NATIVE

Stiglo je toplije vrijeme i trenutak za prvi ovogodišnji road trip


Vodimo vas na jedan od naših najpoznatijih otoka koji ćete upoznati u sasvim novom svjetlu!

Kišu, koja nas prati već mjesecima kao i zagrebačko sivilo koje s njom ide ruku pod ruku, napokon su zamijenili sunce i prave proljetne temperature. Vrijeme je za bijeg iz grada i uživanje u suncu u blizini mora. Odabrali smo destinaciju koja oduševljava svaki put iznova.

Poznati sam radoholičar, koji dane provodi za laptopom stvarajući nove projekte i kreirajući sadržaj u kojem će uživati drugi. No, s početkom lijepog vremena, rado ured selim izvan zatvorenih prostora. Tako su mi produženi vikendi, na destinacijama pristojno udaljenima od Zagreba, najdraži način opuštanja. Bilo da se radi o odmoru blizu mora ili pak na slavonskim ravnicama, taj osjećaj slobode kad automobilom prođem naplatne kućice je neopisiv.

Proteklog vikenda sam kao svoju getaway opciju sam odabrao Krk, najveći i najmnogoljudniji otok na Jadranu koji je ujedno i najlakše je dostupan otok na Kvarneru. I nisam u toj odluci bio usamljen. Ovaj je naš otok, zbog niza razloga, jedna od omiljenih jadranskih destinacija o čemu svjedoči i podatak kako deseci tisuća turista iz sezone u sezonu prolaze svih 1.430 metara duljine jednog od najduljih betonskih mostova na svijetu.

Otok Krk se već stoljećima naziva “Zlatnim otokom”, usidren je usred prekrasnog Kvarnerskog zaljeva, regije blagoslovljene vrhunskim prirodnim ljepotama i bogatstvom kulturnih atrakcija, nadomak Italije i Slovenije – što ga čini jednom od središnjih destinacija za naše upravo spomenute susjede. Zapravo, ovaj se otok ponekad naziva i „kolijevkom hrvatske kulture“, statusom na koji je opravdano vrlo ponosan.

Još jedan zabavni kuriozitet vezan uz Krk je i pomalo praznovjerno uvjerenje lokalnog stanovništva da je njihov otok usko povezan sa s brojem sedam. Recimo, hrvatski narod ondje živi od 7. stoljeća; gusari su napali Krk sedam puta, otok je svaki put preživio napade, a otok sada ima sedam središta.

Dakle, što je najbolje raditi na otoku Krku

No, daleko od toga da je Krk omiljen samo zato što je toliko pristupačan. Zbog raznolikosti krajolika, šarmantnih stoljetnih gradova, fascinantne lokalne kulture i prekrasnih plaža, ovaj otok predstavlja itekako atraktivno ljetno odredište.

Klimno

Jedno od prvih mjesta na kojem sam se zaustavio kad sam prevalio Krčki most je ovo pitoreskno otočko mjesto koje se slikovito nadvilo na stijenu visoko nad morem, a udaljeno je svega 10-ak minuta vožnje od mosta. Klimno je poznato po svojoj dugoj i bogatoj ugostiteljskoj tradiciji pa nećete pogriješiti odlučite li se ondje nešto prizalogajiti. Osim toga, u blizini se nalazi i lokalitet Meline, poznat po ljekovitom blatu, no ja, priznajem, ovaj put nisam bio dovoljno hrabar da se počastim ovo besplatnom terapijom. Ljekovito će blato ipak morati pričekati neke toplije temperature.

Stari grad Krk

Nakon kratko predaha na istočnoj strani otoka grabim prema svom izabranom vikend-domu s obzirom na to da sam kao svoju bazu ovog puta odabrao grad Krk koji se, recimo, nakon Dubrovnika može podičiti najcjelovitijim očuvanim zidinama u Hrvatskoj čija povijest seže iz doba ilirskih vremena, a na njihovim su temeljima gradili i Rimljani i krčki knezovi dajući gradu svojim kaštelom okvir koji i danas dominira.

Kad ste već tamo, zasigurno nećete promašiti niti dva druga prepoznatljiva krčka simbola – vrlo osebujnu katedralu koja se odlikuje kombinacijom niza arhitektonskih stilova te stari kaštel plemićke obitelji Frankopanski čija je obiteljska povijest usko povezana s povijesnim značajem čitavog otoka.

Dobrinj

Na preporuku svoje drage prijateljice i poznate putoholičarke Lane Biželj odlučio sam svojim limenim ljubimcem potegnuti i do Dobrinja, od većine pogleda skrivenog srednjevjekovnog kaštela koji se, kako ona kaže, nalazi na brežuljku visokom oko 200 metara te gradiću koji slovi kao kolijevka hrvatske pismenosti. Osim po glagoljaštvu, ovo je mjesto poznato i po živopisnoj narodnoj nošnji, folklornim manifestacijama, školi sopela te tradicionalnoj domaćoj kuhinji – što je sjajna međupostaja, ako prigladnite.

