa prelijte dijelom umaka od pečenja.

Dodatni savjet: Pureća prsa moderna su inačica purice s mlincima, no prilikom termičke obrade se isušuju, stoga će maslac kojim smo prelili mlince dati sočnost ovom jelu.

Blagdanski brancin omotan pršutom

Sastojci (za četiri osobe):

  • brancin od cca 1,5 kg
  • 2 žličice Vegete
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 100 g krušnih mrvica
  • 400 g kovrčavog kelja
  • 300 g tanko narezanog pršuta ili šunke
  • 6 mrkvi
  • 6 stapki celera
  • 2 češnja češnjaka
  • puna žličica Vegeta Maestro dimljene paprike

Priprema:

Ribu operite i osušite, izvadite joj središnju kost, a zatim je iznutra natrljajte žličicom Vegete.

Na pet žlica maslinova ulja u velikoj tavi popecite krušne mrvice.

Listovima kelja uklonite srednji, tvrđi dio. Odvojite 100 grama kelja i ostavite za poslije, a ostatak blanširajte.

Blanširani kelj kratko potopite u hladnu vodu s ledom, ocijedite, nasjeckajte te pomiješajte s krušnim mrvicama i dimljenom paprikom.

Preostale listove kelja narežite na trake širine sedam, osam centimetara, začinite s dvije žlice ulja, raširite preko papira za pečenje i pecite 15 minuta na 180 °C, tako da postanu hrskave.

Ploške šunke raširite tako da se preklapaju i da dobijete pravokutnik.

Na sredinu položite brancin, pa ga preklopite tako da ploške pršuta potpuno obavijaju ribu, zatim ga s papirom prenesite u posudu za pečenje te zalijte uljem i vinom.

Oko njega složite na štapiće narezanu mrkvu, stapku celera i češnjak.

Omotani brancin pecite 30 minuta na 160 stupnjeva, a zatim na 180 stupnjeva još oko 15 minuta.

Posluživanje: Poslužite s pečenim povrćem, hrskavim keljom i umakom od pečenja.

Dodatni savjet: Vrijeme pečenja brancina ovisi o njegovoj veličini.

Za više inspiracije i recepata posjetite: https://www.vegeta.hr/100postooriginalna/ gdje možete sudjelovati u Vegetinom blagdanskom natječaju i osvojiti sjajne nagrade.

Kako biste se što više približili blagdanskom ugođaju i dobili inspiraciju za pisanje priča, pozivamo vas da dijelite svoja blagdanska jela na sekciji predviđenoj za recepte ili na Instagramu pod #100postoblagdanska i tako proširite dodatno blagdanski duh