NATIVE

Strah od javnog nastupa? Niste jedini!


Naučite kako pobijediti jedan od najčešćih ljudskih strahova i osvojiti pozornicu

Željeli mi to priznati ili ne, pandemija je u potpunosti promijenila način na koji komuniciramo. Uz modernu tehnologiju dogodila se svojevrsna revolucionarizacija koja je omasovila ljudsku komunikaciju i, usudit ćemo se reći, prevladala dimenzije prostora i vremena. I dok je s jedne strane protok informacija na vrhuncu evolucije, s druge je strane onaj filozofski faktor komunikacije u kojem ona nosi temeljni način ljudskoga zajedništva pomalo stavljen u drugi plan. Ipak, komunikacija je bila i ostat će glavno oruđe u razmjeni osjećaja, ideja, misli i informacija i osnovni preduvjet u izgradnji privatnih i poslovnih međuljudskih odnosa. Iako je pandemija minimalizirala komunikaciju uživo, mnogima ni zoom sastanci u kojima trebaju preuzeti glavnu ulogu nisu bitno bezbolniji zadatak.

Kratki dah, znojenje dlanova, ubrzan rad srca? Izgubljeni ste, teško se koncentrirate i sve što ste do prije 5 minuta imali u malom prstu i željeli prenijeti svojoj publici kao da je potpuno ishlapilo? Sve su to simptomi treme koja je sasvim prirodna fiziološka reakcija na novu, nepredvidivu situaciju. I niste jedini koji ju proživljavate. Jedan od najčešćih ljudskih strahova je upravo strah od javnih nastupa i vjerujte nam, postoje dvije vrste ljudi: oni koji imaju tremu i oni koji lažu da nemaju tremu.

Trenerica, konzultantica i osnivačica Big Fish Traininga, Emma J. Ewing na virtualnoj radionici Present with Impact: from Zoom to Room powered by Mastercard pomoći će svima koji žele izbrusiti vještine prezentiranja na sastancima i pregovaranja s klijentima. Njena 17 godina duga karijera savjetovanja međunarodnih organizacija, s naglaskom na komunikacijskoj i marketinškoj industriji, te konzultantske usluge prije svega usmjerene na realistične, praktične i primjenjive vještine i savjete, zvučala nam je dovoljno impresivno da od Emme tražimo mali spoiler alert što nas sve očekuje i što ćemo moći naučiti na radionici:

Govorimo na pozornici, sve su oči uprte u nas. Odjednom – NEMA SLIKE, NEMA TONA. Potpuna mentalna blokada i ne znamo što bismo rekli. Što učiniti u ovakvoj situaciji?

To je svačija noćna mora, zar ne?! Jedina gora situacija je da vam se u javnosti poderu najdraže traperice ili nešto slično tome. Kad mozak blokira, na scenu stupa panika i svaka sekunda čini se kao vječnost. U ovim trenucima ključno je znati da će vam se mozak vratiti u ravnotežu čim se malo opustite. Budite iskreni sa svojom publikom, nema ništa loše u tome da kažete: “Moj je mozak odlučio privremeno prestati raditi, pa bih, dok čekam da se ponovno pokrene, voljela čuti neka od vaših pitanja.” Ne brinite, svi smo mi ljudi i vaša publika jednako kao i vi želi da vaš nastup bude uspješan i samouvjeren. Možete si dati vremena da provjerite svoje bilješke, pod pretpostavkom da ste napisali bilješke, pa reći primjerice nešto poput: „Oh, joj. Privremeno sam zaboravila što slijedi. Dajte mi samo sekundu da provjerim svoje bilješke.” Budite optimistični i iskreni u vezi s gubitkom pamćenja, svima se događa i nitko neće imati ništa protiv.

Tijekom Zoom prezentacije ne može se dogoditi ništa novo – ili se barem tako čini kada pokušamo smisliti duhovitu uvodnu rečenicu. Imate li kakav savjet?

