NATIVE

Prošećite s nama kroz nevjerojatno stoljeće povijesti i prisjetite se što nas to čini ljudima


Jedino se vrijeme ne može kupiti, a vrijeme je ono što u sebi i sa sobom nosi sve ono dobro, lijepo, ugodno, toplo i ljudsko što nas naročito veseli baš tijekom ovih blagdanskih dana koji nam dolaze ususret. Nosi vrijeme, dakako, i breme svega onoga čega se prisjećamo s gorčinom u osmijehu, no, na kraju krajeva, i to su trenuci koji definiraju nas i sve što smo prošli.

Znamo da koračamo ususret danima koji su uvijek zatrpaniji od drugih. Čistimo, kuhamo, kupujemo, pripremamo, spravljamo. Vremena nikad dosta, a opet kao da ga ima napretek. Božićni su dani, kao što svi to dobro znamo, jedini dani u godini kad sve što radimo, radimo s nevjerojatnom lakoćom postojanja. Možda zato što smo negdje duboko u sebi svjesni činjenice da je to blaženo vrijeme u kojem osjećamo povezanost s drugima. A u vremenima u kojima živimo to nije mala stvar.

Blaženo doba godine

Štoviše, dok većinu godine zaluđeni samima sobom i svojim potrebama nesigurno teturamo kroz svoju stvarnost ganjajući neke neuhvatljive ciljeve, za Božić se, premda na trenutak, imamo vremena zaustaviti i zapitati se što možemo napraviti ne bismo li barem nakratko usrećili nekog drugog.

I ne mora to biti nešto što košta. Dapače, najvrjednije su stvari obično one koje nemaju cijenu.

To su trenuci sreće koje dijelimo s najbližima s kojima smo imali nesuglasica tijekom godine, osmijesi koje darivamo potpunim strancima na cesti iako ih inače izbjegavamo, topla riječ za susjeda s kojim se možda tijekom godine mrko gledamo kada puste da im psi laju od ranog jutra i bude te. Unatoč tome, Božić u nama budi duh zahvalnosti što smo tu i što živimo te pronalazimo zajedništvo nakon svih briga koje su nas snašle i ujedinile ovih mjeseci u pandemiji.

Možda je do opojnih mirisa bakinih kolača, zvonkog zvuka božićnih pjesama ili neočekivanog toplog zagrljaja prijatelja na kojeg smo skoro i zaboravili, ali Božić iz nas izvlači ono najbolje.

Božić za pamćenje

I upravo smo zbog toga ove godine na Tportalu odlučili iz vremeplova iskopati priče koje su nas odredile. Priče kojima smo se smijali, priče kojima smo se čudili. Priče koje su definirale povijest. Događaje i ljude koji su mijenjali svijet, male i velike, ali uvijek jednako čarobne.

Ovog vam Božića donosima topla sjećanja na ono kako je nekad bilo, i prisjećamo se nostalgičnih trenutaka iz bogatih riznica nas, običnih ljudi.

Ove vas godine vodimo u nezaboravnu šetnju ne bismo li se zajedno prisjetili onoga što nas čini ljudima – nevjerojatnog duha zajedništva koji vjekovima pokreće svijet i podsjeća nas da jedino ujedinjenih snaga može zakoračiti onaj korak više koji je potreban kako bismo od zvijezda bili udaljeni barem pola koraka manje.