NATIVE

Studenti iz Francuske i Kanade otkrili Miliću:


Mi već štedimo za mirovinu, evo kako  

On radi 52 godine, a priznato mu je 42 godine radnog staža. Sada je u mirovini, ali i dalje radi. Legendarni televizijski novinar i urednik Goran Milić obišao je Hrvatsku od Dubrovnika do Zagreba, a ovaj put s građanima i stručnjacima razgovara o – mirovini i mirovinskom sustavu. U edukativnom serijalu donosi odgovore na pitanja kako aktivno voditi brigu o štednji za mirovinu, kako kontrolirati stanje na računu i rad svog obveznog mirovinskog fonda i što sve treba poduzeti ako sada odlazite u mirovinu, kako štedjeti u vremenima neizvjesnosti i kako inflacija utječe na našu mirovinsku štednju, kako osigurati sigurniju financijsku budućnost i koja je uloga trećeg mirovinskog stupa? ‘Financijska pismenost jako je važna za Hrvatsku jer je bila zanemarivana proteklih desetljeća. Želimo informirati ljude na jednostavan način o njihovim pravima i prilikama da bi osigurali dostojan standard u mirovini’, kaže Goran Milić najavljujući edukativni YouTube serijal.
‘Idemo u mirovinu s Goranom Milićem’ dio je sveobuhvatnog projekta financijskog opismenjavanja Think Fin: Financije za svakoga kojeg od 2018. provodi Udruga mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava UMFO.

Demografski trend je nepovoljan već dulje i taj trend se nastavlja. Naše stanovništvo sve je starije, sve je manje djece i bit će sve više umirovljenika. Za mirovinski sustav to znači: bit će sve nepovoljniji omjer radnika i umirovljenika. U takvoj situaciji drugi i treći stup mirovinske štednje mogu pomoći povećati standard u mirovini, poručuju Danijel Nestić s Ekonomskog instituta i Predrag Bejaković s Instituta za financije u razgovoru s Goranom Milićem. 

Prema procjenama Europske komisije, 28% stanovništva Europske unije bit će starije od 65 godina do 2060., a u Hrvatskoj nešto više, čak svaka treća osoba bit će u mirovini. U ovom trenutku više od dva milijuna građana ima svoj račun u obveznom mirovinskom fondu s kojeg će nam se isplaćivati novac kada odemo u mirovinu, a više od 400 tisuća građana ima još jedan štedni račun za mirovinu, onaj u III. stupu, u dobrovoljnom mirovinskom fondu. Financijski stručnjaci savjetuju da treba početi štedjeti što ranije, idealno u dvadesetim godinama, čim počnemo zarađivati, bez obzira na iznos zarade. Prvo, naviknut ćemo se štedjeti. Drugo, čak i najmanji iznos štednje u dugom razdoblju znači ozbiljan novac u budućnosti.

Evo primjer: ako 25 godina uplaćujemo 200 kuna mjesečno u dobrovoljni mirovinski fond, vi ste uplatili 60 tisuća kuna. No, uz državne poticaje i prosječne prinose od 3 posto, nakon 25 godina na računu imate 102.136 kuna. Dakle, u plusu smo za 42.136 kuna. Prema izvješću Hanfe, prinosi dobrovoljnih mirovinskih fondova u 2021. u prosjeku su iznosili od 0,3% do 13,5%, ovisno o fondu, dok je prosječni prinos iznosio 7,1%.** 

KRENIMO U MIROVINU S GORANOM MILIĆEM

Recentno istraživanje Ekonomskog fakulteta ‘Financijska i mirovinska pismenost studenata Sveučilišta u Zagrebu’ pokazalo je da su mladi svjesni da je mudro početi što ranije planirati financijsku budućnost. Razina financijske pismenosti studenata, potvrdilo je istraživanje, porasla je za više od 10% u šest godina. Kada se zaposli, svaki drugi student planira odvojiti određeni dio svoje zarade za dugoročnu štednju jer je smatra bitnom. Uz to, više od 70% studenata jako je zainteresirano za proširenje svog financijskog znanja, pokazalo je istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 2000 studenata s 31 fakulteta i 3 akademije.