Osim toga, nedaleko Dobrinja nalazi se i špilja Biserujka koja oduševljava svojom ljepotom i zanimljivošću istaloženih oblika. Krk se inače može pohvaliti s više od 50 špilja, ali ova je jedina uređena za prijam posjetitelja, a prati ju lokalna legenda koja govori kako su u njoj jednom gusari pronašli skriveno blago – po čemu je špilja ujedno i dobila ime.

Baška i Mjesečev plato

Hrana je, naravno, neizostavni dio krčke ponude pa su tako fenomenalna krčka janjetina, pljukanci i fuži bilo s tartufima ili trenutno najhit sezonskom namirnicom – šparogama, pravi izbor. Stoga, ako vas put nanese u Bašku, obavezno stanite u restoranu Mošuna koji je savršen izbor za sve auto turiste.

A kad ste već u tom kraju, svakako zavirite i u crkvicu svete Lucije u kojoj se pronađen najstariji spomenik hrvatskog pisma. Osim toga, usput vam je i Mjesečev plato, skriveni dragulj za koji većina turista još uvijek ne zna, a nudi pogled koji gotovo da nije s ovoga svijeta. Do platoa vodi sjajno uređena i vrlo pristupačna staza koja počinje kod crkve Svetog Ivana i groblja iznad Baške. Do crkve se može doći automobilom kroz usku cestu i tu se može ostaviti auto, ali nije ni nužno, jer će vam trebati od centra Baške svega 20-ak minuta pješke do groblja s kojeg se pruža predivan pogled na Bašku. Taj će vas pogled pratiti cijelom stazom, sve do vrha. Nakon otprilike jednog kilometra pješačenja kroz goli kameni krajolik dolazimo do, kako to zovu, mrgara. Budući da je teren većim dijelom gol, svakako vam preporučujem da ponesete bocu vode i šešir.

Pogonsko gorivo za zeleniju budućnost

Budući da sam na raspolaganju imao svega tri dana, a želio sam posjetiti krčke skrivene bisere koji nisu toliko razvikani, stigao sam obići samo spomenute destinacije. I mogu reći da je jedino za čime žalim činjenica što nisam imao dovoljno vremena posvetiti otoku vrijeme koje zaslužuje. No, ništa zato – sjest ću uskoro opet u auto i potegnuti do Krka kako bih nadoknadio propušteno.

No, putovao ili ne, s obzirom na to da i puno vremena provodim u automobilu, na listi prioriteta mi je uvijek i gorivo koje daje maksimum performansi, kao i razgranatost crpki na kojima je ono dostupno. Dugo sam vremena slušao savjete drugih – ovo gorivo je bolje, ono lošije, no dok se nisam sam uvjerio u kvalitetu QMax goriva, nisam vjerovao. I zato je moja prva postaja na autoputu uvijek Petrol gdje svog limenog ljubimca nahranim QMax gorivom.

Q Max Eurosuper 100 je motorni benzin prilagođen najzahtjevnijim uvjetima korištenja, a dodatno obogaćen paket dodataka s dvostrukim Dual Action Technology  čišćenjem pruža visoku razinu zaštite od trošenja i korozije, štiti od blokiranja ventila te omogućuje besprijekorno djelovanje vašeg motora bez obzira na uvjete korištenja i zahtjevnost.

Još jedna prednost koju ovo gorivo ostvaruje u odnosu na svoju konkurenciju odnosi se na vrlo visoki oktanski broj kojim se Q Max Eurosuper odlikuje, a posebno sam oduševljen činjenicom što upotrebom ovog goriva doprinosim nižim emisijama stakleničkih plinova. Osim toga, ovo gorivo ne sadrži olovo ni sumpor, što je još jedna važna karakteristika za sve nas koji informiranim izborom želimo doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena. Suvremeni sastav Q Max Eurosuper 100 goriva, naime, zadovoljava najstrože emisijske standarde za vozila Euro 5 i Euro 6, a pažljivo odabrana kombinacija aditiva najnovije generacije osigurava optimalan proces sagorijevanja kod svih režima rada.

Niz testiranja – kako na motorima, tako i na terenu – potvrdio je, uostalom, da Q Max Eurosuper 100 premašuje zahtjeve europskog standarda za motorne benzine EN 228 (SIST EN 228). Zahvaljujući onoj pažljivo odabranoj kombinaciji aditiva koju sam maločas spomenuo Q Max Eurosuper 100 gorivo odlikuje se i brojnim poboljšanjima u odnosu na neaditivirana standardna goriva pa mu je, tako, potrošnja manja i do 4.1 posto, dok mu je učinak čišćenja već nakon svega nekoliko punjenja bolji i za 100 posto, koliko mu je inače bolja i zaštita od korozije. Osim toga, ovo gorivo nudi i potpuna zaštita od blokiranja ventila te mu je za 79 posto poboljšana zaštita od trošenja površina, a odlikuje se i 11,7 posto nižom emisijom NOx kao i s 31,2 posto manje čvrstih čestica (PM).

Upravo su to razlozi zbog kojih ću se uvijek rado vraćati na Petrol, bez obzira na to kamo me put vodio. A kad sam već tamo, počastit ću se i najboljom kavu koja se može uhvatiti s nogu!