Mislim da su nam Zoom prezentacije svima pomalo dosadile, zar ne? Možda je to zato što moramo izdržati neke poprilično dosadne sastanke koji ne zadovoljavaju naše potrebe sudionika. Mislim da se ovdje manje radi o duhovitosti ili nečemu neobičnome, a više o tome kako se govornik pokušava povezati s publikom od samog početka. Ako po prirodi jeste duhoviti, nema ništa loše u tome da počnete sastanak s nečim humorističnim, ali ipak je bitnije na početku opustiti publiku, pomoći im da se osjećaju ugodno i zadobiti njihovu pažnju i interes. Mogli biste razmišljati o tome da ste kao Zoom voditelj zapravo domaćin velike zabave. Kako želite da se osjećaju vaši gosti i što ćete reći ili učiniti da stvorite taj osjećaj od samog početka?

Imate li Vi neki ritual opuštanja prije govora/prezentacije?

Na neki način da! Pazim na svoje disanje, provjeravam svoje tijelo kako bih se uvjerila da je usredotočeno, uravnoteženo i opušteno – i dopuštam si da čak i svojevrsno uzbuđenje oko toga što sljedećih nekoliko minuta može donijeti. Ako se pojavi nepozvani gost zabave – strah od osude – onda ga molim da mi pomogne da budem najbolja, a ne da me zablokira. Na kraju se smiješim, isključujem self-view (ako je online) i prebacujem svoju koncentraciju isključivo na publiku.

Kada biste nesigurnom govorniku mogli dati samo jedan savjet, koji bi to bio?

Vježbajte početak svog govora naglas. Ako osjećate da ste dobro počeli, veća je vjerojatnost da ćete stvoriti to samopouzdanje i dobro odraditi i ostatak govora.

Što polaznici nadolazeće HOWtoWOW radionice powered by Mastercard mogu očekivati da će naučiti?

Nadam se da ću taj odgovor dobiti od njih! Svi sudionici mogu dati svoj doprinos ovoj radionici odgovorom na pitanje: „Što najviše želite naučiti na HOWtoWOW radionici koju pokreće Mastercard?“

U osnovi, naučit će kako se pripremiti, kako govoriti i angažirati svoju publiku, što reći kako bi ostali nezaboravni i kako zvučati sigurnije. Sigurno će bolje shvatiti kako ih njihov mozak sabotira i što mogu učiniti u vezi s tim te zašto će u pokušaju da budu ‘savršen’ govornik zapravo postati dosadni govornik. Uz osnove govora tijela za online i offline sastanke naučit će i kako se nositi s neočekivanim pitanjima, a imat ćemo i sesiju Q&A za njihova pitanja.

Ekskluzivne grupne kotizacije za korisnike Mastercard® kartica rasprodane su putem platforme priceless.com u rekordnom roku, a svoju možete osigurati prijavom na h2w@hura.hr  i u ozračju božićnog duha i razdoblju najveće komunikacijske aktivnosti unaprijediti svoje vještine komuniciranja 8. prosinca od 14:00 do 15:30. U 90 minuta s konzultanticom svjetskog glasa, Emmu J. Ewing naučite kako pripremiti bilo koju vrstu izlaganja, što reći kada ne znate što trebate reći,  a istovremeno sačuvati svoj integritet i poštovanje publike, kako uspješno pregovarati i uvijek ostvariti win-win ishod te kako govorom tijela uliti povjerenje i izgraditi samopouzdanje koje će impresionirati slušatelja.

Komunikacijske vještine su poput ljepila koje povezuje mreže odnosa, a upravo ti odnosi prožimaju sve sfere našeg života. Zapamtite, trema nije urođeni strah, već naučeni. Jednako kako smo se naučili tremi možemo se od nje i odučiti ili je barem naučiti kontrolirati. I dok je određena razina treme često neizbježna, postoje metode kojima njome možemo uspješno vladati, a kroz nekoliko jednostavnih koraka možemo postati pravi majstor prezentacije vlastitih ideja.

* Polaznici radionice dobit će potvrdu o završenoj edukaciji HURA-ine HOWtoWOW akademije o umijeću pregovaranja i prezentiranja.