NATIVE

Što ako vam kažemo da ovog adventa imate priliku vratiti se u najljepše trenutke svog djetinjstva?


Koja je vaša prva ili najdraža asocijacija na Božić? Većina će se složiti da su to najčešće one iz djetinjstva. Obiteljske tradicije, snijeg i miris domaćih kolača. Tu je i ukrašena jelka, lampice koje svjetlucaju uz lagane zvukove božićnih pjesama te pucketanje omota od darova i nove igračke ispod drvca. Postoje ti neki posebni mirisi i okusi koji nas momentalno vraćaju u djetinjstvo, u ona neka bezbrižnija vremena kad pri samoj pomisli na njih, postaje toplije oko srca.

Toplinu oko srca i oživljavanje najljepših uspomena kojih se u blagdansko vrijeme rado sjećamo, kroz sva naša osjetila imat ćemo priliku proživjeti ponovno. Ako su vam već sad misli odlutale u dobre, stare dane, razveselit će vas činjenica kako je Advent Zagreb ove godine upravo savršen spoj najdražeg nam blagdana i igračaka, koje potiču maštu i mirišu na djetinjstvo. Kao odgovor na sva događanja u svijetu, ono što nam svima treba je malo te dječje čarolije, a ako postoji mjesto koje je u ovo doba čarobno, onda je to zasigurno Zagreb. Na svakom njegovom kutku imat ćete priliku susresti predimenzionirane igračke koje su se proizvodile upravo na području grada – likovi iz tvornice Biserka ili plišanci iz Vavrine radionice bit će pravi vremeplov koji će malo tko htjeti propustiti.

Iako se trendovi mijenjaju i došla su neka potpuno nova vremena, neka obilježja ostat će živjeti vječno. Toliko voljena retro estetika te ručno izrađeni proizvodi bili su nekad jedina opcija, a danas iznimna sreća u izobilju jednakih i modernih igračaka koje predstavljaju prolazan trend. Naše igračke bile su igračke koje smo čuvali za svoju djecu, igračke koje su stvorile uspomene. U lampicama osvijetljenim i ukrašenim ulicama grada, na štandovima lokalnih kreativaca i izrađivača moći ćete opipati svoje djetinjstvo i osigurati savršen božićni poklon za svoje mališane.

Drvene, heklane, autentične i unikatne igračke još su nam draže kad znamo da su napravljene od ekološki prihvatljivih i održivih materijala. Kako je i sama tematika usko vezana uz djetinjstvo, upravo je onim najmlađima posvećeno mnoštvo različitih programa na ovogodišnjem Adventu. Druženje s likovima iz najdražih bajki, ogromni sustav željeznice obavijene u snježnu idilu, sve do bajki i predstava učinit će im ovo doba godine točno onakvim kakav treba biti. Poseban.

Olfaktivna osjetila su iznimno bitna, a većina doživljava određene mirise kao uspomenu na određeni trenutak ili situaciju u životu. Miris oraha, šećera u prahu i kuhanog vina samo su djelić onoga čime će najbolji zagrebački restorani, barovi, slastičarne, bistroi i lokali evocirati lijepe uspomene s obitelji i prijateljima, ali i stvoriti nove koji će se dugo prepričavati. Hrana, smijeh i glazba uvijek su bili recept za savršene trenutke, a na brojnim lokacijama u gradu odzvanjat će zvukovi i note Božića, od tradicionalnih božićnih pjesama, preko opera pa sve do modernih pop pjesama omogućit će svakom posjetitelju da pronađe nešto za svoj ukus.

Za vrijeme Advent Zagreba održat će se 14 glazbenih programa s ukupno 129 koncerata, gdje će, između ostalog, nastupiti Zagrebački solisti, Zagrebački komorni orkestar i brojni drugi vrhunskih hrvatski glazbenici i mlade zvijezde u usponu.

Kad se na kraju svakim svojim osjetilom kroz zagrebački zrak i blještavilo adventskih ukrasa vratimo daleko unazad, ostaje nam još jedna stavka koju tako rado čuvamo i ne smijemo izgubiti kroz cijeli naš život, neovisno o godinama. Igra. Ona slobodna i nesputana, koja nosi radost i ljepotu svima koji u njoj sudjeluju. Projekt Virtualne igračke zato će plijeniti pozornost jer igrat će se moći svi, uz pomoć svojih pametnih telefona. Ručno izrađene drvene igračke iz prošlosti, aplikacija će dovesti u sadašnjost, u naše domove, u dvorišta, diljem Hrvatske i diljem svijeta i pružiti uživanje u iskustvu proširene stvarnosti.

Na određenim lokacijama u centru Zagreba kroz ekran uređaja moći ćete tražiti iznenađenja u obliku kutija koje otvarate dodirom na ekranu. Svaka kutija sakriva igračku koju ćete pohraniti u svoju riznicu i nositi sa sobom svugdje, a putem aplikacije naknadno ih postaviti u kvartu, kod bake i djeda u dvorištu, u susjednoj državi ili na drugom kraju svijeta te podijeliti tu posebnu radost Božića sa svima, gdje god da se nalazili.

S obzirom na sve što se danas događa, teško je bez barem malo nostalgije prisjećati se onih starih i mirnijih te skladnijih vremena kad su blagdani iako možda skromniji, predstavljali ono jedino bitno, zajedništvo i sreću. Sreću za koju je u konačnici potrebno tako malo – sve to malo i još puno više sprema nam ovogodišnji Advent Zagreb koji je 27. studenog upalio svoje lampice i toplinu naših srdaca.