NATIVE

Što vam sve treba da biste postali fotograf? Samo ovo!


Koja je temeljna razlika između novih generacija i boomera i milenijalaca? Mladi ljudi, naoružani novim tehnologijama i vlastitim idejama, hrabro i sigurno ulaze u poslovni svijet. Danas je lakše nego ikad hobi pretvoriti u unosan posao. Influenceri postaju modeli, pisci i glumci, zaljubljenici u fotografiju s lakoćom se mogu pretvoriti u profesionalce koji unosno zarađuju, blogeri postaju producenti i scenaristi… Čini se da je danas jednostavnije nego ikad raditi ono što volite i da se kreativcima otvaraju prilike svakog trena.

Kako zapravo započeti posao u kreativnoj industriji i industriji digitalnog sadržaja? Uz pomoć mobitela, naravno. Za dobru fotografiju doista vam ne treba puno. Modni fotografi umjesto fotoaparata editorijale snimaju mobitelom, zvijezde poput Lady Gage i Ellie Goulding za svoje glazbene spotove radije biraju smartphone kamere, a sve je više fotografija vjenčanja i rođendana koje se rade isključivo uz pomoć mobitela. Ako pitate profesionalca može li prepoznati razliku između fotografije uhvaćene mobitelom i fotoaparatom, reći će vam da su razlike minimalne. Oko amatera teško će primijetiti ijednu razliku. Zato izlike više nema! Ako ste u potrazi za novom karijerom ili amatersku fotografiju želite dovesti na više razinu, nabavite novi mobitel i krenite u avanturu. Ovo je nekoliko pravila koja će vas u trenu pretvoriti u profesionalnog fotografa:

1. Svjetlost

Koristite prirodno svjetlo. Nebo bez padalina, čak i na oblačan dan, idealna je kulisa za dobru fotografiju. Pazite na boje neba. Na kameri mobitela prilagodite svjetlinu i nemojte dozvoliti da svjetlo bude previše eksponirano, a objekti izgledaju isprano. Uvijek odaberite prirodno svjetlo bez umjetne rasvjete i bljeskalica. Ako se bliži zalazak, pronađite zrcalne odraze sa stakla građevina i automobila te dodajte još malo svjetline fotografiji. Svjetlo dana daje savršene boje, no ako se dogodi da to nisu boje koje želite, u kameri mobitela potražite opciju filtera i prilagodite ih sebi.

2. Pomozite si uz opciju grida

Prirodnom oku je ponekad teško procijeniti profil i ravninu fotografije. Olakšajte si fotografiranje i odaberite opciju Grid. Uz pomoć niza linija vašeg telefona namjestite objekt interesa po pravilu trećine. Od ukupno devet blokova postavljenih vodoravno i okomito, pronađite kadar koji će činiti idealnu kompoziciju, između prvog i srednjeg kvadrata. Na ovaj način fotografija će promatraču djelovati uravnoteženo, poravnato i prirodno. Interakcija s promatračima fotografije je zagarantirana. Zaboravite generičke i uvijek iste centrirane fotografije! Ako se radi o grafitu, fotografiji hrane, cvijeća ili životinje u prirodi, pravilo trećine i Grid ključ su uspjeha.

3. Bitan je fokus!

Jeste li primijetili kako se prilikom žive snimke fokus može promijeniti iz centralne točke prema pozadini? Takve su situacije s kamerom mobitela neizbježne, no popravka ima.

Da biste fokusirali željeli objekt, prijeđite prstom preko njega, izoštrite ga i stavite u fokus. Ako želite staviti fokus na objekt bez pogleda na pozadinu, opcija Portret je idealna! Mobitel će vam automatski fokusirati željeli objekt, a sve ostalo će biti u laganoj izmaglici. Znate li da se za ovakve fotografije fotoaparatom u prošlosti trebao koristiti poseban objektiv čija cijena je peterostruko veća od cijene današnjeg smartphonea?

4. Spontane fotografije

Nema nište zabavnije od spontanih fotografija uhvaćenih u trenutku. Za takve fotografije vam ne treba vještina, nego brzina. Uhvatite let ptica, ljuljanje biljke na prozoru ili osobu kako hoda. Fokusirajte objekt i brzo klikajte fotke jednu za drugom. Rezultat mogu biti prave umjetničke slike, uljepšanje igrom svjetlosti i sjene, ponekim slučajnim detaljem i laganim blurom. Savršeno nesavršeno!

5. Selfie

Htjeli priznati ili ne, svi volimo raditi selfie fotografije! Posebno ako smo na nekom putovanju, izložbi, kod neke gradske znamenitosti, a jedini fotografi smo mi sami! Dobra opcija je uvijek nositi selfie štap jer čaše u kafiću, kamenje ili knjige na koje je naslonjen mobitel nisu toliko pouzdane. No, često je problem fokusirati selfie. U trenutku kada se približite mobitelu, fokus otiđe na ruku ili pozadinu. Smartphone današnjice koji je pobijedio u selfie igri svakako je Motorola G53, koji ima opciju fotografiranja prednje kamere uz pokret ruke i mahanje. Lako i pouzdano, odmah se namjestite na stranu boljeg profila i samo slikajte.

Mogli bismo nabrajati još barem 50 pravila kako dobiti savršenu fotografiju, no ovo su neke osnovne karakteristike na koje možete pripaziti u svojoj karijeri budućeg fotografa. Najvažnije je uživati u trenutku, pratiti zbivanja u okolini i društvu, zainteresirati se za momente koje biste mogli ovjekovječiti kamerom mobitela. Baš zato, osim dobre kamere, mora imati još neke značajke. Dobru i izdržljivu bateriju, kao i brzinu punjenja. Pri kupnji novog pametnog uređaja, provjerite ima li opciju TurboPower punjenja. Od mobitela koji se brzo puni, očekujemo da s jednakom lakoćom otvara aplikacije i pretražuje sve što želimo. Zato pri kupnji mobitela obavezno provjerite njegovu 5G povezanost.

Također, smartphone koji ćete koristiti kao fotoaparat mora biti dobro zaštićen, otporan na vodu, sunce i kišu. Materijali i dizajn koji je prilagodljiv ruci također mogu pomoći. Osim vanjskog izgleda, pri korištenju mobitela korisnici sve veću pažnju obraćaju na sučelje. Zato je jako bitno da odaberete mobitel kojem sami možete kreirati stil, ikone i dodatne pokrete.

Uz funkcionalnost, otpornost i izgled (najtraženije boje na tržištu svakako su blijedo ružičasta, srebrno siva i tinta crna), novi mobitel morate zaštiti. Sigurnost je na prvom mjestu, posebno ako se tiče računa i plaćanja karticom, pretplata na aplikacije i dozvola za aplikacije. Odaberite uređaj koji ima jaku sigurnosnu mapu u kojoj će biti pohranjene sve informacije za koje ne želite da drugi saznaju. Brend Motorola posebno se ponosi svojim sistemom Moto Secure koji podatke drži dalje od prodajnog okruženja, a potrošaču omogućuje unos podataka bez otkrivanja osjetljivih detalja o kartici.

Doista, uz dobru kameru, dugotrajnu bateriju, brzinu očitavanja podataka, lakoću korištenja i spremanja sigurnosnih podataka, pomislite da bi vrijednost uređaj mogla biti doista velika. Srećom, postoje mobiteli koji su pravi value for money i s kojima uz malo početnih ulaganja ostvarite karijeru iz snova ili unovčite hobi na način na koji želite. Vrijeme je za novu generaciju mobitela, jer jedini pravi način da koristite telefon je vaš način!