Koliko je važna štednja u mladim danima kako bi dostojanstveno živjeli u mirovini, objasnio je Goranu Miliću u edukativnom serijalu i trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević kojega je sreo dok je razgovarao s građanima. – Upozorio bih sve mlade i ambiciozne ljude: ‘Štedite kada i dok možete, sačuvajte novac za najopasniju dob, a to je starost, jer u starosti se samo troši’, poručio je Ćiro Blažević. 

Kako štede mladi u Hrvatskoj? A kako štede studenti u Francuskoj i Kanadi? Zašto je važna štednja i kakva demografska kretanja možemo očekivati u budućnosti? Krenimo u mirovinu s Goranom Milićem i saznajmo odgovore. 

POGLEDAJ VIDEO IDEMO U MIROVINU S GORANOM MILIĆEM: ŠTEDNJA ZA MIROVINU 

POGLEDAJ VIDEO IDEMO U MIROVINU S GORANOM MILIĆEM: SVE O MIROVINAMA

POGLEDAJ VIDEO IDEMO U MIROVINU S GORANOM MILIĆEM: TRŽIŠTA KAPITALA, INFLACIJA, EURO I MIROVINE

POGLEDAJ VIDEO IDEMO U MIROVINU S GORANOM MILIĆEM: VODIČ ZA NOVE UMIROVLJENIKE

Što učiniti kada dobiješ prvu plaću? 

Goran Milić razgovarao je sa studentima na Međunarodnoj ljetnoj školi Visokog učilišta Algebra 2022

Čim se zaposliš i dobiješ svoju prvu plaću ili honorar, ulaziš u prvi i drugi stup obveznog mirovinskog osiguranja. Poslodavac iz tvoje bruto plaće izdvaja 20% mirovinskog doprinosa: 15% za prvi stup iz kojeg se isplaćuju mirovine današnjim umirovljenicima, a 5% mirovinskog doprinosa je drugi stup, odnosno novac koji se prikuplja na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu. 

Evo što trebaš učiniti u roku od 30 dana nakon što se zaposliš: 

  • Izabrati svoj mirovinski fond u kojeg ćeš uplaćivati 5% bruto plaće mirovinskog doprinosa.
  • Ne odabereš li svoj obvezni mirovinski fond u roku od mjesec dana, Središnji registar osiguranika (REGOS) automatski te raspoređuje u jedan od četiriju obveznih mirovinskih fondova. 
  • Za odabir obveznog mirovinskog fonda dovoljno je doći s osobnom iskaznicom na šalter REGOS-a u bilo koju poslovnicu Financijske agencije ili se možeš učlaniti online u okviru sustava e-Građani.

KRENIMO U MIROVINU S GORANOM MILIĆEM

Što je treći stup?

• Treći stup je dobrovoljna mirovinska štednja. Sami odlučujete hoćete li i koliko uplaćivati, a uz vašu štednju dobivate prinos mirovinskog fonda te 15% državnih poticaja.
• 
Država vam uplaćuje poticaje na kraju svake godine na osobni račun u dobrovoljnom mirovinskom fondu. Ako ste tijekom godine uplatili 5000 kuna, država će vam uplatiti 750 kuna.
• 
Poslodavci koji zaposlenicima uplaćuju dobrovoljnu mirovinsku štednju ne plaćaju porez na iznos do 500 kuna mjesečno ili 6.000 kuna godišnje po zaposleniku.

Tko je vlasnik novca na osobnom računu u drugom stupu? 

  • To je osobna imovina svakog člana, dakle vaše vlasništvo i vaša nasljedna imovina. 
  • Mirovinska štednja u drugom stupu koristi se isključivo za isplatu mirovine člana fonda i zakonom je zaštićena od ovrhe, stečaja ili likvidacije fonda ili banke skrbnika fonda. 
  • Ako član fonda ne doživi mirovinu, a niti jedan član obitelji ne ispunjava uvjete za obiteljsku mirovinu, kapitalizirana sredstva na računu preminulog člana postaju nasljedstvo.

*Izvor: kalkulator AZ dobrovoljnih mirovinskih fondova; prinosi su informativnog karaktera i nisu garancija prinosa u budućnosti niti procjena odnosno predviđanja dobiti mirovinskog fonda.
**Izvor: HANFA, izvješće za 2021.